Mariana Ploeşteanu, Pro Libro Senator al Bibliotecii Judeţene Mureş Cultură
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 462 Vizualizări

Mariana Ploeşteanu, Pro Libro Senator al Bibliotecii Judeţene Mureş

mariana ploesteanu 1Conducerea Bibliotecii Judeţene Mureş a conferit vineri, 27 noiembrie, distincţia Pro Libro Senator istoricului Mariana Ploeşteanu, în cadrul unei ceremonii organizată în cadrul Zilelor Bibliotecii Judeţene Mureş şi găzduită de secţia American Corner. „E deja tradiţie de mult timp, ca din 2002, la finalul Zilelor Bibliotecii Judeţene, în fiecare an în luna noiembrie să fie acordată o distincţie, Pro Libro Senator, unor personalităţi care prin activitatea lor, prin legătura pe care au avut-o şi o au în continuare cu Biblioteca, au pus umărul la promovarea culturii, adevăratelor valori”, a spus Monica Avram, directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş.

mariana ploesteanu 2

„Model a ceea ce ar trebui să producă cartea şi cultura”

Laudatio-ul a fost lecturat de Mihail Artimon Mircea, personalitate marcantă a culturii mureşene, care a subliniat meritele avute de Mariana Ploeşteanu în dezvoltarea culturii locale. „Instituţia cărţii îşi dovedeşte o dată în plus rolul activ în comunitate, dar şi faptul că zăbava cititului cărţilor rămâne necesară şi utilă în noul mileniu, cu noile sale provocări”, a afirmat Mihail Artimon Mircea.

Din Laudatio, am mai aflat că Mariana Ploeşteanu este maramureşeancă şi de aproape o jumătate de secol târgumureşeancă, şi că a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca. „La Târgu-Mureş a activat la patru instituţii de primă importanţă pentru cunoaşterea şi promovarea istoriei şi culturii naţionale: Arhivele Statului, Complexul Muzeal Judeţean, Biblioteca Judeţeană şi Institutul „Gheorghe Şincai” al Academiei Române”, a spus Mihail Artimon Mircea despre văduva celui care a fost Grigore Ploeşteanu. „Mariana Ploeşteanu a regăsit drumul drept prin mijlocirea cărţii. A cercetat, a scris, a redactat, a ţinut conferinţe, a pregătit lucrări spre a vedea lumina tiparului şi a ajunge în rafturile bibliotecilor. A editat şase volume de cercetare, istorie şi istorie culturală. Văd în doamna Ploeşteanu modelul a ceea ce credem ar trebui să producă cartea şi cultura din semenii noştri”, a subliniat Mihail Artimon Mircea.

mariana ploesteanu 3

Recunoştinţă şi admiraţie pentru toţi bibliotecarii

În alocuţiunea sa, Mariana Ploeşteanu a mulţumit conducerii Bibliotecii Judeţene Mureş, dar şi tuturor bibliotecarilor din instituţie, apreciaţi în mod deosebit pentru activitatea lor. „Această distincţie mă onorează în mod cu totul deosebit, de aceea mulţumesc conducerii Bibliotecii Judeţene, în mod special doamnei directoare Monica Avram, pentru desemnarea pe care a făcut-o, ca eu să am această onorantă distincţie. Mulţumesc, de asemenea, tuturor colegilor bibliotecari pentru care nutresc sentimente de adâncă recunoştinţă şi admiraţie pentru că sunt slujitori de fiecare zi ai cărţii”, a spus Mariana Ploeşteanu.

mariana ploesteanu 4

În cadrul ceremoniei, au mai fost acordate două distincţii, Pro Libro Senator pentru Kuszálik Péter şi Pro Libro Spe pentru Maria Bucşea.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE