Expoziţie româno-americană la Palatul Culturii Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 91 Vizualizări

Expoziţie româno-americană la Palatul Culturii

expoHolul Palatului Culturii din Târgu-Mureş va găzdui joi, 3 decembrie, de la ora 10.00, versnisajul expoziţiei aniversare “135 de ani de relaţii diplomatice România – SUA.” Evenimentul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Biblioteca Naţională a României, Consiliul Judeţean Mureş şi Biblioteca Judeţeană Mureş.

Documente originale şi facsimile

Potrivit directoarei Bibliotecii Judeţene Mureş, dr. Monica Avram, cu ocazia celei de a 135-a aniversări a relațiilor diplomatice între România și Statele Unite ale Americii, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada SUA la București și Biblioteca Națională a României au organizat o expoziție documentară itinerantă, care ilustrează cele mai importante aspecte ale relațiilor bilaterale, de la începuturi până la stadiul actual de parteneriat strategic. “Documentele originale și facsimilele puse la dispoziție de către arhiva diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe, documentele istorice și fotografiile scanate transmise de Arhivele Naționale ale SUA și câteva biblioteci prezidențiale americane sunt însoțite de articole și fotografii din presa românească, puse la dispoziția organizatorilor prin amabilitatea Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României. Schimburile academice între cele două țări sunt prezentate prin documente oficiale și fotografii oferite de Comisia Fulbright Româno-Americană și de Ministerul Afacerilor Externe”, a precizat dr. Monica Avram.

Colaborare româno-americană

Expoziția documentară „135 de ani de relaţii diplomatice România – SUA”, va ajunge și la Târgu-Mureș, prin intermediul Consiliului Județean Mureș și al Bibliotecii Județene Mureș. “Evenimentul se înscrie pe linia colaborării dintre Ambasada SUA la București și Biblioteca Județeană, colaborare care constă din găzduirea de către cea din urmă a Centrului de Resurse American Corner Târgu-Mureș, deschis publicului în octombrie 2011. La evenimentul de deschidere vor participa doamna Marjorie Stern, atașat cultural al Ambasadei SUA la București, doamna Monica Joița, director adjunct în cadrul Direcției Diplomație Publică, Culturală și Științifică a Ministerului Afacerilor Externe, oficialități locale”, a arătat dr. Monica Avram.

3-9 decembrie, perioada de vizitare

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 3-9 decembrie 2015 la Palatul Culturii, în Holul Mare, și cuprinde documente diplomatice, fotografii şi reproduceri din presa veche – „Universul”, „Adevărul”, „Neamul românesc”, „Curentul” -, cărţi poştale, caricaturi, precum şi tratate bilaterale importante, selectate din arhiva diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe şi din colecţiile speciale ale Bibliotecii Naţionale. “Din istoricul mai puţin cunoscut al relaţiilor bilaterale se desprind, în cadrul expoziției, teme de interes precum: vizita Reginei Maria în SUA (1926), vizita lui Nicolae Iorga în SUA (1930), România la Expoziţia Internaţională de la New York (1939). De asemenea, vizitatorii vor putea vedea Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite ale Americii păstrată în fondul Biroului Colecții Speciale. Biblioteca „Teleki-Bolyai” – secție a Bibliotecii Județene Mureș – exemplar realizat de John Binns, tipărit în anul 1819. Ambasada SUA va pune la dispoziția vizitatorilor un info-chioşc cu articole suplimentare şi ediţii de arhivă ale unor publicaţii americane despre România”, a subliniat dr. Monica Avram.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE