FOTO: Sărbătoarea colindelor la Bistra Mureșului Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 716 Vizualizări

FOTO: Sărbătoarea colindelor la Bistra Mureșului

DSC_1651Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Direcția Județeană de Cultură Mureș, Primăria comunei Deda, Parohia Ortodoxă Bistra Mureșului, Centrul Cultural Catehetic Sf. Pantilimon, Școala Generală Bistra Mureșului, Biblioteca Municipală ”Petru Maior” din Reghin au organizat duminică, 20 decembrie ediția a VI-a a Festivalului internațional de colinde ”Astăzi s-a născut Hristos”, găzduit de Biserica Ortodoxă din Bistra Mureșului păstorită de părintele paroh Sergiu Andone.

Oaspeți din Basarabia și Bucovina

DSC_1637Sărbătoarea colindelor de la Bistra Mureșului a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, urmată de recitalul colindătorilor, oaspeți dragi fiind Corul ”Firicel de busuioc” din Strățeni, Republica Moldova, și Ansamblul ”Perla” al Centrului Cultural Bucovinean din Cernăuți. Este o bucurie pentru noi ca înaintea prăznuirii Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos să avem un număr atât de mare de colindători în sfânta biserică, și să dăm slavă lui Dumnezeu pentru tot ceea ce în acest an Dumnaezeu ne-a dăruit nouă, celor din Bistra Mureșului și din comuna Deda. De aceea,  ne bucurăm că după opt ani de zile reușim din nou să organizăm acest festival, cu gândul de a fi împreună. Aceasta este și menirea acestui festival, să ne bucurăm sufletește de aceste sfinte sărbători. Dacă Domnul Iisus Hristos vrea să se nască, se naște doar în sufletele oamenilor cu adevărat curați și cinstitori de Dumnezeu”, a precizat părintele paroh Sergiu Andone, Biserica Tuturor Sfinţilor din Bistra Mureşului.

Colindul face oamenii mai buni”

DSC_1715Printre cei prezenți s-a numărat și primarul comunei Deda, Lucreția Cadar care, alături de cei prezenți a trăit bucuria colindelor aduse de oaspeții festivalului. ”Mă simt minunat având în jur atât de mulți colindători. Toată lumea s-a simțit la fel de minunat, colindele aduse în biserica din Bistra Mureșului vestesc Nașterea Domnuluii Nostru Iisus Hristos și ne aduc mai aproape sărbătoarea de Crăciun.Este un lucru minunat, apreciez pe cei care s-au ocupat de acest minunat festival, și lumea a fost încântată de tot ce s-a petrecut la Bistra Mureșului. Colindul face oamenii mai buni, sufletele mai luminate, în folosul nostru, al tuturor”, ne-a declarat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

În suflet avem o singură țară”

DSC_1699Primii care au deschis festivalul au fost colindătorii localității gazdă, Corul ”Harisma”  alături de colindătorii Școlii Generale din Bistra Mureșului. Au urmat să încânte atmosfera oaspeții de peste hotare, Ansamblul ”Perla” al Centrului Cultural Bucovinean din Cernăuți și Corul ”Firicel de busuioc” din Strășeni, Republica Moldova. ”Cu drag am primit invitația oamenilor dragi de aici, și nu puteam trece peste aceste momente frumoase, să nu venim aici alături de colindele noastre tradiționale din Basarabia, cu acești copii minunați din orașul Strășeni, de la Școala de Arte din orașul nostru, respectiv ansamblul folcloric ”Firicel de busuioc”. De data asta am venit cu un grup mai numeros, deoarece,  ei de toți sunt 30 de copii, dar nu de fiecare dată putem să-i luăm pe toți. De data asta am reușit să venim cu un număr mai mare de copii,  să vadă și ei cum e să le cânți oamenilor dragi colindele noastre. Pe hârtie sunt două țări, dar în suflet avem o singură țară, mare și frumoasă. Avem aceeași limbă, vorbim aceeași limbă, aceleeași tradiții, obiceiuri, și asta nu face decât să ne unească în suflet cât mai tare”, a precizat Doina Sîrbu, coordonatorul Corului ”Firicel de busuioc” din Strășeni, Republica Moldova.

Colindul adus de Grupul ”Belcanto” din Sărmașu

DSC_1732Festivalul a fost completat de Corul ”Ecclesia” din Dorna Codrenilor, Corul de cameră ”Ecclesia” din Zona Codrenilor, Corul Centrului Cultural ”Sf. Pahomie” din Gledin, Corul Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ceușianu” din Reghin , Corul Școlii Gimnaziale ”Augustin Maior” din Reghin și Corul ”Belcanto” din Sărmașu. ”În preajma Nașterii Domnului pornim cu colindul prin tot județul, acasă la Sărmașu, apoi la Luduș, Târgu-Mureș, la instituțiile din județ, și lista va continua până de Crăciun. Este o perioadă frumoasă, de suflet, Domnul Iisus Hristos vine cu darurile sale pentru noi oamenii, și pentru a noastră mântuire. Colindele sunt cele care transmit aceste daruri, dragostea, bunătatea, pacea, generozitatea, înfrățirea oamenilor și buna conviețuire, precum și trăirea Evangheliei Domnului Iisus Hristos. Ediția din acest an a festivalului a adus o diversitate, au fost grupuri din mai multe zone din țară și străinătate, colindele au fost din zone diferite, complexe, dar mesajul este același, dragostea lui Dumnezeu față de noi oamenii, și dragoastea noastră față de Dumnezeu și față de ceilalți”, a precizat părintele Daniel Camară, conducătorul Grupului ”Belcanto” din Sărmașu.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1870]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE