Home / Sanatate / Medici și asistenți medicali din Tîrgu Mureș, decorați de Familia Regală. Ce au mărturisit salvatorii

Medici și asistenți medicali din Tîrgu Mureș, decorați de Familia Regală. Ce au mărturisit salvatorii

Distribuie

1Echipa formată din medici și asistenți medicali din Tîrgu Mureș implicată în intervenția, tratamentul și transportul răniților incendiului din Capitală, care a avut loc la sfârșitul lunii octombrie, a primit, joi, 17 decembrie, din partea Majestății Sale Regele Mihai I, Crucea Casei Regale a României, în semn de mulțumire pentru salvatorii care au contribuit la salvarea pacienților, pentru că sunt devotați meseriei pe care și-au ales-o și pentru toate eforturile depuse.

Decorațiile regale au fost oferite de Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, la Palatul Elisabeta, iar la ceremonie au fost prezenți 200 de reprezentanți ai personalului instituțiilor publice din sistemul național de urgență și prim-ajutor calificat care au acordat asistență medicală victimelor tragediei din Capitală.
„Prin munca și dăruirea echipei de la UPU-SMURD ne-a făcut onoarea ca Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș să fie decorat cu Crucea Casei Regale a România. Această Cruce a Casei Regale poate fi acordată unui număr de maximum 150 de personalități în viață, aflate în România sau în străinătate, care sunt apropiate Familiei Regale sau care se bucură se prestigiu în societatea românească, reprezentând societatea civilă, mediul politic, mediul economic, lumea culturală și lumea medicală. După cum bine cunoașteți, joi, Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, alături de alte 16 unități, a fost decorat cu Crucea Casei Regale a României. Suntem deosebit de mândri că am primit această distincție, care a arătat că pentru a-ți face cu adevărat și din inimă meseria de medic sau asistent medical trebuie ca acest efort să fie făcut din vocație, așa cum fac colegii de la UPU și de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș. Ei practică meseria aceasta din dragoste pentru semenii lor”, a transmis, luni, 21 decembrie, într-o conferință de presă, dr. Claudiu Puiac, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș.

3Ce au spus salvatorii despre cele două misiuni
În cadrul conferinței de presă, dr. Cristian Boeriu, dr. Bogdan Solomon, dr. Florina Pavel, dr. Tekla Schavel, dr. Judith Pavel, Maria Casoni, Pall Attila și Nagy Levente au povestit cum s-au desfășurat cele două misiuni și au spus că au fost onorați să participe la ele. Aceștia au avut parte de o muncă în echipă extraordinară dar și de o comunicare foarte bună cu toate echipajele. Ei au mai afirmat că a fost o situație cu care nu se întâlnesc des în viața profesională, iar după tot ce s-a întâmplat, cea mai mare satisfacție ar fi ca acești pacienți să se întoarcă acasă cu bine.
„Această decorație vine, pentru noi, ca o apreciere a unor eforturi. Nu vă pot descrie în cuvinte cât de greu a fost să-i menținem în condiții de siguranță pe pacienți pe toată durata transferului. Am primit Crucea Casei Regale a României și un mesaj din partea Majestății Sale Regele Mihai cu numele celor care au participat la misiune, ca mulțumire pentru eforturile depuse”, a declarat dr. Bogdan Solomon, coordonatorul echipei UPU-SMURD în activitatea medicală acordată celor care au fost victimele incendiului din clubul Colectiv.

18 pacienți transferați în străinătate
Dr. Bogdan Solomon a arătat că în cele două misiuni au fost transferați 18 pacienți în stare critică și foarte critică, toți fiind transportați în siguranță la spitalele din străinătate. „În prima misiune, am fost cinci medici și patru asistenți. În a doua misiune, ni s-au alăturat încă patru medici și patru asistenți. Au fost două misiuni foarte grele. A fost nevoie să transferăm 18 pacienți în stare critică și foarte critică, pacienți ce necesitau terapie intensivă. Satisfacția noastră a fost că am putut să-i ducem în siguranță la spitale. Au fost câteva zile cu mult efort, dar pe care l-am făcut dintr-un singur motiv, pentru că aceasta este meseria pe care trebuie s-o facem. Dacă va fi nevoie o vom face încă o dată. Sper să nu mai trecem prin astfel de fenomene niciodată. Un singur individ nu putea să facă așa ceva. Începând de la cel care furnizează tuburile de oxigen și până la cel care reglează ultimele lucruri la un avion, toți au contribuit la salvarea acestor pacienți”, a declarat dr. Bogdan Solomon.

2„Totul s-a constituit în 15 minute”
Coordonatorul UPU-SMURD Tîrgu Mureș, dr. Cristian Boeriu, a povestit cum a început prima misiune și cât de repede s-au constituit echipele de medici și asistenți medicali.
„În data de 6 noiembrie, seara, pe la ora 20.00, a venit apelul pentru constituirea echipei care urma să fie trimisă la București și apoi în străinătate cu răniții. Apelul a coincis cu incendiul de la brutăria din Brașov. Noi am primit atunci o prealarmare pentru Brașov. Ne-am adunat la spital și am primit un nou telefon prin care ni se solicita constituirea unei echipe formate din 4 – 5 medici și 4 – 5 asistenți care să plece la București în cel mai scurt timp posibil, deci nici măcar nu ni s-a dat un termen clar. Am profitat atunci de prezența tuturor colegilor, având alarma generală pentru incendiul de la Brașov, și totul s-a constituit în 15 minute. Nu știam exact când anume ar urma să plece, putea să se întâmple peste o jumătate de oră sau peste o zi, urma să ni se spună când anume. S-au constituit două echipe care s-au ocupat de alegerea materialelor medicale și echipamentelor care trebuiau luate în această misiune, pentru că avioanele militare cu care ei au făcut misiunea nu erau dotate din punct de vedere medical cu nimic și tot ceea ce însemna echipament medical, medicamente și consumabile s-a luat din UPU Tîrgu Mureș și apoi s-a completat cu ce s-a luat de la București. Plecarea s-a făcut a doua zi, în data de 7 noiembrie. Au plecat la Aeroportul Militar de la Baza Aeriană de la Luna, au fost duși la București și de acolo toată coordonarea misiunii a fost preluată de doctorul Solomon”, a povestit dr. Cristian Boeriu.

Dr. Bogdan Solomon a mai transmis că după o experiență foarte grea s-a ajuns la concluzia că medicii și asistenții medicali sunt capabili să managerieze cu bine astfel de situații.
„După ce am ajuns la Aeroportul Militar, am văzut celălalt avion cu care trebuia să plecăm. Acolo, am pregătit avionul pentru opt pacienți, dintre care cinci în stare foarte gravă și trei în stare mai puțin gravă. Avionul nu avea absolut nimic înăuntru pentru tratament medical. S-a montat aparatura necesară, după care ne-am adunat la Spitalul Floreasca pentru a face planul evacuării bolnavilor din spital și transferului către avion. N-am avut niciun fel de problemă la preluarea pacienților din spitale, ne-am îmbarcat și după aproximativ cinci ore și jumătate de zbor am aterizat la Bruxelles. Preluarea pacienților din partea colegilor din Belgia a fost excepțională. Noi ne-am întors la București bucuroși că s-a terminat totul cu succes, dar aici am primit vestea că urmează să se facă încă un transfer, așa că ne-am pregătit pentru următoarea misiune. Am aflat că vom zbura cu un avion NATO C-17. La fel, s-a montat echipamentul medical și s-a reluat procedura. Inițial, trebuia să mergem în trei țări, în Marea Britanie, Finlanda și Norvegia, dar ne-am oprit doar în două, în Marea Britanie și Norvegia, deoarece pacientul pentru Finlanda n-a mai putut fi transferat la acel moment. Totul s-a încheiat bine pentru că n-am avut niciun fel de problemă, dar a fost misiune grea. Al doilea transport a fost efectuat cu 10 pacienți. Cred că nimeni n-a dus 10 pacienți cu avionul și toți erau în stare gravă, dintre care șase erau critici”, a arătat dr. Bogdan Solomon.

5 decorare medici


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.