Home / Reghin / Tinerii reghineni alături de semenii lor

Tinerii reghineni alături de semenii lor

Distribuie

12434337_1080002142039560_766749861_nAsociaţia ‘’Inovaţie în Educaţie’’ Eureka din Reghin a organizat marți, 22 decembrie 2015, la sediul acesteia din Reghin,str. Pandurilor nr. 32, un eveniment al cărui scop a fost să sensibilizeze copiii şi tinerii în acţiunile caritabile şi de voluntariat, să îşi dezvolte spiritului comunitar şi de solidaritate cu cei de vârsta lor, o premisă a inovării educaţiei tinerilor în acest segment important al devenirii lor ca oameni cu o puternică conştiinţă civică fără de care societatea modernă nu poate exista. O activitate al cărei ecou depăşeşte momentul ocazionat de sărbătoarea Crăciunului şi a Anului Nou, fiind doar o etapă în demersul acestei organizaţii de a stimula acele atitudini şi mod de gândire care să permită tinerilor să gândească liber, creativ şi inovator, calităţi pe care aceştia le au de fapt din plin, dar care trebuie scoase la lumină şi puse în valoare la adevăratul lor potenţial. ”Ideea acestui eveniment a fost de a fi alături de cei de o vârstă cu ei , dar la fel de isteţi, silitori la şcoală sau dornici de viaţă în care doar sănătatea , o situaţie materială sau familiară mai specială îi face mai trişti pe ei şi familiile lor. Şi ce e mai uman şi mai frumos cu această ocazie decât să înveţe să dăruiască şi să îşi iubească semenii necondiţionat, o lecţie de viaţă pe care au trăit-o ca pe o experienţă reală, şi nu doar din cărţi, televizor sau filme!”, a precizat Rodica-Ioana Bândilă, preşedintele Asociaţiei ‘’Inovaţie în Educaţie’’ Eureka din Reghin.

12434451_1080006375372470_1466616018_nEroii acestei manifestări caritabile au fost pe de o parte invitaţii şi protagoniştii acestui eveniment, un număr de 15 copii şi tineri cu vârste cuprinse între 6 şi 30 de ani, care i-au învăţat pe colegii lor ce înseamnî să trăieşti cu capul sus, cu demnitate, indiferent dacă sunt suferinzi de inimă, hemofilie, sindromul Down,se luptă cu lipsurile materiale sau lipsa unui părinte. ”Ei iau în piept zi de zi nu doar greutăţile vieţii, ci şi se luptă cu bariera invizibilă ridicată chiar de semenii noştri, care trebuie să înţeleagă că toţi ne naştem cu aceleaşi drepturi, dorinţe, vise şi talente înnăscute, doar că unii sunt încercaţi mai mult de viaţă numai din motive aflate dincolo de înţelegerea noastră, dar care în orice moment se pot transforma în realităţi triste”, a menționat Rodica-Ioana Bândilă.

Program artistic

12434508_1080005468705894_116681245_nPe de altă parte,ceilalţi eroi au fost copiii şi tinerii care s-au mobilizat şi au pus mână de la mână cărţi, îmbrăcăminte, dulciuri, jucării şi le-au dăruit cu drag, unii fiind chiar invitaţi să cânte în cadrul programului artistic oferit de asociaţie cum ar fi Maria Grama , studentă la Universitatea de Arte Tg. Mureş , specializarea pedagogie muzicală, formaţia locală de hip-hop Legal (Alin Birta, Raymond Banyoi, alias Rayond Ray Mixx), foşti elevi ai Liceelor Petru Maior şi Lucian Blaga din localitate, şi rapperul Adi Muntean, elev la Liceul Tehnologic Petru Maior din Reghin.

12431349_1080005675372540_1873813779_nAu ţinut să ne încânte cu talentul lor sportiv Andrei Victor Păcurar şi Robert Biblia Jr., ambii medaliaţi cu aur şi argint la lupte libere, categoria copii 9- 10 ani, antrenaţi chiar de către taţii lor, Alin-Romulus Păcurar (la rândul lui multiplu medaliat european şi mondial de lupte libere în anii ’80-90’) şi Biblia Robert Sr.(fost campion naţional şi internaţional de juniori), fiind o dovadă vie a exemplului personal oferit de părinţi.  Și copiii au dovedit că pot fi la  înălţimea părinţilor, aşa cum a fost Andi care a ţinut neapărat să dăruiască personal roboţelul de jucărie pe care Manu, un băieţel de 6 ani, şi-l dorea de Crăciun, spunând că el mai are şi alţii şi vrea să i-l dăruiască lui Manu împreună cu alte jucării. Întâlnirea dintre cei doi a fost impresionantă.

12431459_1080007315372376_1772526642_nAu participat cu expoziţii de obiecte handicraft Daniela Moldovan, cu tablouri din petale de flori, Benedek Monika de la BoniKrea (bijuterii din dantelă), Codruţa Kellner, educatoare, pasionată de tricotaje manual pentru copii, foarte admirate de participanţi şi pe care unii dintre ei le-au achiziţionat, făcând un cadou pe de o parte celor dragi, dar şi contribuind în acest mod cu o donaţie la acţiunea caritabilă.

Spirit umanitar și comunitar

De un deosebit spirit umaitar şi comunitar s-au dovedit firmele care au donat rechizite, Magazinul BiroticArt(S.C. Martel SRL), dulciuri (Magazinul Alimentar VioCom), un magazine de îmbrăcăminte second-hand, dar mai ales actul impresionant de caritate al unor tinere, Liana Conţiu şi Henrietta care au cumpărat un robot de jucărie pentru Manu, foarte multe alimente şi dulciuri pentru familiile acestor copii, dar mai ales 3 tablete pentru cei 3 fraţi cu hemofilie care îşi petrec timpul mai mult în spital şi sunt meditaţi acasă de către profesorii de la Gimnaziul Augustin Maior, un lucru extraordinar pe care membrii asociaţiei îl apreciază şi le mulţumeşte, lansându-le de pe acum invitaţia unei viitoare colaborări şi parteneriat în domeniul educaţiei la domiciliu, un concept educaţional modern.

Lecţie de viaţă

1914921_1186536064709557_5046309417206412709_nConducerea Asociaţiei, prin doamna Rodica-Ioana Bândilă, preşedinte, doreşte să mulţumească personal invitaţilor, profesoarelor Alexandrina Lupescu, directoarea Liceului Ioan Bojor Reghin, Marinelei Marin, directoarea Şcolii Generale din Ideciu de Jos, doamnei Geta Moldovan de la Liceul Petru Maior, d-nei Carmen Răileanu, din cadrul biroului local de Asistenţă Socială, facilitatoarele evenimentului, care şi-au rupt din timpul şi aşa scurt dedicat pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă pentru a fi alături de elevii lor şi ceilalţi copii şi tineri, partenerilor media DarTV, conducerii şi angajaţilor acesteia şi ziarului Zi de Zi care a fost alături de această organizaţie cu ocazia celorlalte două activităţi din acest an.Ca un gând de sfârşit de an, am primit invitaţia de a ne apleca cu toţii mai mult spre semenii noştri, de a-i considera egalii noştri şi de a fi parteneri pe drumul lung al vieţii, învăţând din experienţa fiecăruia, dăruind necondiţionat iubire, cunoştinţe şi ajutând la ridicarea materială şi spirituală a celor care au nevoie de sprijin, prin toate nefăcând altceva decât a da un exemplu demn de urmat de tineri prin atitudinea noastră, a adulţilor. Este mai ales o lecţie de viaţă care îi va ajuta pe tineri să îşi clădească un viitoru pe care şi noi, şi ei, ni-l dorim mai luminos întocmai ca lumina din noaptea de Crăciun când toate dorinţele pot să ne fie îndeplinite!”, a subliniat Rodica-Ioana Bândilă.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dr. Rădeanu Iulia-Maria. ” Încet, ne apropiem de un număr de 70 de copilași care poate astăzi nu ar fi existat”

Distribuie Promovarea Asociației Generații Iubite și Octrotite (GIO), chiar dacă am face-o săptămânal, tot nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.