Ce taxe și impozite cresc în 2016 în Tîrgu Mureș? Administratie
  • ligia.voro
  • 3 comentarii
  • 911 Vizualizări

Ce taxe și impozite cresc în 2016 în Tîrgu Mureș?

CL_site

Consilierii au adoptat, în ultima ședință din acest an a deliberativului târgumureșean, taxele și impozitele care se vor aplica în 2016. Majorări apar la impozitul pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoane fizice, în urma modificării Codul fiscal.

 

În expunerea de motive, elaboratorul, Direcția Economică – Serviciul Stabilire, Încasare Taxe și Impozite Persoane Fizice și – Serviciul Stabilire, Încasare Taxe și Impozite Persoane Juridice a propus ca taxele și impozitele locale pe anul 2016 să rămână, în principiu, la același nivel ca în 2015.
Astfel, pentru impozitul pe clădirile rezidențiale și clădirile – anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, se va aplica o cotă de 0,085% asupra valorii impozabile a clădirii, astfel încât impozitul să nu difere de cel plătit în 2015. Pentru cladirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, la impozitul pe clădiri se propune aplicarea cotei de 0,65 % asupra valorii imobilului. Dacă avem un imobil care valorează 100.000 de lei, o un apartament cu o cameră, spre exemplu, vom plăti în jur de 650 de lei. Până acum, acești proprietari achitau un impozit de sub 100 de lei.
Pentru imobilele destinate activităților din domeniul agricol, proprietarul persoană fizică, dar și cel persoană juridică va plăti un impozit calculat prin aplicarea unei cote de 0,4 % asupra valorii impozabile a clădirii, la care se mai adaugă o cotă adițională de 50 %.
Valoarea imobilului poate fi stabilită astfel: valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare, întocmit de un evaluator autorizat, raport care să nu fie mai vechi de 5 ani față de anul de referință, valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani față de anul de referință, valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, dobândite în ultimii 5 ani față de anul de referință,
Dacă valoarea clădirii nu poate fi stabilită astfel, proprietarul datorează 2 % din valoarea impozabilă, adică 2.000 de lei pentru un imobil cu o valoare de 100.000 de lei.
O clădire cu destinație mixtă – locuință și spațiu pentru activități economice, proprietarul va plăti un impozit rezultat din adunarea impozitului datorat pentru o clădire rezidențială, respectiv a impozitului calculat pentru spațiul comercial.
Codul fiscal permite, de asemenea, aplicarea unui impozit de până la 500 % pentru proprietarii care dețin clădiri neîngrijite. Potrivit amendamentelor consilierilor locali, cota de majorare va fi cuprinsă între 100 și 500 %. Pentru identificarea imobilelor care se încadrează în această categorie urma ca aleșii locali să adopte printr-o hotărâre criteriile, ceea ce nu s-a întâmplat încă.
Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, la care se adaugă o cotă adițională de 35 %.
În cazul ONG-urilor, care desfășoară activităţi sociale, culturale, de educaţie şi învăţământ, se va aplica cota de 0,2 %, la care se va adăuga cota adițională de 35 %.
Pentru clădirile nerezidenţiale, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 1,3%, inclusiv, asupra valorii impozabile a clădirii, la care se adaugă cota adițională de 38,46%. Pentru ONG-uri, cota va fi de 0,27 %.
Pentru clădirile a căror valoare nu a fost actualizată în ultimii 3 ani raportat la anul de referință, proprietarii vor datora bugetului local un impozit de 5 % din valoarea impozabilă, la care se va aplica și o cotă de 50 %.
Pentru terenul situat în intravilan, mai mare de 400 mp, datorați același impozit ca și în 2015. Dacă nu vă îngrijiți terenul, timp de 3 ani consecutiv, veți fi taxat cu până la 500 % mai mult decât în 2015.
La taxele speciale am reținut majorarea taxei de folosință pentru terenul proprietatea a municipiului Tîrgu Mureș cu titlu de zonă de siguranță sonde și echipamente pentru persoane juridice private. Aceasta va fi de aproape 28.000 de lei pentru un hectar, mai precis 27.785 de lei.
Majorări au fost propuse și de Administrația Domeniului Public (ADP) pentru taxele de ocupare a domeniului public, pentru ca în ședința de Consiliu să fie votată varianta a doua a proiectului de hotărâre potrivit căruia marea majoritate a contravalorii serviciilor prestate de ADP rămâne nemodificată.
Deținătorii de vehicule, iahturi, bărci etc., vor achita un impozit la fel ca și anul trecut. Biletele de intrare și contravaloarea pentru serviciile prestate de către Complexul de Agrement şi Sport Mureşul şi Bazinul acoperit Piscina ing. Mircea Birău vor fi la același nivel ca în 2015.
Similar s-a întâmplat și la Grădina Zoologică, deși au fost propuse majorări ale biletelor de intrare, până la urmă doar costul unui bilet pentru adulți va crește cu 50 %. Aleșii au votat și costul unui bilet pentru grupurile organizate, care va fi de 4,5 lei.
Pentru mai multe detalii, hotărârile privind taxele și impozitele locale, taxele speciale sau contravaloarea unor servicii prestate de către Primărie pot fi consultate pe pagina tirgumures.ro
Și în acest an, bun-platnicii vor primi o bonificație de 10 % dacă vor achita întreaga sumă datorată cu titlul de impozit până la 31 martie.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • De interes ar fi fost câteva exemple concrete ale modului în care vor fi calculate aceste impozite ! Punctarea seacă a acestor hotărâri ne bagă-n ceață, ex.:
    „O clădire cu destinație mixtă – locuință și spațiu pentru activități economice, proprietarul va plăti un impozit rezultat din adunarea impozitului datorat pentru o clădire rezidențială, respectiv a impozitului calculat pentru spațiul comercial” !!!
    Din exemplul de mai sus, să înțelegem că „activitatea economică” = activitatea care se desfășoară într-un spațiul comercial, adică, scuzați, comerțul ? Dar dacă cel în cauză nu face comerț, ci are un birou amenajat în camera mică a unui apartament cu două camere, unde oferă consultanță într-un domeniu oarecare, plătește „un impozit rezultat din adunarea impozitului datorat pentru o clădire rezidențială, respectiv a impozitului calculat pentru spațiul comercial” ? Chiar dacă nu deduce cheltuieli pe firmă ? Iar „impozitul calculat pentru spațiul comercial” se calculează pentru întreaga suprafață a apartamentului, sau numai pentru suprafața camerei mici ?
    Aceste amănunte cred că ar fi de interes, mai ales pentru cei care chiar vor să fie în regulă…

  • TAXE SI IAR TAXE si majorari la taxele care erau de curand majorate !!! Propun ca orasul sa-si schimbe numele din Tirgu-Mures in TAXI-MURES !!!

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE