Tradiția muzicii de fanfară, păstrată cu sfințenie de Papai Alexandru Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 596 Vizualizări

Tradiția muzicii de fanfară, păstrată cu sfințenie de Papai Alexandru

2 (13)Una dintre poveștile frumoase ale Reghinului este și cea a Fanfarei orașului, vechea tradiție a sașilor fiind păstrată în viață de familia Papai, cea care și-a pus amprenta asupra acesteia în ultimii 50 de ani.

”Fanfara are o istorie la Reghin, încă de la începutul secolului trecut, ea fiind preponderent o tradiție a sașilor. Legătura mea cu fanfara se trage din familie, frați, unchi, toți au activat în cadrul fanfarei încă din anii 40. Era atunci la Reghin o fanfară mare, sub bagheta doctorului Kovacs. El era un fel de administrator al fanfarei, care însuma un număr mare de membrii, de peste 40-50 de persoane. Conducerea fanfarei a fost preluată apoi de Johann Haltrich ca și dirijor, urmat de renumitul Kohl Istvan care a condus fanfara până în 1965, caând la conducerea ei a venit unchiul meu, Papai Ludovic”, ne-a declarat Papai Alexandru, conducătorul Fanfarei Municipiului Reghin.

Voință și ambiție

Papai Alexandru a intrat în rândurile fanfarei pe vremea când era elev fiind  atras de farmecul acesteia, iar în prezent  participă alături de fanfară la fiecare eveniment important al orașului. ”Se întâmpla prin 1963-1964. Fiind între frați, între unchi, activitatea lor la fanfară mi se părea foarte interesantă, în special defilările cu ocazia diferitelor sărbători. L-am prins ca și dirijor pentru o perioadă scură de timp de Kohl Pista, apoi a venit ca dirijor unchiul meu, Papai Ludovic. Am avut voință și ambiție să ajung să fac pasul spre a cânta în fanfară. Am fost foarte activ, mi-am dat toată silința pentru ceea ce făceam. Dacă nu faci ceva din dragoste , doar din interes, nu faci nimic. Nu o făceam pentru vreun salar. Am cântat, mi-a plăcut și așa am continuat să cânt în cadrul fanfarei. Nici nu m-am gândit eu atunci că o să ajung într-o zi să conduc fanfara. Departe de mine acest vis, vroiam doar să cânt și să mă bucur de acest minunat sentiment.”, spune Papai Alexandru.

Trebuie să fii pregătit”

Un moment de cotitură al fanfarei a fost când Papai Ludovic a fost nevoit să predea ștafeta nepotului său, problemele medicale împiedicându-l să continuie la conducerea fanfarei. ”În 2007 unchiul meu a paralizat, și atunci am preluat eu conducerea fanfarei. Eram maistru la IRUM, și dacă refuzam această propunere poate fanfara nu mai exista în ziua de azi. Sunt extrem de bucuros, în special de când am preluat conducerea fanfarei să văd că băieții sunt pregătiți să ieșim să cântăm. Să te prezinți în fața oamenilor, trebuie să fi pregătit, iar cele mai mari satisfacții, sunt aplauzele oamenilor. Dacă ești aplaudat, atunci înseamnă că le-ai oferit ceva frumos. Oriunde am fost prezenți am obținut dioplome, care nu sunt puține, lucru de care suntem foarte mândri. Am fost apreciați oriunde am cântat”, a menționat Papai Alexandru.

Marele Trofeu la Codlea

Nu există eveniment important în Reghin și împrejurimi unde fanfara să nu fie prezentă, precum și diferite locuri din țară unde a stârnit ropote de aplauze din partea publicului. ”Fanfara din Reghin e foarte renumită în toată țara. Un exemplu în acest sens a fost deplasarea care am avut-o la Codlea în vara acestui an, la Festivalului Naţional al Fanfarelor. Acolo am primit Marele Trofeu, am fost aplaudați la scenă deschisă de toți cei prezenți. O altă prezență importantă pentru noi a fost la Bistrița, la Festivalului Internaţional al Fanfarelor „Mihail Warga” în toamna acestui an unde, de asemenea am fost foarte apreciați de public”, afirmă Papai Alexandru.

Este ceva minunat să cânți într-o fanfară”

1 (14)Bucuria cea mai mare pentru Papai Alexandru ar fi dacă tinerii s-ar apleca spre fanfară, cei care să preia ștafeta pentru a duce mai departe o tradiție veche și frumoasă pe meleagurile Reghinului. ”Nu știu cui am să predau ștafeta, cât mai putem vom continua să ducem această tradiție. Bucuria mea cea mai mare este dacă ar veni mai mulți tineri spre fanfară, deoarece este ceva minunat să cânți într-o fanfară. Din păcate tineretul de azi are alte preocupări. Mi-ar plăcea să am un grup de tineri care să vină din urmă”, a subliniat conducătorul Fanfarei Municipiului Reghin.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE