Home / Politic / Adriana Săftoiu și „Cronică de Cotroceni” la Tîrgu Mureș

Adriana Săftoiu și „Cronică de Cotroceni” la Tîrgu Mureș

Distribuie

????????????????????????????????????

Cartea Adrianei Săftoiu, Cronică de Cotroceni, extrem de discutată în ultimele luni, a fost prezentată și la Salonul de Carte Bookfest de la Tîrgu Mureș în dimineața ultimei zile a târgului. Bestseller al Editurii Polirom, primul tiraj a fost epuizat în timp record, volumul surprinde episoade dinainte ca Adriana Săftoiu să ajungă consilier prezidențial al președintelui Traian Băsescu și purtător de cuvânt al Președinției României până la ultima zi de muncă la Palatul Cotroceni.

Volumul a fost prezentat de către criticul literar, prof. univ. dr. Alexandru Cistelecan, care și-a lansat de asemenea „Ardelencele” înainte cu o zi.
„În mare construcția cărții este una de tip memorialistic (…) Cred că e o țesătură în trei rânduri, în trei straturi, pentru că peste această țesătură memorialistică se așază una reflexivă, chiar eseistică, care ajunge de multe ori la pregnanțe aforistice. Iar toate aceste elemente de țesătură a textului sunt trecute printr-un filtru analitic, interpretativ care scrutează toate întâmplările și toate personajele care trec prin aceste întâmplări și le așază într-un context care ne interesează pe toți, pentru că mărturia doamnei Săftoiu este făcută în folosul nostru ca să ne învățăm minte”, a analizat profesorul.
Întoarsă în orașul adolescenței sale, Adriana Săftoiu nu a revenit oricum, ci cu o carte ce s-a instalat în topul celor mai vândute cărți ale Editurii Polirom, dar și într-un top național al titlurilor românești cu cea mai mare priză la public.
„În momentul în care veți citi, veți descoperi că nu este o carte, în sensul pur al cuvântului, de memorii, ci un joc al amintirilor, al dezamăgirilor, nu îmi refuz nicio secundă încrederea pe care am avut-o în Alianța DA, în regimul politic din 2005, 2006, 2007, nu corectez jurnalul, acele fragmente din jurnal, ci las acolo pasajele în care spuneam că aveam încredere totală, dincolo de derapajele care țineau mai mult de imagine în forța fostului președinte și în forța partidelor politice că vor schimba România. În momentul în care am simțit că limitele mele s-au oprit în 2007, am plecat”, ne-a povestit Adriana Săftoiu unuia dintre cele mai numeroase auditorii pe care le-am observat în cele patru zile de Bookfest.
O carte despre Palatul Cotroceni, dar mai ales despre personajele care l-au umanizat, nu avea cum să nu stârnească multe valuri, laude și critici, fie că cei care se exprimu o citiseră sau nu, astfel că autoarea a recunoscut că „în momentul în care a apărut pe piață și mă uitam desigur la reflecția în media, m-am întrebam dacă se vorbește despre cartea mea, aveam sentimentul că e o carte –cartea pe care am scris-o eu și o carte care este prezentată”.
Ce ni se pare demn de subliniat din prezentarea Adrianei Săftoiu, ceea ce se poate constitui și ca un avertisment pentru societatea civilă, pentru fiecare dintre noi este următoarea frază: „Această carte este o carte despre patologia puterii. Iar din acest punct de vedere, după ce am stat din 1998 destul de aproape de oameni politici, de puterea politică, dați-mi voie să vă spun că niciun om politic nu devine rău singur, cum nici un om politic nu devine bun singur. Întotdeauna există o echipă, nu doar echipa politică, ci echipa formată din cetățeni”.
Ligia VORO

 

[zizigallery id=1656]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: ”Spring Party” politic la Târgu Mureș: ”Gândim la fel/ Simţim la fel, iubim la fel…”

Distribuie Președintele Partidului Social Democrat Mureș, deputatul Dumitrița Gliga, a participat sâmbătă, 23 martie, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.