Home / Social / Gesturi emoționante de Crăciun cu Asociația Culturală „Dacii Liberi”

Gesturi emoționante de Crăciun cu Asociația Culturală „Dacii Liberi”

Distribuie

1Actele caritabile ale Asociației Culturale „Dacii Liberi” , orientate în special pentru ajutorarea școlilor din Republica Moldova, pentru care au strâns adevărate biblioteci de Literatură Română, au continuat și pentru nevoiașii mureșeni. Organizaţia „Dacii Liberi” din Târgu-Mureş și-a continuat activitatea și în perioada sărbătorilor de iarnă. Dacă acținuea din luna noiembrie, în care aceştia au combinat beneficiile unanim cunoscute ale donării de sânge cu o campanie de colectare de fonduri pentru centrele de plasament din zonă, rezultând o acţiune amplă în care s-au implicat un mare număr de mureşeni, aceasta a fost reluată în zilele sărbătorilor de iarnă. Succesul a fost din nou unul care a depășit așteptările. Sistemul medical are întotdeauna nevoie de rezerve de sânge, iar mureșenii sunt bineveniți oricând să doneze. Diferența a făcut-o în schimb scopul acestei acțiuni. Împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, președintele Asociației, Dragoş Burghelia au demarat o nouă campanie municipală de promovare în rândul mureşenilor a donării de sânge. Diferența consta de această dată în faptul că donatorii renunțau la bonurile de masă în scopul ca acestea să fie valorificate în preajma sărbătorilor în ajutotarea unor familii nevoiașe și a Căminului pentru Persoane Vârstnice din Târgu-Mureș. „Am început aceste acțiuni cu intenția de a face un bine în perioada sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou. Inițial ne-am gândit la o campanie de donare de sânge, lucru pe care cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să-l realizăm prin colaborarea cu cei de la Centrul Regional de Transfuzii Târgu-Mureș. Pe lângă donarea propriu-zisă, a salvării unei vieți, momentul deosebit al acestei campanii a fost reprezentat de opțiunea donatorilor de a renunța la recompensa bonurilor de masă, pentru ca în preajma sărbătorilor, la finalul campaniei, aceste bonuri să fie utilizate pentru ajutorarea unor familii nevoiașe. Campania a decurs surprinzător de bine, un lucru minunat a fost numărul mare de tineri care s-au oferit să doneze, să salveze o viață în apropierea sărbătorilor și să ajute în acelaș timp familii nevoiașe”, ne spune Dragoș Burgelia. După încheierea campaniei de donare, s-a reușit strângerea unui număr destul de mare de bonuri de masă pentru a ajuta trei familii cu adevărat nevoiașe. Este vorba despre o mamă cu 4 copii, care a rămas văduvă în urmă cu 6 luni și se zbate pentru a-și întreține familia cu un salariu infim de asistentă medicală, sau o femeie bolnavă psihic, cu un copil surdo-mut și un soț imobilizat la pat, fără un picior. „Prin generozitatea donatorilor, prin bonurile donate de aceștia am reușit să le facem acestor oameni cu posibilități reduse sărbători mai bune, alimentele ajungându-le două, trei luni”, a adăugat Dragoș.

2Nu uităm nici de…„bunicii uitați”
Pe lângă campania de donare, Asociația a hotărât să colinde Căminul pentru Persoane Vârstnice din Târgu-Mureș, în semn de respect pentru generațiile celor de vârsta bunicilor proprii, pentru cei care mai au. Momentele petrecute împreună cu aceștia au avut o deosebită încărcătură emoțională din partea ambelor părți. „Știm cât de importane sunt generațiile trecute. Avem atât de multe de învățat de la ei, prin experiența de viață și înțelepciunea lor. Am avut bucuria de a colinda împreună cu ei, de vorbi cu mulți, fiecare cu o poveste aparte”, a precizat președintele Asociației. Printre „beneficiari” s-a numărat maiorul în rezervă Ștefan V. Ioan, în vârstă de 92 de ani, unul dintre veteranii de război de care statul român ar fi trebuit să se îngrijească. La final, „bunicilor uitați” li s-au oferit ca amintire iconițe. „În momentul Nașterii Domnului, am dorit ca și cei care aveau mai mare nevoie să se bucure de această minunată și sfântă perioadă a anului. Să nu uităm, pentru a reuși să schimbăm această societate în bine avem nevoie de fapte, nu de vorbe, iar ajutorul pe care l-am primit în aceste acțiuni este o dovadă vie că se poate”, a concluzionat tânărul Dragoș Burghelia.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

CNAS a emis ediția a II-a a Ghidului Asiguratului. Ce drepturi au pacienții români asigurați și neasigurați?

Distribuie Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România a elaborat, în data de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.