În avanpremiera anului electoral 2016, politicienii maghiari strâng rândurile Politic
  • ligia.voro
  • 3 comentarii
  • 132 Vizualizări

În avanpremiera anului electoral 2016, politicienii maghiari strâng rândurile

DSC_0121_site

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) devine încet-încet un partid mult mai atent la cerințele electoratului. Pe viitoarele liste de candidați pentru deliberativul local se vor regăsi femei, tineri, reprezentanți ai diverselor categorii sociale, ai bisericilor etc. De asemenea, pe principiul că în politică trei înseamnă mai puțin decât unul, politicienii maghiari intenționează să candideze împreună. Până acum, UDMR a semnat un protocol de colaborare cu Partidul Civic Maghiar (PCM), iar cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) poartă negocieri. Sunt două concluzii desprinse din bilanțul pe care liderul UDMR Mureș, Brassai Zsombor, l-a prezentat luni într-o conferință de presă.

 

Brassai Zsombor, președintele UDMR Mureș, s-a declarat mulțumit de stadiul pregătirilor organizației județene pentru alegerile de anul viitor, pregătiri care vin după pierderile pe care uniunea le-a suferit în ultimii 15 ani și amintite de către acesta – fotoliul de primar al Tîrgu Mureșului, mandate de consilier municipal și județean, funcții de viceprimar, majoritate în Consiliul Local, funcția de președinte al Consiliului Județean și, nu în ultimul rând, câte un mandat de deputat și senator.
“La sfârșitul anului 2014, cu ocazia ultimei adunări a CRT județean am anunțat 2015 – anul prealegerilor, cu acest anunț am început pregătirile pentru anul electoral 2016. Poate că până acum niciodată nu am reușit să începem pregătirile de desemnare a candidaților și a campaniei electorale din timp. Sigur, graba se explică prin dezideratele noastre speciale. Am lansat anul prealegerilor pentru că am vrut să fim pregătiți de schimbare în județul Mureș. Știm cu toții că politica se joacă pe voturi, de aceea alegerile se consideră un pas important în activitatea organizațiilor politice. Așa cum am menționat deja am pierdut multe mandate în ultimii 15 ani, dar nu numai mandate, ci și voturi. După calculele mele, în total, pe județ vorbim de voturi de ordinul zecilor de mii, mai precis 40-45.000, voturi pierdute ori că electoratul și-a întors spatele, ori că au dus voturile de la UDMR la partidele maghiare care s-au organizat pentru a strânge voturile așa-numite proteste anti-UDMR. (…) Prealegerile au avut un dublu rol: în primă instanță a pornit campania electorală din timp și îi implică pe toți cei care vor să își manifeste părerea legat de desemnări, liste, programe, cazuri etc. și asigură cadrul pentru competițiile politice ale diferitelor organizații maghiare cu scopul clar ca, în 2016, politicul maghiar să intre unit în bătăliile electorale”, a afirmat Brassai Zsombor.
Cel mai important moment au fost prealegerile din Tîrgu Mureș, câștigate de consilierul local UDMR Soós Zoltán, a susținut liderul UDMR.
“Cu aceste prealegeri am terminat luptele în cadrul comunității maghiare chiar dacă se ivesc speculații, vreau să vă liniștesc, singurul candidat al maghiarimiiii este și va fi domnul Soós Zoltán. UDMR nu o să schimbe candidatul, mai mult preocuparea primordială este de a întări. Niciun partid maghiar nu contestă faptul că domnul Soós Zoltán este candidatul maghiarilor din Tîrgu Mureș”, a subliniat Brassai Zsombor.
Președintele a mai susținut că organizația poartă negocieri și pentru lista consilierilor, listă pe care se vor regăsi candidați care merită încredere.
Brassai Zsombor a lăudat inițiativa organizației din Cluj Napoca unde pe primul loc la Consiliul Local va fi persoana desemnată de bisericile istorice maghiare și că această decizie înțeleaptă ar fi bine să fie urmată și la Tîrgu Mureș. “Personal aș merge și mai departe pe această idee, primele locuri le-aș oferi pentru cei desemnați de biserici, de organizația femeilor, de organizația tinerilor și câteva locuri pentru organizații importante în alte domenii ale societății, cum ar fi Societatea pedagogilor, economiștilor de asistență socială etc. Cred că 6 din primele 10 locuri ar trebui alocate pentru organizații civile sau de specialitate”, a mai completat acesta.

 

Alianțe maghiare

 

Pentru a avea rezultate mai bune, politicienii maghiari au conștientizat, de asemenea, că e nevoie de unitate.
“Președintele UDMR, Kelemen Hunor a semnat un acord de colaborare cu domnul Biro Zsolt, președintele PCM. În acest document se afirmă că în localitățile unde minoritatea maghiară nu este majoritară, concursul electoral maghiar este interzisă. În aceste localități, UDMR și PCM vor intra în concursul electoral pe o singură listă, ori candidații PCM intră pe lista UDMR, ori se alcătuiește pe baza legii o alianță electorală”, a amintit acesta.
Brassai Zsombor a mai susținut că recenta întâlnire dintre Kelemen Hunor și Szilágyi Zsolt, liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania este un semn promițător și că aceste negocieri vor continua în primele două luni ale anului viitor.
Ligia VORO

 

La muncă

O parte a bilanțului a fost dedicată reorganizării UDMR Tîrgu Mureș, după trei ani de la dizolvarea fostei organizații. Brassai Zsombor a vorbit și despre conflictul dintre liderul UDMR Tîrgu Mureș, viceprimarul Peti Andrei, și medicul Vass Levente, conflict care a generat scăderea dramatică a credibilității UDMR. Însă acest conflict a fost închis recent. “După trei ani de lupte interne am reușit să stăm în repetate rânduri la mesele de negocieri și în final am ajuns la un acord care a unit UDMR Tîrgu Mureș. Astfel, Peti Andras este președintele UDMR Tîrgu Mureș, iar pe nivel de oraș s-au format opt circumscripții, în frunte cu președinți și consiliile de conducere. Ulterior, Vass Levente a fost ales președinte al consiliului de conducere la nivel de municipiu. Săptămâna trecută au fost aleși și vicepreședinții, iar cu acesta procesul s-a terminat, iar colegii pot trece la muncă”, a conchis Brassai.
Deși bucuros de această reorganizare, liderul UDMR Mureș s-a declarat îngrijorat că această reorganizare nu a avut loc încă și la nivel de bază, pe străzi, blocuri etc.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Fiuu fiuuuu ..bisericile istorice intra in politica ? Suna a „politicieni” formati in moschei ! Jale mare ! Cum au ajuns la concluzia ca au politicieni asa de buni ca in afara de maghiari nu mai sunt votati de NIMENI ! Geniali…

  • In cazul in care PCM si PPMT nu stiu de ce sau infiintat au o MARE problema. UDMR doreste sa-si continue programul de cocolosire a oricaror idei de noua politica a etnicilor maghiari si a romanilor maghiarizati. Acum in prag de alegeri doresc sa puna „batista pe tambal” insa sunt sigur ca dupa alegeri consilierii PCM sau PPMT vor fi prinsi in plasa UDMR .. cu aceiasi capcana ..maghiarimea. In fapt leader-ii UDMR sunt tot mai BOGATI de la an la an.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE