Home / Sport / Sportul mureșean de performanță, la sfârșit de an

Sportul mureșean de performanță, la sfârșit de an

Distribuie

1Anul 2015 se încheie cu multe rezultate care fac cinste sportului mureșean. Un bilanț complet este foarte dificil de făcut, deși la peste 30 de ramuri sportive s-au obținut multe rezultate notabile. Ordinea poate fi făcută în diverse moduri, alfabetic, valoric, de interes, anumite criterii, toate interpretabile. Poate luând în considerare interesul publicului, aceste performanțe ar trebui luate în funcție de nivelul la care activează echipele de prim rang.
Laureații mureșeni la obișnuita Gală a Sportului Mureșean au fost din nou mai mulți cei de la ramuri neolimpice, sportiva anului fiind pentru a doua oară consecutiv sportiva Clubului Sportiv Mureșul Târgu-Mureș Apostolescu-Kiss Andrea, triplă campioană mondială la wushu.

2Un an cu suișuri și coborâșuri în fotbalul mureșean

Cu toate acestea, „sportul rege”, fotbalul, deține în continuare supremația, într-un an memorabil pentru fotbalul mureșean. Noua ASA Târgu-Mureș a fost mai aproape ca niciodată de a câștiga titlul de campioană, titlu decis în ultimele minute ale campionatului. Mai mult, formația mureșeană ar fi fost prima nou promovată care ar fi devenit campioană. A ratat șansa, dar și-a luat totuși o revanșă în Supercupa României. Poate palidă, ținând cont de marea ocazie, dar este primul trofeu important din vitrina clubului. O paranteză poate fi făcută în acest sens, dacă se ține cont de eventul, titlul de campioană și Cupa României cucerite de echipa feminină a clubului în urmă cu cinci ani, după care mureșencele au fost mereu pe locul secund în ambele competiții și se află și în prezent încă în urma clujencelor de la Olimpia. Adică tot vicecampioane și finalistele Cupei. Totuși, fotbalul feminin din România este mult eclipsat de alte ramuri sportive. Revenind la băieți, aceștia au revenit după 40 de ani și în cupele europene. Deși nu au reușit nici la a patra participare să depășească primul tur, au părăsit Europa League cu capul sus. Victoria cu mult mai titrata echipă franceză Saint Etienne, 2-1 pe terenul francezilor nu a fost însă suficientă. „Verzii” au prins o zi de excepție la Târgu-Mureș, au punctat cu trei execuții magistrale și tot atâtea goluri, deși ASA avea la un moment dat 2-0 și inițiativa în retur. A început și noua ediție a campionatului, cu mureșenii printre favoriți. Problemele de la conducerea clubului și blocarea conturilor au adus însă vremuri tulburi. Tehnicianul care și-a trecut în palmares un trofeu cu un singur meci oficial, Dan Petrescu a părăsit echipa înaintea startului și a fost urmat de mulți jucători dintre cei care efectuaseră pregătirile de vară cu lotul. Cu toate acestea, cu Vasile Miriuță, apoi, până înaintea ultimei etape a anului, Cristiano Bergodi pe bancă, echipa s-a menținut în sextetul care își va disputa în luna februarie locurile 1-6 și a ajuns în semifinalele Cupei României.

3„Tigrii”, dublu finaliști, lideri, ca și fetele de la BC Sirius

A doua echipă în ceea ce privește interesul și numărl suporterilor din tribune este echipa masculină de baschet BC Mureș. Finalistă în premieră în urmă cu doi ani, echipa mureșeană și-a egalat performanța, dar a cedat din nou în fața ploieștenilor de la CSU Asesoft, care au și dispărut apoi din „peisajul” baschetului românesc. Mureșenii au devenit astfel campionii de fapt și au mai făcut un pas înainte în Cupa României. Au disputat finala din vară, pe care au fost la un mic pas de a o și câștiga cu BC Timișoara. În noua ediție, echipa lui Audrius Prakuraitis a avut un start mai ezitant, dar parcursul ulterior i-a urcat pe prima poziție după cele 11 etape ale turului și 3 etape din returul Ligii Naționale. Adevărat, Steaua CSM Eximbank București are mai puține partide disputate și cu două eșecuri mai puțin. Mureșenii s-au calificat și în „sferturile” Cupei României, pe care le vor disputa în 10 și 13 ianuarie cu SCM U Craiova, cu primul meci în „junglă”. Tot la baschet, dar în eșalonul secund, echipa feminină BC Sirius Târgu-Mureș își continuă cursa pentru promovare în elită și conduce neînvinsă după disputarea turului.

4Futsalul, din nou campioni

Chiar dacă interesul pentru fotbalul în sală și-a mai pierdut din interes, merită menționat faptul că City’us Târgu-Mureș a redobândit titlul național, al cincilea din palmares, dar a ratat finala Cupei României, după șapte trofee cucerite consecutiv. Formația lui Kacso Endre este în schimb o altă echipă mureșeană care a reprezentat sportul mureșean în competițiile continentale, fiind calificată pentru turneul final al UEFA Futsal Cup. Startul noii ediții din această toamnă a fost unul favorabil pentru echipa campioană, cu 8 victorii din 8, dar au urmat câteva evoluții mai slabe și echipa a încheiat anul „doar” pe locul 3. Lotul oferă și naționalei mai mulți jucători, dar se simte în evoluții o oarecare „motivație” și adversarii cei mai dificili par cei care au trecut pe la echipa mureșeană și se află în alte tabere.

5Voleibalistele senioare în revenire, junioarele mențin ștacheta sus

Între echipele care evoluează în primele eșaloane și au reprezentat Târgu-Mureșul în Europa se mai află cea de volei feminin CSU Medicina. Centrul Național Universitar de Excelență înființat în anii trecuți nu a dus saltul așteptat decât la nivelul echipelor de junioare. Acestea mențin în continuare sus ștacheta și ambele au urcat pe podiumul Naționalelor. Dacă echipa de Cadete este din nou campioană și cea de Junioare este medaliată cu bronz, senioarele au coborât două locuri față de ediția precedentă și au fost eliminate din competițiile continentale, participând în ultima ediție în Cupa Balcanică. În turul noii ediții, echipa lui Atanas Petrov caută să obțină omogenizarea în noua formulă. A început cu o serie de victorii, a cedat apoi fără replică în fața fruntașelor, dar a manifestat o creștere față de ediția trecută, reușind o victorie pe terenul dinamovistelor bucureștene, cele care le-au învins în disputa pentru Europa și le-au trimis în Cupa Balcanică. CSU Medicina ocupă după încheierea turului locul 5, la 5 puncte în urma dinamovistelor și cu doar 2 în fața Științei Bacău.
Tot la volei, echipa masculină CS Torpi MS a început „munca de jos” cu echipe de juniori, astfel încât despre rezultate nu se poate încă vorbi.

6Iubitorii handbalului așteaptă să revină în sală

Una dintre ramurile sportive care a adus mureșenilor satisfacții și au umplut deseori până la refuz Sala Sporturilor, handbalul a înregistrat un pas înapoi în 2015. După patru ani cu tentative nereușite, echipa SC Mureșul Târgu-Mureș revenea în urmă cu un an pe prima scenă. Iubitorii acestui sport aveau din nou ocazia să vadă pe viu cele mai bune echipe din țară, la fel ca pe vremea când CS Mureșul câștiga campionatul și Cupa României și disputa semifinala Cupei Campionilor. Bucuria revenirii s-a transformat din păcate într-o mare decepție. Echipa a părăsit Liga Națională umilită. După 26 de etape de campionat și alte 10 în play out, mureșencele nu au reușit să obțină nici cel puțin un rezultat de egalitate. Mai rău, după retrogradare câteva din lotul și așa subțire din punct de vedere valoric au plecat, altele au fost mai mult accidentate și, la revenirea în Divizia A (eșalonul secund), mureșencele au obținut doar 3 victorii în cele 11 etape ale turului.
Raze de speranțe pentru o revenire se întrevăd, dar mai palid, din partea cluburilor Olimpic, Arena, sau, mai nou, Pegasus. Prima este cea mai „îndreptățită” să alimenteze speranțele mureșenilor. Clubul condus de soții Mihaela și Claudiu Evi cucerește an de an titluri cu junioarele, ultimul, în acest an, cu junioarele III și are jucătoare selecționate în loturile de junioare ale României. O problemă este lipsa unei echipe locale de senioare care să le ofere șansa de a evolua la nivel mai înalt, astfel încât cele mai bune jucătoare pleacă la alte cluburi din țară. O alta este susținerea clubului, a cărui activitate este catalogată la categoria „sport de masă”. Mult diferită nu este situația nici la Arena, club condus de Liana Costea, sau la mai tânărul club Pegasus.

7Popicarele, campioane, dar în anonimat

O altă ramură sportivă care a reprezentat Târgu-Mureșul și România în competiții internaționale, cu cinste chiar, este echipa feminină de popice Electromureș Romgaz Târgu-Mureș. Mureșencele au reușit și ele după doi ani de pauză să recucerească titlul național, al 26-lea din istoria clubului și au fost „sfertfinaliste” la Cupa Mondială, iar junioarele și-au păstrat titlul. Un fel de a spune este Cupa Mondială, deoarece popicele sunt practicate la acest nivel doar în Europa, mai exact în 14 state, majoritatea din fostul bloc comunist, iar campionatul intern este inferior fostului Campionat Județean, când una din cele două serii ale Diviziei A avea cam jumătate din componente echipe mureșene. Lăudabil efortul grupului sufletist din cadrul clubului, la fel ca și cel al echipei masculine, care anul acesta a revenit pe podiumul Naționalelor cu o medalie de bronz.

8Sporturile individuale, mai mult pe cont propriu
La bilanțul anului 2015 ar mai putea fi amintite și alte discipline sportive cu rezultate deosebite. În afara artelor marțiale, amintite deja, s-ar putea aminti și alți sportivi de la karate, dans sposrtiv, scrimă, judo, tenis de câmp sau masă, ciclism și altele. Spadasina Schlier Zsuzsa de la CSU Târgu-Mureș este una dintre marile speranțe ale scrimei românești, karatista de la Clubul Sportiv Sakura, Szekely Ildiko este campioană mondială, George Botezan a intrat în circuitul ATP, iar câteva dintre tinerele ping-pongiste de la CSȘ au obținut rezultate remarcabile în competiții internaționale. Toți aceștia, precum și mulți alții, sunt susținuți doar din resursele limitate ale cluburilor din care fac parte sau, mai degrabă din cele proprii, adică ale familiei. Când acestea lispesc, talentele se sting. Chiar evoluând în echipă, sunt ramuri la care fiecare se poate afirma în primul rând prin rezultatele individuale.

sala sporturilor

Toți ne dorim un an 2016 unul în care arenele mureșene vor fi pline, iar performanțele se vor ridica cel puțin la același nivel. Un an în care și suporterii vor trebui să se ridice la nivelul pretențiilor pe care aceștia le au de la echipele care reprezintă cu cinste sportul mureșean.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

CSU Târgu Mureș: Rezultate bune la ciclism

Distribuie În ziua a treia a competiției de ciclism Serbia Epic Series, sportivul Patrick Pescaru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.