Admiterea în 2016 la UMF Tîrgu Mureș Invatamant
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1036 Vizualizări

Admiterea în 2016 la UMF Tîrgu Mureș

admitere si perspective umf 20164Elevii care se pregătesc să susțină examenul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș trebuie să știe că în anul 2016 examenul se va derula în aceleași condiții în care s-a derulat și în anul 2015. În luna februarie, se reiau sesiunile de pregătire pentru admitere, ceea ce înseamnă că elevii vor beneficia din nou de module interactive de predare și de simulări ale admiterii. În urmă cu doi ani Universitatea a implementat o platformă de înscriere online a candidaților, parte a unui concept mai larg pe care UMF îl dezvoltă, numit e-UMF, care s-a bucurat de succes și prin intermediul căreia au fost evitate aglomerația și cozile de la înscriere. Iar ca noutate, o companie privată de IT din Tîrgu Mureș a dezvoltat primul manual digital de biologie dedicat elevilor care se pregătesc să susțină examenul de admitere. Despre toate acestea discutăm, într-un interviu, cu rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei.

Reporter: Cum se va desfășura admiterea la UMF Tîrgu Mureș în anul 2016?
Prof. dr. Leonard Azamfirei: În anul 2016, admiterea la toate programele de studii se va desfășura după aceeași metodologie și aceeași bibliografie care au fost applicate și în anul 2015. În anul 2015 a fost o admitere echilibrată din punct de vedere al dificultății întrebărilor, cu o distribuție corectă a rezultatelor, elevii reușind să asimileze un volum mare de cunoștințe din bibliografia unică pentru admitere. Am constatat cu bucurie că studenții din anul I, care au trecut prin această admitere dificilă din anul 2015, deja au o bază de cunoștințe suficient de solidă pentru a face față mai bine cerințelor materiilor de bază care sunt în anul I.

Rep.: Platforma de înscriere online a candidaților s-a bucurat de succes. Ar putea fi preluat acest sistem și de alte universități din țară?
L.A.: Înscrierea online este o soluție naturală în societatea informațională în care trăim și este eficientă atât pentru candidați, cât și pentru o universitate. Un asemenea sistem de înscriere are fața lui vizibilă cu care iau contact candidații dar are și o față invizibilă pentru aplicanți, extrem de complexă, accesibilă doar pentru administrație, prin care toate datele sunt integrate în sistemul informatic al Universității. Înscrierea online este folosită de marea parte a universităților occidentale pentru că reduce birocrația, efortul și timpul pe care candidații trebuie să-l facă la înscriere, evită cozile extrem de neconfortabile care existau înainte și, extrem de important, oferă o abordare corectă, în care nu există risc de intervenție personală, a modului în care sunt gestionate dosarele de înscriere și apoi rezultatele admiterii. Acest sistem n-a pătruns încă în România. Cunosc două universități care au făcut tentative de a implementa un asemenea sistem dar la acestea el funcționează printr-o combinație de înscriere online și offline, sistemul nostru fiind unic și extrem de complex pentru că el comunică cu tot ceea ce înseamnă baze de date la nivel de decanate, de evidență a studenților, de evidență a taxelor școlare, a cazărilor, a burselor. Platforma de înscriere online este parte a unei strategii mai largi pe care am implementat-o în Universitate în cadrul conceptului pe care l-am intitulat e-UMF, prin care am încercat și într-o bună măsură am și reușit să transferăm în mediul virtual o parte cât mai mare din activitățile administrative pe care le are Universitatea, fie că vorbim de interacțiunea cu studenții, fie că vorbim de relația cu cadrele didactice sau cu serviciile administrative. Demersul nostru va continua și permanent adăugăm module și facilități noi pentru bunul mers al Universității. Foarte curând vom implementa catalogul online și un face-lift al site-ului oficial al Universității.

Rep.: În luna februarie încep sesiunile de pregătire pentru admitere. Ce trebuie să știe elevii?
L.A.: Vom lucra la începutul anului 2016 la un program de pregătire, care se va desfășura asemănător modului în care s-a desfășurat și anul trecut, cu sesiuni care vor include module de predare, module interactive cu profesorii din UMF și simulări de examen. Am constatat că acest sistem de pregătire este extrem de eficient pentru candidați, pentru că se familiarizează cu cerințele pe care le are Universitatea și interacționează cu cadrele didactice care au fost implicate și în redactarea cărților pentru admitere. Vom păstra același sistem și pentru admiterea din 2016 și încurajez candidații care au această posibilitate să participe la aceste sesiuni benefice pentru modul în care își vor pregăti, nu doar din punctul de vedere al cunoștințelor, dar și din punct de vedere practic viitorul examen de admitere.

Rep.: Ca un ajutor oferit celor care se pregătesc de admitere, știm că o firmă de IT din Tîrgu Mureș a dezvoltat un manual digital de biologie. Ce părere aveți despre această inițiativă?
L.A.: Am citit în presă despre acest demers al firmei respective, l-am și studiat în parte și ideea m-a încântat foarte mult, pentru că eu sunt un susținător al platformelor digitale, care aduc mai aproape de elevi și de studenți informația și o transformă într-o formă mai agreabilă, mai interactivă și probabil mai eficientă din punctul de vedere al asimilării. Este o inițiativă foarte bună și, de altfel, am și contactat ulterior firma respectivă pentru că intenționez să avem o discuție la începutul anului următor, pentru a vedea modalitățile prin care o putem face cât mai utilă și funcțională. În paralel, o idee mai veche pe care o am s-ar putea materializa prin extinderea colaborarii în zona de învățământ online, sub forma unor e-Book-uri, pe care cred că le-am putea aplica și pentru materialele didactice, cursurile, cărțile pe care le utilizează în acest moment Universitatea, evident în condițiile păstrării drepturilor de copyright și încadrându-ne în prevederile legale al drepturilor de autor. Viitorul învățământului este strâns legat de progresul tehnologic și viziunea mea asupra Universității este una profund adaptată acestei noi societăți virtuale în care trăim, la care am toată convingerea că studenții vor avea maximă aderență.

Rep.: Cum va fi anul 2016 din punct de vedere al ofertei educaționale?
L.A.: În anul 2016 avem evaluarea instituțională ARACIS, motiv pentru care eforturile noastre sunt concentrate pentru ca această evaluare să fie bine parcursă, cu reconfirmarea gradului de încredere ridicat pe care merită să-l aibă Universitatea. Aceasă evaluare instituțională ia în calcul programele de studii pe care deja le are Universitatea, pe lângă partea de management academic, astfel încât anul 2016, deși există anumite planuri de a dezvolta oferta educațională, nu vom lua o decizie până nu trece evaluarea ARACIS, care probabil va fi la sfârșitul lunii martie. Cred că programele de licență și de masterat pe care le are UMF în acest moment reprezintă o ofertă educațională diversă și complex.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE