Un schimb de imobile, în atenția DNA? Administratie
  • ligia.voro
  • 2 comentarii
  • 335 Vizualizări

Un schimb de imobile, în atenția DNA?

CL_site

 

ALDE Mureş a anunțat că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) legat de schimbul de imobile dintre municipiul Tîrgu Mureş şi Parohia Romano-Catolică, schimb aprobat prin Hotărârea Nr. 292 din 5 noiembrie, adoptată de Consiliul Local Tîrgu Mureş. Motivele: subevaluarea imobilului cedat de municipiu, respectiv lipsa avizului ministrului Educației. De cealaltă parte, secretarul municipiului, Andrei Mureșan, ne-a prezentat în răspunsul la solicitarea adresată de redacția Zi de Zi că a fost primit avizul, respectiv că, potrivit raportului de evaluare, cele două clădiri au valori sensibil egale. Instituția Prefectului jud. Mureș nu ne-a lămurit dacă hotărârea a fost notificată sau nu.

 

ALDE Mureș a anunțat recent, într-o conferință de presă, că va sesiza DNA legat de schimbul de imobile aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Tîrgu Mureș nr. 292 din 5 noiembrie.
“Prin acest schimb, municipiul Tîrgu Mureș pierde dintr-o lovitură două școli, și anume cedează dreptul de proprietate al imobilului situat în strada Revoluției nr. 9 al Liceului Vocațional de Artă Parohiei Romano-Catolice, primește în proprietate pe strada Horea un imobil unde și-ar fi desfășurat până acum doi ani Gimnaziul Europa, se pare că există o intenție mascată la Gimnaziul Europa de a se demola acel gimnaziu. Nu știm care este rolul acelei demolări, ce urmează să facă municipalitatea în acea zonă pentru că nu este niciun fel de strategie, nu există niciun fel de proiect aflat în dezbatere publică pentru acea zonă, astfel încât să își dovedească utilitatea publică”, a declarat Ionela Ciotlăuș, președintele organizației județene.

 

Ciotlaus
ALDE Mureș va sesiza Direcția Națională Anticorupție, având în vedere în primul rând aspectul de legalitate legat de prevederile Legii Educației Naționale, și anume articolul 112, privind baza material a învățământului preuniversitar de stat, unde la alineatul 6 avem textul următor: “Schimbarea destinației bazei materiale a instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar de stat se poate face de către autoritățile administrației publice locale, numai cu avizul conform al ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului. În caz contrar, actele de schimbare a destinației bazei materiale sunt nule de drept, iar fapta constituie infracțiune și se pedepsește conform legii penale”.
Liderul ALDE Mureș susține că la momentul adoptării hotărârii nu era eliberat un astfel de aviz, mai mult nu era nici măcar solicitat.
Ionela Ciotlăuș a mai arătat că schimbul ar fi ilegal și imoral din următoarele motive: “inexistența oportunității unei utilități publice a acestei tranzacții, crearea unui prejudiciu financiar patrimoniului școlar, și anume vânzarea acestui imobil la un preț derizoriu de mic față de valoarea reală. (…) Imobilul din strada Revoluției a suferit modificări, investiții foarte mari din bugetul local, precum și fonduri nerambursabile, sume care nu au fost luate în considerare la evaluarea imobilului – este la aceeași valoare ca și în 2007 când s-a pregătit pentru prima dată această tranzacție”.
Liderul ALDE Mureș a mai arătat că în aceeași ședință s-a aprobat suplimentarea bugetului cu peste 500 de mii de lei pentru mansardarea aceluiași imobil care se cedează, iar “această investiție nu este luată în considerare într-un raport nou de evaluare al imobilului care să conțină toate aceste investiții”.

 

Ce ne-a răspuns Primăria?

 

Andrei

Secretarul municipiului, Andrei Mureșan, căruia i-am remis o solicitare în baza Legii 544/2001, ne-a răspuns punctual la toate întrebările adresate.
Astfel, schimbul de imobile este justificat de proiectul mai vechi al redesenării zonei în vederea modernizării stradei Baladei.
Astfel, în 2003, Consiliul Local a aprobat documentația Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) – str. Baladei în vederea reabilitării circulației carosabile. La articolul al doilea se precizează că: “Se aprobă condiționarea începerii lucrărilor de desființare a corpurilor de clădire din incinta școlii afectate de modernizarea străzii, de asigurarea prealabilă a spațiilor necesare desfășurării normale a procesului de învățământ în aceeași incintă”.
În PUD mai apărea că va fi necesară efectuarea unor schimburi de terenuri (schimb sau alte variante) pentru construirea căii de acces modernizate cu gabaritele proiectate precum și a rețelelor de echipare tehnico-edilitară.
În octombrie 2004, CL aproba studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici la investiția Modernizarea str. Baladei, care presupunea “lărgirea străzii prin demolarea unor clădiri de locuințe pe partea dreaptă, respectiv a clădirii școlii din colțul str. Baladei cu str. Horea”.
În 2009 a fost întocmit și aprobat Planul Urbanistic Zonal strada Baladei, zona centrală pentru Școala Generală nr. 4 cu scopul “demolare și declarare de utilitate publică”, iar corpul de clădire era propus pentru expropriere.
Secretarul municipiului a mai lămurit și problema avizului Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. Potrivit răspunsului său, “prin adresa nr. 10937/16 decembrie 2015, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, prin Inspectoratul Județean Școlar Mureș, și-a dat acordul în vederea realizării schimbului de imobile între Parohia Romano-Catolică nr. 1 Tîrgu Mureș și Municipiul Tîrgu Mureș cu privire la imobilul construcție și teren situat în strada Revoluției nr. 9, respectiv imobilul construcție și teren situat în str. Horea nr. 23, aflat în proprietatea Parohiei Romano-Catolice nr. 1 Tîrgu Mureș“. Acesta a mai precizat că în clădirea veche a Gimnaziului Europa nu se mai desfășoară activități curente didactice din 2013.
Referitor la evaluarea clădirilor, raportul, potrivit răspunsului, a fost întocmit în 26 iunie 2015, pentru că valoarea imobilelor supuse tranzacției a suferit modificări de la data adoptării Hotărârii CL din 2007. Imobilul de pe strada Horea a fost evaluat la 482.842 de euro, în timp ce clădirea Liceului de Artă la 483.051 de euro.
Am solicitat, de asemenea, Instituției Prefectului să ne precizeze dacă a notificat sau nu hotărârea din 5 noiembrie 2015, însă răspunsul nu ne-a lămurit, reprezentanții instituției enumerându-ne ce documente au fost solicitate municipiului.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • O mare GOGORITA CU ACORDUL Ministerului Sanatatii prin Inspectoratul Scolar Judetean !!! Acordul trebuie dat direct de MINISTER !!!! Primaria sa ARATE ACTUL PRIN CARE MINISTERUL ISI DA ACORDUL !

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE