Campanie de vaccinare a câinilor și pisicilor Recomandări zi de zi
  • admin
  • 0 comentarii
  • 363 Vizualizări

Campanie de vaccinare a câinilor și pisicilor

cmv 1Una dintre instituțiile importante din județul Mureș, Colegiul Medicilor Veterinari (CMV), este instituția responsabilă atât de sănătatea animalelor cât și de cea a oamenilor. Profesia de medic veterinar are ca obiective apărarea sănătăţii animalelor, sănătăţii publice, protecţia consumatorului şi a mediului înconjurător, în scopul ameliorarii efectivelor de animale, al asigurării siguranţei alimentare a populaţiei, al facilitării relaţiilor comerciale şi al păstrării echilibrului ecologic.

De ce e bine să ne vaccinăm animalul de companie

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș împreună cu CMV Mureș a început din luna octombrie a acestui an o largă campanie de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor. Pentru a se putea realiza acest important demers medical, în conformitate cu legislația actuală corelată cu legislația europeană, pentru vaccinarea acestor animale acestea trebuie obligatoriu microcipate de către medicii veterinari. ”Avem rugămintea către cetățenii proprietari de câini și pisici să îi ajute pe medicii noștri în această campanie de vaccinare pentru a preveni una dintre cele mai grave boli atât pentru animalele dumneavoastră cât și pentru populație. Rabia este o boală transmisibilă de la animale la om, incurabila cu efecte letale”, a declarat dr. Petru Sorin Moga, președintele CMV Mureș.

Proprietarii de animale neidentificate riscă amenzi de până la 1.000 de lei!

În conformitate cu legislația în vigoare respectiv Ordinul nr. 1 din 7 ianuarie 2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, la articolul 7 – Obligațiile proprietarilor se precizează:

(1) Proprietarii câinilor au obligația să identifice și să înregistreze animalele în RECS în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora.  (2) Proprietarii de câini cu vârsta mai mare de 90 de zile la data intrării în vigoare a prezentelor norme au obligația de a identifica și înregistra animalele în RECS până la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spatii publice a acestora.  (3) În vederea înregistrării câinilor, proprietarii au obligația de a solicita identificatorului și operatorului RECS identificarea electronică cu microcip aprobat conform prezentelor norme, efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare obligatorii conform prevederilor legale, înregistrarea în RECS, eliberarea carnetului de sănătate și a pașaportului, după caz.

Și în acest caz, specialiștii din cadrul DSVSA Mureș îi sfătuiesc pe proprietarii de animale să respecte instrucțiunile medicilor veterinari. ”Neprezentarea de către deținătorii animalelor pentru efectuarea operațiunilor sanitare veterinare obligatorii, la locul, data și ora stabilite și comunicate de medicul veterinar, precum și refuzul acestora de a supune animalele acțiunilor sanitar veterinare obligatorii sau neacordarea sprijinului necesar de către deținătorii animalelor pentru efectuarea operațiunilor de depistare, vaccinare și administrarea unor produse biologice se sancționează conform Hotărârii Guvernului nr. 984/2005 cu modificările și completările ulterioare, articolul 5, litera J, punctul 3 și 4 cu amenda de la 400 lei la 800 lei în cadrul faptelor săvârșite de persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 400 lei până la 1000 lei în cazul faptelor săvârșite de persoanele juridice”, a afirmat dr. Liviu Drăgan, vicepreședintele CMV Mureș, șef Serviciu Control Oficial Sănătate Animală din cadrul DSVSA.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE