Home / Cultură / Între regrete și reproșuri, ”Șireagul” la 50 de ani

Între regrete și reproșuri, ”Șireagul” la 50 de ani

Distribuie

sireagul 1În urmă cu câteva zile, Ansamblul artistic mureșean ”Șireagul” a împlinit 50 de ani de activitate, iar Societatea Culturală ”Miorița”, 25 de ani. Cu această ocazie, Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș a fost gazda unui spectacol omagial, precum și a lansării unui album aniversar dedicat celor două momente.

”Șireagul”, o prezență folcorică deosebit de activă

Unul dintre cei care a susținut cu tenacitate încă de acum cinci decenii înființarea acestui ansamblu artistic, publicistul Ilarie Gh.Opriș, prezent și el la evenimentul de la Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș, a declarat: ”Șireagul s-a născut din inițiativa câtorva inimoși promotori ai folcorului mureșean care lucrau atunci la Combinatul Azomureş din Târgu-Mureș. Cu modestia cuvenită, menționez faptul că mă număram și eu printre acei entuziaști ai momentului înființării acestui reușit ansamblu artistic, iar apoi am fost alături de acești oameni deosebiți și de tot ce au realizat ei în cei 50 de ani de activitate folclorică. (…) Azi, sute de copii sunt prezenți zilnic la repetițiile de jocuri și cântece populare, sprijiniți fiind de părinți, de școlile de unde provin, de numeroase cadre didactice care se implică cu multă pasiune în această activitate de promovare a folclorului românesc, maghiar, german și țigănesc, folclor specific locurilor în care trăim. (…) Copiii, speranța noastră, dar și garanția păstrării și promovării folcorului mureșean pe mai depate, sunt prezenți aproape săptămânal pe scenele mureșene, fie cu ocazia unor zile religioase, fie cu alte ocazii, respectiv comemorări, festivaluri și concursuri.”

sireagul 2

Regrete și… reproșuri

În cei 50 de ani de activitate, ”Șireagul” a fost prezent în peste 1000 de spectacole, în țară și în lume, din care peste patruzeci de turnee internaționale, în SUA, Anglia, Franța, Italia, Spania, Ungaria, Turcia, Serbia, Bulgaria, Israel, Republica Moldova… O activitate prodigioasă care a fost răsplătită cu locul I pe țară la 10 ediții naționale ale unor concursuri de cântece și folclor românesc. În cuprinsul albumului omagial dedicat celor 50 de ani de activitate ai ”Șireagului”, Gheorghe Vanga, instructor și coordonator artistic ale celor două formații, ”Șireagul”, respectiv ”Miorița”, ținea să menționeze, citez: ”<<Șireagul>> a fost timp de 10 ani, din foarte multe puncte de vedere, superior ansamblurilor profesioniste din oraș. Acest ansamblu a fost mereu mai talentat decât ansamblul profesionist <<Mureșul>>. Ca să nu spun că noi, cei de la <<Șireagul>>, am fost pepiniera de bază a acestui ansamblu profesionist. În acei ani, noi, cei de la <<Șireagul>>, nu eram respectați la adevărata noastră valoare. Cei care în anii 1980-1990 lustruiau cizmele dansatorilor de la <<Șireagul>>, azi sunt corifeii dansului stilizat de la ansamblul <<Mureșul>>….” Într-o scurtă discuție telefonică pe care am purtat-o cu dl. Gheorghe Vanga, ulterior momentului omagial de la Centrul Cultural ”Mihai Eminescu”, domnia sa a reiterat de altfel cele redate mai sus și cuprinse în albumul omagial menționat anterior. Totodată, domnia sa a ținut să menționeze și faptul că nu este ”sprijinit în activitate de cei care au puterea de decizie și nu este promovat de media.”

Și o scurtă, dar necesară ”addenda”

Personal consider că nu sunt în măsură să stabilesc ierarhii, fie ele chiar și culturale. Sunt alții în măsură să facă acest lucru, oameni cu studii în domeniul respectiv, dar și publicul mureșean, principalul beneficiar al actului artistic. Ceea ce știu cu siguranță este faptul că viitorul va fi cel care va stabili aceste ierarhii și asta pentru că în memoria colectivă va rămâne ceea ce impresionează prin calitate, profesionalism și inedit. În ceea ce privește promovarea în media, am însă o opinie tranșantă pe care nu am ezitat să i-o comunic de altfel și domnului Vanga. Va fi prezent în media în măsura în care va ști să comunice cu instituțiile media și va face ceea ce în limbajul media se numește campanii de PR. Și poate că n-ar strica domnule Vanga să dovediți dreaptă măsură în a aprecia și eforturile media, acolo unde ele există. Cotidianul Zi de Zi v-a prezentat în decursul anilor de mai multe ori activitatea celor două ansambluri pe care le păstoriți – eu am făcut-o de cel puțin trei ori – dar n-ați găsit de cuviință să ne menționați nici măcar o dată în cuprinsul albumului omagial. Asta în timp ce alte publicații, cărora acum le faceți reproșuri, se regăsesc redate ”copios” în amintitul album.

Nicolae BALINT


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

1 comentariu

  1. Corifei, profesionisti, oameni de specialitate, lustrangii sunt elemente de baza il limbajul celor care povestesc mai mult decat infaptuiesc,care demonstreaza mai mult prin vorbe decat prin fapte.
    Promovarea este una, iar actul cultural este alta. Nu oricine se promoveaza este neaparat si un promotor al actului cultural de calitate si viceversa.
    Loc sub soare este pentru fiecare,insa nu stiu cum se face ca unora le place mai mult la umbra.An nou fericit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.