2015, anul manifestărilor științifice de excepție, sub egida UMF70 Invatamant
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 615 Vizualizări

2015, anul manifestărilor științifice de excepție, sub egida UMF70

1 congresul romano-iordanianAnul 2015 a fost anul în care Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș a sărbătorit 70 de ani de la înființare, iar cu acest prilej Universitatea a fost organizator principal sau partener al unor evenimente și manifestări științifice de excepție, unele organizate în premieră. Invitați de renume din țară și din străinătate s-au aflat la Tîrgu Mureș, unde au prezentat experiențele proprii în cadrul conferinţelor şi meselor rotunde.

Lansarea revistei „The Journal of Critical Care Medicine”
În luna februarie, a avut loc lansarea revistei „The Journal of Critical Care Medicine”, o revistă internațională de înaltă calitate cu o frecvență de patru numere pe an, care se referă la medicina bolnavuluin critic. „Revista publică lucrări științifice referitoare la îngrijirea pacienților critici și acoperă un spectru larg de discipline terapeutice, cum ar fi chirurgia generală, îngrijire perioperatorie, cardiologie, medicină internă, pneumologie, boli infecțioase, transplantul de organe, medicina de urgență sau neurologie”, declara prof. dr. Leonard Azamfirei, editorul șef al acestei reviste. În articole se regăsesc progresele actuale și perspectivele de diagnostic și tratament în sfera de medicină a bolnavului critic, subiecte relevante de cercetare biomedicală, politică în sănătate, dezvoltarea tehnologiei medicale și probleme etice.Revista se adresează întregii comunități de specialiști implicați în tratarea pacienților care necesită astfel de îngrijiri, cu un accent special pe cele din țările din Europa Centrală și de Est.

Aplicații în virusologie – oportunități și perspective de viitor
La începutul lunii martie, a avut loc workshopul „Aplicații în virusologie – oportunități și perspective de viitor.” Manifestarea a făcut parte dintr-un proiect de cercetare implementat de UMF Tîrgu Mureș. În cadrul proiectului, dr. Adrian Man, șef de lucrări la Catedra de Microbiologie, a primit o bursă de studiu pentru un an la Institutul de Virusologie a Universităţii din Zurich, Elveția. În cadrul workshopului, a fost prezentată colaborarea științifică româno-elvețienă, legată de terapie genică, de bolile autoimune şi degenerative.

Olimpiada Naţională de Biologie, în premieră la UMF Tîrgu Mureș
Tot în luna aprilie a avut loc, în premieră în cadrul unei instituţii de învăţământ superior, la UMF Tîrgu Mureş, Olimpiada Naţională de Biologie pentru elevii claselor IX-XII, sub genericul „UMF și olimpicii României”. Peste 300 de elevi din țară au susținut atunci probele scrise în amfiteatrele Universității, iar probele practice în laboratoarele acesteia. Olimpiada s-a desfășurat în organizarea comună a Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Ministerului Educației Naționale și UMF Tîrgu Mureș. Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, declara la acea perioadă că UMF Tîrgu Mureş pune la dispoziţia elevilor toată infrastructura pentru ca, la 70 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ, olimpicii să intre în contact cu ceea ce înseamnă în realitate Universitatea de Medicină şi Farmacie, la care admiterea se dă din Biologie sau din Chimie.

9 marisiensisInvitați de renume din țară și din străinătate la „Marisiensis”
A XIX-a ediție a Congresului Internațional de Comunicări Științifice pentru Studenți, Tineri Medici și Farmaciști „Marisiensis” s-a desfășurat în perioada 22 – 25 aprilie. Pe lângă medici din țară, la manifestare au luat parte și invitați internaționali, precum Prof. Univ. Dr. Andreas Böck, de la Universitatea de Medicină din Viena, Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu, cunoscut în România ca fiind cel care a introdus transplantul de ficat în practica medicală și Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă, considerat cel mai bun neurochirurg din Europa, cel care a scăzut rata mortalităţii în operaţiile pe creier de la 50-60% la doar 3-4%, a introdus microscopul operator şi a fost primul în România care a făcut operaţii pe creier cu laser. „Marisiensis” este cea mai importantă manifestare ştiinţifică studenţească desfăşurată în mediul universitar din Tîrgu Mureş. La ediția a XIX-a, au participat peste 800 de studenți, 150 de cadre universitare şi 100 de cadre medicale.

Sesiunea Științifică Studențească (TDK), ediția a XXII-a
Din anul 1992 nu trece nici o primăvară ca Sesiunea Ştiinţifică Studenţească să nu fie organizată de către Asociaţia Studenţilor Maghiari din Tîrgu Mureş. După 22 de ani de profesionalism, experienţă şi perseverenţă congresul a ajuns în rândul evenimentelor de profil cu tradiţii la care participă anual studenţi, rezidenţi, medici şi cercetători atât din ţară, cât şi din străinătate. În luna martie a avut loc ediția XXII-a a manifestării, participanții având posibilitatea de a-şi prezenta lucrările științifice. Principalul scop al conferinţei este crearea unui eveniment unde pot participa atât studenţi cât şi profesori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş şi profesori din străinătate.

Medisim, în premieră, la UMF Tîrgu Mureș
Prima conferință de simulări aplicate în medicină, Medisim, a avut loc la Centrul de Simulare și Abilități Practice, în perioada 24 – 25 aprilie. Cu acest prilej, participanții au luat parte la workshopuri bazate pe experiențe hands-on/live, cursuri pe teme diverse bazate pe simulări aplicate în medicină, dar și o expoziție a echipamentelor din dotare. Cu aceeași ocazie a fost lansată la Tîrgu Mureș Societatea Română de Simulare Aplicată în Medicină, prima organizație de acest fel din România.

8 b printesa muna iordaniaCongresul Româno – Iordanian de Medicină și Farmacie
Congresul Româno – Iordanian de Medicină și Farmacie a avut loc în perioada 21 – 23 mai, fiind organizat de UMF Tîrgu Mureș și Universitatea Iordaniană din Amman, cu participarea Prințesei Muna al-Hussein și sub patronajul Casei Regale din Iordania. Congresul s-a desfășurat în par-
teneriat cu Ministerul de Externe al României și cu Ministerul Sănătății din Iordania. Congresul s-a bucurat și de participarea celei mai impresionante delegații străine care a vizitat UMF-ul în ultimii ani. Peste 130 de participanți din Iordania, medici, profesori, parlamentari, ofițeri superiori, ambasadori, alături de miniștrii sănătății din Iordania și din România s-au aflat în perioada respectivă la Tîrgu Mureș.

Congresul de Medicină Dentară: Implantologia conectată cu realitatea
UMF Tîrgu Mureș și Asociația de Protetică Dentară Mureș au organizat, în perioada 22 – 23 mai, la Centrul Integrat de Medicină Dentară, Congresul de Medicină Dentară, avându-l ca invitat special pe dr. Stefan Paul (Zürich-Elveția), profesor asociat al Universității Freiburg-Germania și fost director al Centrului de Stomatologie Estetică din cadrul Universității California Los Angeles (UCLA). Lectori din țară și din străinătate au prezentat lucrări interesante despre abordări de ultimă oră cu implante, fațete, coroane și punți. Tot în cadrul congresului a avut loc și cursul „Chirurgie plastică parodontală”.

Primul Congres al Asociației de Medicină de Laborator
UMF Tîrgu Mureș, Asociația de Medicină de Laborator din România, UMF Cluj-Napoca și UMF Iași au organizat, în perioada 20 – 23 mai, primul Congres al Asociației de Medicină de Laborator din România.
Tematica Congresului a cuprins: „Criterii de performanță ale testelor de laborator”, „Evaluări de metode”, „Calitate, standardizare, trasabilitate”,
„Erori de laborator și siguranța pacienților”, „Medicina de laborator în pediatrie”, „Diagnosticul de laborator în imunodeficiențe și bolile autoimune” și altele.

Congresul Internațional de Nanobiologie
În luna mai, a avut la UMF Tîrgu Mureș Congresul Internațional de Nanobiologie, cu participarea extraordinară a unor personalităţi marcante pe plan internaţional din domeniul nanobiologiei: Prof. Dr. Bhanu P. Jena, George E. Palade University Professor & Distinguished Professor, Wayne State University School of Medicine, USA, Prof. Dr. Walter F. Boron, Myers/Scarpa Professor and Chair Dept. Physiology and Biophysics Case Western Reserve University, Cleveland, USA, Prof. Dr. Charles Manke, Wayne State University USA.

Al treilea Congres al Societății Române de Rinologie
La începutul lunii iulie, la Sighișoara a avut loc Congresul Societății Române de Rinologie, sub Înaltul Patronaj al Principesei Maria a României. Alteța Sa Regală a luat parte la festivitatea de deschidere a celui de-al treilea Congres al Societății Române de Rinologie, iar cu acest prilej a acordat Înaltul Patronaj Congresului Societății Române de Rinologie. Congresul a avut ca principală temă „Nasul și Patologia Asociată”, reunind experți în domeniul rinologiei din țară și din străinătate, care au prezentat experiența proprie în acest domeniu, în cadrul conferinţelor şi meselor rotunde.

2 cardionetConferinţa de Cardiologie cu Participare Internaţională CardioNET
Specialişti din şapte ţări europene, respectiv România, Ungaria, Elveţia, Austria, Cehia, Marea Britanie şi Olanda, au participat, în perioada 6-11 iulie, la Tîrgu Mureş, la cea de a XV-a ediţie a Conferinţei de Cardiologie cu Participare Internaţională CardioNET. Evenimentul a fost organizat sub egida Societăţii Române de Cardiologie, Societăţii Maghiare de Cardiologie şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş.

Prima Conferinţă Naţională a Societăţii Naţionale de Metodologie şi Statistică Medicală
UMF Tîrgu Mureș, Primăria municipiului Tîrgu Mureș și Consiliul Județean Mureș au organizat, în perioada 4 – 6 septembrie, prima Conferinţă Naţională a Societăţii Naţionale de Metodologie şi Statistică Medicală.

Diagnosticul radiologic al pneumoconiozelor
Medicii de medicina muncii, pneumologii, radiologii, cardiologii și medicii de familie și-au dat întâlnire, în zilele de 18 și 19 septembrie, la Tîrgu Mureș, la prima Conferință Națională dedicată Pneumoconiozelor, o categorie de boli pulmonare frecvent întâlnită în practică, însă mult subdiagnosticată în România. Participanții și-au propus să găsească împreună o modalitate prin care patolgia să fie mai bine gestionată. Evenimentul, organizat de UMF Tîrgu Mureș, Societatea Română de Medicina Muncii, Societatea Română de Pneumologie și Revista MedFarm, a reunit la Tîrgu Mureș specialiști din importante centre medicale și universitare din țară, fiind prezent și reputatul radiolog dr. med. Kurt Georg Hering, din Germania, unul dintre cei mai importanți experți mondiali din acest domeniu.

Conferința Națională de Farmacoeconomie și Management Sanitar
Peste 300 de directori din unități spitalicești și clinici medicale, reprezentanți ai instituțiilor implicate în elaborarea politicilor publice, specialiști din mediul academic și indpendenți, precum și reprezentanți ai companiilor producătoare și distribuitoare de medicamente și dispozitive medicale au participat la ediția a doua a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar (CNFMS), ce a avut loc la Palatul Culturii din Târgu-Mureș, în perioada 14 – 17 octombrie. Evenimentul a fost organizat sub egida ISPOR România, Camera Deputaților – Comisia pentru Sănătate și Familie, Societatea Română de Farmacoeconomie și UMF Tîrgu Mureș. Participarea națională și internațională a unor personalități importante din domeniu a transformat conferința într-un important eveniment de schimb bilateral și de networking, oferind posibilitatea relaționării cu reprezentanți ai celor mai importante instituții și companii din domeniul sanitar.

3 conferinta nutritie sportivaPrima Conferință de Nutriție Sportivă
Centrul medical și universitar din Tîrgu Mureș a găzduit, în perioada 28 – 31 octombrie, prima Conferință de Nutriție Sportivă, organizată de disciplina de Nutriție Comunitară și Igiena Alimentelor din cadrul UMF Tîrgu Mureș, în colaborare cu disciplina de Ştiinţele Motricităţii şi Asociaţia Română de Nutriţie şi Dietetică. Conferința a îmbinat două domenii importante: cel medical și cel sportiv, cu focusare pe o specializare nouă pe piața muncii, și anume nutriție și dietetică, care a lipsit de pe scena academică și publică a țării noastre și este esențială pentru dezvoltarea sănătății și performanței sportive de la noi. La începutul lunii octombrie, Camera Deputaților a adoptat prin vot final proiectul legislativ care privește exercitarea profesiei de dietetician, precum și înființarea, organizarea și funcționarea unui Colegiu al Dieteticienilor din România. Astfel, după trei ani de demersuri din partea dieteticienilor, profesia de dietetician e recunoscută legal.

12374865_761175187348201_3980699161730381230_o„UMF Tîrgu Mureș: ieri și azi” și târgul de carte Book Fest
În luna octombrie, la UMF Tîrgu Mureș au avut loc două evenimente importante: târgul de carte Book Fest și o colecție fotografică extrem de valoroasă, care a prezentat Universitatea de acum 40, 50, 60 și 70 de ani.
Târgul de carte Book Fest a fost unul dintre cele mai interactive manifestări din cadrul proiectului UMF70. Evenimentul, marcă al University Press Tîrgu Mureș, s-a desfășurat în clădirea centrală a Universității, fiind prezenți reprezentanți ai editurilor din Mureș, Cluj, Brașov, Sibiu, Bistrița și Alba, pentru a le prezenta studenților ofertele lor în materie de cărți. Totodată, în cadrul manifestării au avut loc și trei lansări de carte.

Psoriazis şi dermatita atopică – abordări multidisciplinare
Peste 200 de medici primari, specialiști și rezidenți din specialitățile dermato-venerologie, reumatologie, pediatrie, imuno-alergologie, anatomie-patologică, psihiatrie, medicină internă, medicina muncii și medicina de familie au participat, în perioada 19 – 21 noiembrie, la conferința „Psoriazis și dermatita atopică – abordări multidisciplinare”, o manifestare organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș și Societatea Română de Dermatologie. Aproximativ 200 de medici de diferite specialități din întreaga țară au dezbătut aspecte legate de diagnostic și tratament în cele două maladii, dar și măsurile de prevenție și profilaxie care trebuie cunoscute și aplicate.

10275550_767828680016185_7883099066866797645_oPrima Conferință Națională de Dermatoze Profesionale
Dermatozele profesionale reprezintă 25% din totalul bolilor profesionale, mâinile și fața fiind cele mai afectate zone. Mediul umed și expunerea la noxe chimice determină apariția acestor boli. Prima Conferință Națională de Dermatoze Profesionale a avut loc la Tîrgu Mureș, în perioada 26 – 27 noiembrie, fiind organizată de UMF Tîrgu Mureș și Disciplina de Medicina Muncii și Disciplina Dermatologie. La manifestare au participat medici primari, medici specialiști, rezidenți, medici de medicina muncii, medici de familie, dar și dermatologi și alergologi. Aceștia au discutat aspecte importante legate de diagnosticul și tratamentul dermatozelor profesionale.

5 sesiune doctoranziA 8-a Sesiune Științifică Anuală a Doctoranzilor și a 5-a Conferință a Postdoctoranzilor în Medicină și Farmacie
Zeci de personalităţi medicale româneşti şi internaţionale au participat la cea de-a 8-a Sesiune Ştiinţifică Anuală a Doctoranzilor şi a 5-a Conferinţă de Posdoctoranzilor în Medicină şi Farmacie care a avut loc la UMF Tîrgu Mureş în perioada 9-10 decembrie.

4 curs anestezieCursul European de Educație în Anestezie
Cursul European de Educație în Anestezie este un curs tradițional pe care UMF Tîrgu Mureș îl organizează în fiecare an. Anul acesta, manifestarea s-a desfășurat în perioada 9 – 11 decembrie și au participat invitați din Israel, din Ungaria și liderii de opinie în anestezie şi terapie intensivă din România. În cadrul Cursului, a avut loc și conferința „Nutriția bolnavului critic”, organizată de UMF Tîrgu Mureș în parteneriat cu Disciplina Anestezie și Terapie Intensivă.

Simulare Aplicată în Medicină
UMF Tîrgu Mureș în parteneriat cu Centrul de Simulare Medicală din Munchen a organizat, cu prilejul Zilelor UMF Tîrgu Mureș, un workshop de Simulare Aplicată în Medicină. Manifestarea a avut în cadrul Proiectului European „Med Sim” derulat de UMF Tîrgu Mureș și care se încheie la sfârșitul acestui an

UMF Memorial Lectures
Conferințe științifice prezentate de personalități ale lumii medicale internaționale. Memorial lecture George Simu – prof. dr. Rosario Moratalla, Instituto Cajal, Madrid, Spania. Memorial lecture Miskolczy Deszo – prof. dr Tamas F. Freund, Institute of Experimental Medicine, Budapest.

Sesiunea Științifică a Cadrelor Didactice
Manifestarea a avut loc în data de 11 decembrie și a cuprins o serie de  conferințe științifice invitate și lucrări științifice ale cadrelor didactice. În cadrul manifestării s-a desfășurat și Sesiunea Șființifică a Academiei de Științe Medicale, filiala Tîrgu Mureș.

Realizări deosebite în chirurgie și Reforma Curriculară
Zilele UMF Tîrgu Mureș din acest an s-au încheiat cu Sesiunea științifică de chirurgie, în care au fost prezentate realizările deosebite în chirurgie și cu workshopul Reforma Curriculară, susținut de către prof. dr. Andreas Bock, Vienna Medical University, Austria

Trends in medical language teaching – learning
Trends in medical language teaching – learning a fost un curs de engleză medicală cu participare internațională, „Trends in medical language teaching – learning”, adresat medicilor și studenților, care se organizează în fiecare an la UMF Tîrgu Mureș.

6 concordisPrima Conferință Națională de Cardiologie „ConCORDIS”, la Tîrgu Mureș
În contextul în care bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de morbiditate şi mortalitate în România, la Tîrgu Mureș s-a desfășurat, în perioada 9 – 13 decembrie, prima ediţie a Conferinţei Naţionale „ConCORDIS” de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară din România, cu participare internaţională. Organizată de Asociaţia „Tinerii Chirurgi”, în colaborare cu Societatea Studenţească de Chirurgie din România, filiala Tîrgu Mureş, sub coordonarea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Tîrgu Mureş şi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu Mureş, conferința a reprezentat oportunitatea perfectă pentru familiarizarea studenţilor şi tinerilor medici cu posibilităţile actuale de diagnostic şi tratament în acest domeniu.

Teodora MÎNDRU
Foto: UMF Tîrgu Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE