Dimitrie Sturdza, departe de agitatul occident în mijlocul naturii la Lăpuşna Social
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 703 Vizualizări

Dimitrie Sturdza, departe de agitatul occident în mijlocul naturii la Lăpuşna

DSC_0427Alteţa Sa, Prinţul Dimitrie Sturdza a revenit la finele săptămânii trecute pentru câteva zile la reşedinţa sa de pe Valea Gurghiului, locul unde-şi încarcă baterile cu energia pozitivă pe care zona Lăpuşna o oferă cu generozitate.  Cu amabilitatea care-l caracterizează a acceptat cu generozitate să acorde Cotidianului Zi de zi următorul interviu :

Reporter : Câtă linişte vă aduce Valea Gurghiului  ?

Alteta Sa, Prinţul Dimitrie Sturdza : Aici pe vale este o liniste senzaţională. Cum am tot spus, ar fi bine ca toată România să arate precum Valea Gurghiului. Oamenii de aici sunt extrem de gospodari. Am văzut aceste locuri în 1990 şi de atunci au avut loc nişte transformări incredibile, casele sunt aranjate, oamenii sunt puşi la punct. E un loc senzaţional unde mă odihnesc foarte bine. Vin aici cam o săptămână în fiecare lună unde am parte de o energie extrem de pozitivă.

Rep.: În noiembrie anul trecut a avut loc o schimbare la conducerea statului. Cum vedeţi alegerea lui Klaus Iohannis în fruntea ţării ?

D. S.: În fiecare ţară se schimbă preşedintele o dată la patru ani, cum este în Statele Unite  sau la cinci ani, cum este în Franţa. A fost domnul Băsescu care a avut multe lucruri bune, dar şi câteva rele şi acum a venit un om care face parte într-un fel dintr-o minoritate. Nu e chiar o minoritate deoarece saşii sunt pe aceste meleaguri  de 800 de ani. Sunt mai români decât foarte mulţi români. Fiecare preşedinte care ajunge în funcţie vine cu idei noi. Sper că ideile pe care le-am auzit din partea lui Klaus Iohannis la televizor să poată fi realizate. Nu are o majoritate în Parlament, nu ştiu cât va putea realiza din ce a spus. Sunt anumite lucruri extrem de importante, primordial e autostrada de care tot vorbim care să lege triunghiul Oradea-Iaşi-Constanţa, cu trecere prin Târgu Mureş care este centrul ţării.

Rep.: Cum aţi văzut problema cu votul din dispora  la alegerile din noiembrie 2014 ?

D. S.: Dacă cine vrea să piardă alegerile le organizează aşa cum a făcut-o Victor Ponta. Cu domnia sa sunt un fel de prieten, cu socrul său Ilie Sârbu sunt foarte bun prieten. La fel, şi pe domnul Klaus Iohannis l-am cunoscut şi l-am apreciat foarte mult în urmă cu 7 ani la o conferinţă a consulilor onorifici din afara graniţelor ţării. Domnul Ponta pentru ca să piardă alegerile s-a aliat  Vadim Tudor ca să piardă toate voturile etnicilor maghiari, apoi ieşirea doamnei Firea care a spus că domnul Iohannis nu poate să fie un bun preşedinte pentru că nu are copii, lucru care a dus la pierderea tuturor voturilor din partea celor care nu au putut să aibă copii. În afară de asta, domnul Ponta a reuşit ca românii din străinătate, în proporţie de 80 % să voteze împotriva lui deoarece nu a deschis destule secţii de votare. Noi, firma noastră de la Zurich am propus să facem un loc pentru votare , iar răspunsul de la Bucureşti a fost un nu categoric. Reclama care ne-am putut-o face în afară, unde erau cozi de până la un kilometru în faţa ambasadelor noastre care aşteptau ore întregi  să voteze, a fost mult mai proastă  decât cea făcută de  rromi care au plecat în afară la furat. Nu toţi rromi de fac o reclamă negativă, sunt muzicieni, sunt oameni care lucrează, dar aici vorbesc de acei rromi care nu ne-au făcut cinste prin comportamentul lor în afară.

Rep.:  Ce ar trebui să aducă noul preşedinte ?

D. S.: Noul preşedinte Klaus Iohannis ar trebui să aducă rigoarea nemţească şi modul cum se fac afaceri în străinătate. Nu faci o afacere şi apoi fugi. De asemenea când începi ceva îl şi termini. Câte străzi în România nu sunt deschise ca să se facă canalizarea şi rămân aşa pe motiv că cei care trebuie să o finalizeze nu sunt programaţi. Dau exemplul Sibiului, un oraş foarte bine pus la punct, şi dacă-l compari cu alte oraşe se poate vedea diferenţa. Am încredere în domnul Klaus Iohannis, la fel cum am şi încredere în primul-ministru Victor Ponta. A primit o lecţie după aceste alegeri, a primit două palme şi cred că-i va veni mintea la loc.

10667914_817002211665777_1501709505_oRep.: Atât dumneavoastră cât şi Klaus Iohannis aveţi o pasiune pentru tenis. L-aţi invita la un meci de tenis ?

D. S.: Cu cea mai mare plăcere. Am şi făcut aici la reşedinţa de la Lăpuşna un teren de tenis, dar nu cred că domnia sa va mai avea timp să joace tenis, cu toate problemele pe care le avem aici în România.

Rep.: Ce impresie v-au lăsat evenimentele de la Paris de săptămâna trecută ?

D. S.: Drept să spun că acel ziar francez îşi făcea bani prin ridiculizarea Islamului şi a Profetului Mohamed. Eu sunt împotrivă să faci pe cineva ridicol. Pe de altă parte există dreptul la opinie, ziariştii trebuie să aibă dreptul de a scrie ce vor. La fel ca şi în câteva ziare româneşti, ziariştii se duc prea departe. Aceşti islamişti alegerieni care nu au nicio posibilitate în viaţă decât să cureţe străzile au fost islamizaţi într-un mod foarte greşit de nişte preoţi care îi fac terorişti, şi ei cred că vor ajunge în Rai dacă fac astfel de atentate. E ceva absolut groaznic ce s-a înbtâmplat. Pe de altă parte găsesc că trebuie să respectăm Islamul ca o religie mondială pentru că sunt mai mulţi musulmani pe glob decât creştini, şi nu găsesc că e bine să-ţi baţi joc de religia lor.

Rep.: Cum vedeţi evoluţia lucrurilor după evenimentele de la Paris ?

D. S.: Cred că iarăşi ne vom îndrepta către un război având la bază religia. Să nu uităm că, creştinii au făcut mult mai mult rău decât aceşti islamişti care au omorât câţiva oameni. Cei care au crezut în nazism au omorât vreo 6 milioane de evrei în câţiva ani. Inchiziţia în Spania a omorât mii de oameni despre care credeau că nu cred destul în Dumnezeu. Cred că ne îndreptăm către un fel de război între religii. Din acest punct de vedere cred că şi ruşii vor avea anumite probleme cu musulmanii lor. Până la urmă ruşii şi cu europenii se vor uni în lupta asta pe fond religios.

Rep. Cum vedeţi perioada următoare la noi în România ? Vedeţi o colaborare între preşedinte şi primul-ministru ?

D. S.: Este în interesul României ca ei doi să colaboreze. Ponta nu a făcut rău în ce priveşte economia, dar nici foarte bine, şi dacă cei doi pot uni ideile pozitive pentru România atunci va fi foarte bine. Sunt puţin împotriva ca toată puterea să fie doar într-o parte, PNL să aibă şi Parlamentul şi preşedenţia. Mai bine aşa cum este deoarece există un echilibru. Ponta are idei bune, şi dacă Klaus Iohannis poate să aducă bani pentru autostrăzi de care avem nevoie ca de aer, atunci eu cred că va fi o colaborare foarte bună.

Rep.: Cum vedeţi situaţia la nivel local ?

D. S.: Reghinul nu arată prea ok deoarece este oraşul cel mai îndepărtat de mare şi de graniţa cu vestul. Atunci investitorii nu au de ce să vină aici, se duc la Sibiu, Braşov, Arad unde va fi autostradă. În zonă sunt  câţiva investitori, o firmă turcească de prelucrarea lemnului la Reghin, şi Azomureşul la Târgu Mureş şi altele dar sunt prea puţini. Vedeţi şi drumul către Lăpuşna cum arată, care este este o zonă turistică . Mureşul are nişte locuri turistice senzaţionale puse la punct pe bani privaţi, exeplu fiind Sovata în acest sens. Exemple că se poate sunt dar trebuie ca şi funcţionarii de la vârf să înţeleagă că există şi turism care trebuie dezvoltat.

Rep.: Avem zone frumoase dar…

D. S.: S-a făcut aici la Lăpuşna o pensiune, oamenii nu vin în număr mare deoarece drumul este mai rău decât cel din California, Baja California unde se fac raliuri. S-a promis că se va asfalta acest drum, rămâne să vedem dacă se vor şi ţine de promisiune. Avem foarte multe frumuseţi în această ţară care nu sunt promovate. În cele mai multe ziare vezi doar crime, ce nu merge, DNA-ul ce arestări a mai făcut, dar nu vezi un articol pozitiv de un loc care a fost dezvoltat şi unde încercăm să atragem turişti. Sau dacă a fost o fabrică înfiinţată de oameni care au avut încredere în România. Când am făcut o investiţie Phillip Morris de 150 de milioane la Bucureşti nu a fost menţionat un rând în vreun ziar. Când am făcut Kraft Jacobs la Braşov nimic în ziar. Doar lucrurile negative se scriu în ziar. Atunci dacă ne facem reclamă negativă cu toţii, atunci asta păţim.

Rep.: Cum vedeţi lupta anticorupţie din România

D. S.: Este unul din punctele foarte pozitive ale domnului Traian Băsescu. El a făcut lupta asta împotriva corupţiei, ceea ce este foarte bine, doar că cei care sunt şefii au mai condamnat şi oameni care nu erau vinovaţi. Acest lucru s-a întâmplat deoarece la Bruxelles trebuia arătat câţi oameni au fost condamnaţi, atâţia miniştrii, atâţia directori, şi de multe ori au fost luaţi la grămadă, în acelaşi coş, ceea ce nu e bine. DNA e o treabă foarte bine dacă se aplică într-un mod corect.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE