FOTO: Distracţie pe cinste la Lunca de Balul Ionilor Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 613 Vizualizări

FOTO: Distracţie pe cinste la Lunca de Balul Ionilor

IMG_0242Tradiţia începutului de an la Lunca Tecii, de Bobotează şi Sfântul Ioan se leagă de Balul Ionilor, eveniment de tradiţie pentru luncani care sâmbătă, 10 ianuarie au marcat o nouă ediţie. „De Bobotează şi de Sfântul Ioan la Lunca se obişnuia un bal tradiţional, Balul Ionilor. Această tradiţie a fost reluată de câţiva ani, suntem în acest an la a patra ediţie consecutivă, deşi înainte au mai avut încă vreo zece ediţii sub coordonarea lui Ioan Moraru. Unii au mai îmbătrânit, alţii s-au retras şi au venit alţi Ioni, care duc acestă tradiţie mai departe”, a precizat   Teodor Vultur, primarul comunei Lunca.

Vestea balului adusă de călăreţi

IMG_0199Vestea balului a fost dusă oamenilor  de către călăreţii satului care au dat de ştire pe uliţele satului despre balul care urma să aibă loc seara la Căminul Cultural din Lunca. Locul de adunare al călăreţilor a fost centrul comunei, în faţa primăriei de unde călăreţii au pornit să anunţe satul despre Balul Ionilor. Tradiţia spune că starostele, cel mai bun de gură  este primit de către gazde cu un colac pus pe o găleată plină cu apă. Călăreţii îşi aleg un port drapel, un călăreţ care merge în faţă, el duce steagul de-alungul satului şi el ia colacul de pe găleată oferit de gazde. La ceilalţi călăreţi, gazda care îi primeşte, la fiecare cal  pune un colac mai mic. Ei fac apoi o chemare la bal gazdelor, merg  prin tot satul şi dau de veste oamenilor despre bal. Oamenii ies la poartă cu un pahar, cu o prăjitură, cu o pască, îi întâmpină cu drag şi se bucură atunci când îi văd frumos îmbrăcaţi în costume populare.

IMG_0190„Ne bucurăm că avem parte de o zi minunată, dimineaţa în sat era o zăpadă destul de mare dar spre bucuria noastră timpul s-a liniştit  şi avem parte de timp frumos. Suntem bucuroşi că avem consăteni îmbrăcaţi în costume naţionale şi pe seară îi aşteptăm să petrecem la Căminul Cultural. Voi călăreţii să aveţi grijă cum chemaţi lumea la bal să avem o prezenţă cât mai numeroasă”, s-a adresat primarul comunei Lunca călăreţilor.

Distracţie până în zori

IMG_0297După ce vestea despre Balul Ionilor a fost dată în tot satul, lumea s-a retras la casele lor aşteptând seara marelui bal. După ora 20:00 Căminul Cultural s-a umplut de lumea şi petrecerea a putut să înceapă nu înainte ca vătaful balului să deschisă evenimentul cu versurile poeziei Satul meu. A urmat o seară pe cinste, cu dans şi muzică  asigurată de formaţia Calipso şi soliştii Dan Ştefan Aurelian, Cristina Fărcaş, Crăciunescu Marcel şi Camelia Moldovan. Nu a lipsit în acest an tradiţionala tombolă, cei norocoşi intrând în posesia diferitelor premii, de la obiecte casnice până la găini, porumbei, chiar şi un ţap, premiul cel mare al tombolei. Petrecerea a durat până-n zori, dovadă că luncanii ştiu să-şi marcheze sărbătorilor tradiţionale din care Balul Ionilor nu face excepţie.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1453]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE