Home / Cultură / FOTO: Confesiunile lui Grigore a lu’ Ion Opriş la Bookfest

FOTO: Confesiunile lui Grigore a lu’ Ion Opriş la Bookfest

Distribuie

DSC_0360Unul din momentele mult aşteptate ale ediţiei a doua a Salonului de Carte Bookfest de la Târgu-Mureş a fost prezenţa artistului Grigore Leşe care, sămbătă, 5 iunie şi-a prezentat publicului  volumul de memorii „Acum ştiu cine sunt. Însemnări şi aduceri aminte” apărut la Editura Humanitas. “Este o carte despre iniţiere, despre înţelepciune, despre adevăratele valori pe care, dacă le căutăm le şi găsim. Grigore Leşe pentru mine este acel iniţiat  care reface sunetul, reface muzica, aşa cum exista ea înainte de Turnul Babel, de încurcarea sunetelor. La un momend dat vine şi ne oferă acest privilegiu de a fi părtaşi la o refacere a pânzei freatice sonore de sunet a lumii. Muzica lui e o călătorie din India până în Europa, până în America Latină şi peste tot. Cu el reuşim să fim cu adevărat rotunzi, aşa cum rotund este şi pămntul”, a precizat în deschidere Livia Bodea, director general Editura Humanitas .

Copilul care ştie să horească

Şi directorul Humanitas nu a exagerat cu nimic, Grigore Leşe oferind publicului prezent o  călătorie în propriul său univers, muzica însoţind în permanenţă minunata călătorie.”Eu m-am născut într-un sat de munte pe nume Stoiceni. Când aveţi vreme să mergeţi în sat, şi cum intraţi pe dreapta la numărul 1 , acolo am pornit o poveste, zic eu senzaţională. Am făcut casa unde m-am născut, cum a fost ea atunci. Se vrea acolo o poveste. Şi am tot horit prin toate satele din Ţara Lăpuşului, Se spunea atunci că vine copilul, adică eu, şi mă luau cei de la Casa de Cultură , şi aşa veneau oamenii. Aşa cum aţi venit dumneavoastră , aşa veneau oamenii atunci. Eram prin clasa a patra sau a cincea, şi se spunea că se rupeau uşile când venea copilul. Eu am imaginea asta. Când am auzit că oamenii de pe toate satele spun despre mine că ştiu horii, m-am dus prin toată ţara, şi peste tot lumea spunea că ştiu horii”, a precizat Grigore Leşe.

“Oamenii vin să asculte povestea mea”

Artistul s-a declarat încântat de primirea călduroasă a publicului, care la ascultat atent, trăind călătoria  de iniţiere a artistului care,  s-a confesat sincer şi frumos despre viaţa sa. “Venind de la Stânceni, am lăsat aşa zisele sărbători ale oraşului, că românii tare se mai întind cu sărbătorile. I-am lăsat în sărbătoare, cu micii, cu divertismentul şi am zis că merg la Editura Humanitas la Bookfest Târgu-Mureş, unde oamenii când vin, vin să asculte povestea mea. Am încercat să sintetizez  cam ce sunt eu  în această carte. Titlul e unul pretenţios, e precum povestea când Moise îl întreabă pe Dumnezeu : Tu cine eşti ? Iar El răspunde: Eu sunt Cel ce sunt !. Bine măi Leşe, dar tu cum şti cine eşti ? E greu de răspuns. Numai că răspunsul meu a fost aşa : Prea mult m-am rispit ca să nu ştiu cine sunt. Când dumneavoastră citiţi aici,  o să vedeţi ce fecior am fost eu. Şi cu bune. Şi cu rele. Aici m-am arătat, că nu pot ascunde. Mă vedeţi la televiziune, în spectacole, dar după ce veţi citi cartea asta, să spuneţi că : eu nu l-am cunoscut pe Leşe”, afirmă artistul.

Horile,  cea mai mare minune a lumi

Finalul recitalului a stat sub auspiciile dragostei artistului pentru hori, pentru horit,  care îi oferă esenţa şi crezul existenţei, considerate ca fiind cea mai mare minune a lumi.”Vă mulţumesc tare mult că aţi venit să mă ascultaţi. Nu uitaţi, că horile, sunt cea mai mare minune a lumi. Horile mă ţin, îmi dau putere, sunt cărţile mele, prin ele mă răsfăţ şi îmi aflu liniştea. Ca să mă pot aduna, a trebuit întâi să mă rispipesc. Acum ştiu cine sunt”, a spus Grigore Leşe.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1653]
 

De asemenea, verificati

Conferință de presă pe tema acțiunilor premergătoare evenimentului cultural al anului: Concertul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la Viena

Distribuie Un epocal eveniment cultural se anunță în toamna acestui an, este vorba despre concertul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.