Marcel Naste, față în față cu fiul lui Salvador Dali Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 595 Vizualizări

Marcel Naste, față în față cu fiul lui Salvador Dali

NASTE

Artistul reghinean Marcel Naste, unul dintre cei mai activi artişti contemporani, a reprezentat țara noastră la o expoziție la Roma, în Italia, în perioada 25-30 noiembrie 2015. Expoziția a fost avizată și revizuită prin Edarcom Europa, iar critica a fost asigurată de Jose Van Roy Dali, fiul lui Salvador Dali.

Participarea artistului în cadrul unei expoziții de o asemenea amploare se datorează mențiunii obținute la „Bienala de la Tivoli”, desfăşurată în perioada 9-17 octombrie 2015, cu tema „Designul și arhitectura artelor”. Bienala este o activitate culturală unde se reunesc artişti de renume din lume din domeniul picturii moderne şi al sculpturii, iar în final doar doi artiști români acceptați, suprarealistul clujean Ovidiu Avram și pictorul reghinean Marcel Naste, care s-a întors acasă cu o mențiune. În urma invitaţiei din partea Asociaţiei Casa Educaţiei Reghin și sprijinit fiind de Primăria Municipiului Reghin, Marcel Naste a participat la preselecţie cu o serie de 3 nuduri și o compoziție abstractă. „Este o distincție ce-mi conferă un loc important în rândul celor mai buni artiști ai picturii moderne din Europa și, totodată,  aduce un surplus de valoare și imagine comunității noastre. Mulțumesc celor ce au crezut și cred în mine și tuturor celor care au pus o „cărămidă” în devenirea mea. Sunt mândru să reprezint România”, a declarat Marcel Naste. La Roma, expoziția itinerantă cu temă în arta religioasă creștină la Casa San Bernardo și la Abația Tre Fontane, pictorul va transmite emoții cu pasiune în lucrările sale alături de artiști de talie internațională precum Ovidiu Avram, Sorana Țăruș, Albert Sofian, Delia Călinescu, Dana Sbarcea, Silvia Trăistaru, Adriana Vasile, Florentina Voichi. Sfidând anumite reguli prin felul în care își pune amprenta personală în lucrări, artistul este deja subiectul unor licitații.

NASTE 2

Născut la data de 3 martie 1981, în localitatea Reghin, Marcel Naste a absolvit Liceul de Artă Plastică din Târgu-Mureş, specialitatea pictură, în anul 1999.  Licențiat al Universităţii „Babeş Bolyai”, Facultatea de Teologie Ortodoxă, secţia Teologie Patrimoniu Cultural, Picturi Bisericeşti, Iconografie şi Restaurare din Cluj-Napoca și absolvent al Institutului de Artă Vizuală „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, de-a lungul anilor artistul a reușit să dezvolte un stil al său personal, simte și vrea să creeze ceva nou, frumos, pe care să îl împărtășească cu alții. Din 2008 este consilier la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Mureş, de atunci prezentele sale plastice căpătând consistenţă şi prestanţă, într-un orizont divers al galeriilor din ţară şi străinătate. Ca și tehnici artistul folosește baiţuri-foiţă, uleiuri, tempera cu emulsie de ou pe suport tradiţional pentru icoane, acril şi tempera, iar stilul abordat este abstract, realist, nonfigurativ, bizantin, modern, decorativ şi grafică. Membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici şi UAP Mureş din anul 2006, artistul este și autorul unor ilustrate pentru mai multe cărţi de poezie, educative pentru copii și educaţie rutieră, autor al lucrărilor „Prapurii”, „Toader Popovici Zugravul”, coautor la „ANUAR” AAP Mureş ediţiile 2008, 2009,  membru fondator al grupului de artă religioasă „Deisis” din Târgu-Mureş. „Tablourile sale din ciclul abstract și nuduri sunt complexe simfonii cromatice amintind de concertele de jazz atunci când solista linie sau pată iese în față. Pictura lui Marcel Naste nu reprezintă sentimente trecătoare și are acoperire în cunoaștere exprimate prin organizare, cromatică și armonie. Artistul a dat la o parte vălul iluziei pentru a ajunge la adevăr”, îl descrie artistul plastic Vasile Mureșan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE