Home / Cultură / Triburile, patologii și generația Facebook

Triburile, patologii și generația Facebook

Distribuie

????????????????????????????????????

Sociologul clujean Vasile Sebastian Dâncu (n.n. ministrul Dezvoltării, azi) și-a lansat la Tîrgu Mureș, în cadrul Salonului de Carte Bookfest, aflat la ediția a doua în municipiul nostru, volumul „Triburile: o patologie a politicii românești de la Revoluție la Generația Facebook”, volum editat de Editura Școala Ardeleană. O carte născută inclusiv din empatia sociologului cu cititorii săi, este o carte colectivă, o carte despre o parte a vieții sale. Despre carte a vorbit ambasadorul României la Washington, mai cunoscut ca fost director al Serviciului Român de Informații (SRI), George Cristian Maior.

George Cristian Maior, ambasadorul României la Washington a spus despre volumul al cărui autor este Vasile Sebastian Dâncu, că este mai mult decât o carte despre sociologie politică, ci este o carte de literatură scrisă cu mult talent. „Poate data viitoare veți lansa un roman”, a spus Maior, care nu a ascuns faptul că i-a plăcut volumul. „De data aceasta sunt chiar fascinat de scriitura lui Vasile Dâncu care reușește să surprindă în esența ei evoluția societății românești, după 1989, să descrie progresul și regresul democrației, să descrie vulnerabilitățile”, și-a continuat povestea despre carte Excelența Sa, ca apoi să ne poarte printr-o succintă prezentare a acesteia, cu o tușă pozitivă dată rețelelor de socializare.
Mai mult, cartea este și un efect al discuțiilor pe care cei doi prieteni – Vasile Dâncu și George Maior le-au purtat pe vremuri în Parlament.
Deși recunoaște că nu îi place să vorbească despre volumele pe care le-a scris, autorul Vasile Sebastian Dâncu pare să fie atașat de ultima sa carte, să își fi pus în ea trăiri, emoții, fragmente din viața sa în societatea românească.
„Nu îmi place vă vorbesc despre cărțile mele pentru că am senzația că am spus tot ce aveam de spus atunci când am scris. O să spun câteva lucruri despre această carte, pentru că este o carte la care țin foarte mult, este o carte pe care nu am scris-o singură, așa cum spunea prietenul meu George Maior (…) Aceasta carte am scris-o timp de 10 ani, este o carte pe care am scris-o ca atitudine intelectuală, am scris-o trăind (…) Nu este o carte de sociologie, dar este o carte scrisă de un sociolog”, ne-a spus Vasile Dâncu.
Sociologul a vorbit despre câteva fenomene îngrijorătoare în societate, cum este privitul la televizor. A oferit chiar un exemplu al unui intelectual care prin 1996 a răspuns la o întrebare cu următoarea frază: Nu am nicio părere despre asta pentru că încă nu m-am uitat la televizor. Motiv pentru Vasile Dâncu să concluzioneze că: „Acest lucru este foarte grav pentru că dispar capacitățile noastre de cunoaștere. Oamenii citesc tot mai puțin și primesc foarte multe lucruri de-a gata”.

 

????????????????????????????????????

Vasile Dâncu a spus că, deși ar putea fi percepută ca o carte pesimistă, nu este așa, ci este o carte pozitivă, care analizează bolile politicii românești atât din interiorul ei cât și din afară. „Politica românească este bolnavă, cum este și societatea noastră și va trebui să evoluăm împreună și societatea să evolueze și politica să evolueze (…) Spun însă că societatea noastră nu are mecanismele de a se evalua corect și nici mecanismele de a-i promova pe ce care ar merita. Și atunci aceste lucruri trebuie spuse în primul rând”, a explicat Vasile Dâncu.
Sociologul a mai afirmat că lumea s-a schimbat, de aceea celor care au copil le e greu să îi înțeleagă. Generația între 35-60 de ani a trăit în baza unui contract social, consideră Vasile Dâncu, în timp ce tinerii de azi se ghidează după un tip de individualism, susținând că țara lor e acolo unde le este bine.
Iar această generație comunică pe rețelele sociale, pe Facebook, iar politicienii s-au adaptat, Vasile Dâncu amintind de președintele Klaus Iohannis și de premierul Victor Ponta care s-au bătut și se bat în like-uri, dar care comunică mai întâi pe Facebook și apoi pe canalele oficiale, speculând emoțiile urmăritorilor virtuali.
Din păcate, această generație dimpreună cu politicienii este o generație care nu se gândește la viitor, trăiește de la o zi la alta, ceea ce în viziunea sociologului clujean este foarte grav, astfel că a adus în discuție nevoia proiectului social, a solidarității, a coeziunii.
Ligia VORO

 

De asemenea, verificati

Prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procuror general al României (2016-2019) susține conferința „Epopeea brățărilor regale dacice”

Distribuie Studenții UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, programele de studii de licență Istorie și Drept …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.