ADI „Aqua Invest Mureş”, de la asociere la dezvoltare regională Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 585 Vizualizări

ADI „Aqua Invest Mureş”, de la asociere la dezvoltare regională

111Prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, România și-a asumat obligația respectării Directivei Europene 98/83/CE cu privire la calitatea apei potabile și epurarea apei uzate. Studiile efectuate la nivelul unităților administrativ-teritoriale au evidențiat faptul că respectarea indicatorilor de calitate impuși de Uniunea Europeană implică investiții importante în infrastructura aferentă serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare ce depășesc în mod considerabil capacitățile financiare ale acestora, termenele de conformare fiind anul 2015 pentru aglomerările urbane cu peste 10.000 locuitori, respectiv anul 2018 pentru aglomerările urbane cu un număr de locuitori între 2.000 și 10.000.

Interesul oamenilor, pe primul loc

În acest nou context, pentru promovarea și realizarea în comun a investițiilor în infrastructura aferentă serviciilor de apă și de canalizare și gestionarea în comun a acestora, era necesar  crearea cadrului instituțional adecvat procesului de regionalizare. Ca urmare, în data de 7 aprilie 2008, prin asocierea în baza legii a județului Mureș, a municipiilor, orașelor și a 29 comune  din județul Mureș, precum și a orașului Cristuru Secuiesc din județul Harghita s-a constituit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Invest Mureş” ca persoană juridică de drept privat cu statut de utilitate publică. În vederea respectării unei părți din obligațiile asumate, România beneficiază de finanțare din partea Comunității Europene prin Fondurile de Coeziune în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu, axa prioritară 2007-2013, și în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. La baza constituirii Asociației stă interesul locuitorilor, de pe raza unităților administrativ-teritoriale membre, pentru îmbunătățirea calității serviciului de alimentare cu apă și de canalizare în condițiile unor tarife care să respecte limitele de suportabilitate ale populației, atingerea și respectarea standardelor europene privind protecția mediului, precum și creșterea capacității de atragere a fondurilor pentru finanțarea investițiilor aferente acestui serviciu.

Investiții de peste 110 milioane de euro

Astfel, pentru realizarea scopului și obiectivelor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Invest Mureş”, între aceasta, în numele și pe seama unităților administrativ- teritoriale membre și operatorul regional SC „Compania Aquaserv” SA s-a încheiat în data de 5 martie 2011, „Contractul de delegare a serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare”. Asociația este principalul interlocutor al operatorului regional ca interfață de discuții și cu rol de coordonare în ceea ce privește serviciile de alimentare cu apă și de canalizare, respectiv strategia de dezvoltare, monitorizarea contractului de delegare, politica tarifară, controlul activității și performanțelor operatorului regional. În noiembrie 2010, a prezentat adunării generale studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici și cofinanțarea proiectului pe POS Mediu „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Mureș”, proiect în valoare de 110.875.965 de euro, din care 84.518.530 de euro din fondul de coeziune UE, aprobate prin Hotărârea nr.7/28 noiembrie 2010, iar prin Hotărârea nr. 8/28.11.2010 a fost aprobat planul de evoluție a tarifelor aferent acestui proiect.

300.000 de beneficiari

Perioada de implementare este 2011-2015, iar beneficiarii sunt aproximativ 300.000 de locuitori din zona de operare a operatorului regional SC „Compania Aquaserv” SA. Pentru proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Mureș”, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Invest Mureş” a avizat contractul de finanțare nr. 121172/8 aprilie 2011, încheiat între Ministerul Mediului și Pădurilor în calitate de autoritate de management pentru Programul Operațional Sectorial Mediu și SC „Compania Aquaserv” SA în calitate de beneficiar. Termenul de realizare a lucrărilor conform POS Mediu este decembrie 2015, iar localitățile în care se realizează investiții sunt: Târgu-Mureș, Sighișoara, Reghin, Luduș, Iernut, Târnăveni din județul Mureș și Cristuru Secuiesc din județul Harghita, cât și aducțiunile Valea Nirajului, Band-Pănet, Voiniceni – Sărmaș. Investițiile au în vedere extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare, construirea și modernizarea stațiilor de tratare a apei potabile și a stațiilor de epurare, precum și creșterea calității serviciilor publice de apă și de canalizare. Lucrările finanțate vor aduce o contribuție importantă la conformarea cu standardele europene de mediu și vor avea un rol important în dezvoltarea localităților respective.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE