Home / Cultură / FOTO: Diplome şi aplauze pentru foştii directori ai Filarmonicii

FOTO: Diplome şi aplauze pentru foştii directori ai Filarmonicii

Distribuie

DSC_1343Concertul  Filarmonicii de Stat Târgu-Mureş din 12 mai,  2015 a preilejuit un moment de recunoaştere a muncii celor care şi-au pus amprenta pe dezvoltarea instituţiei muzicale etalon a judeţului Mureş, premiaţi de către preşedintele Consiliului Judeţean Mureş Ciprian Dobre. “E bine că Sala Mare a Palatului Culturii e plină, că avem această datorie să marcăm  cei 65 de ani pe care îi împlineşte Filarmonica de Stat. Trebuie să subliniem că în această sală, pe această scenă au concertat oameni care, acum ne însoţesc memoria, George Enescu sau Bartok Bela, doi dintre titanii muzicii care au fost pe această scenă. Cred de asemenea că la 65 de ani de existenţă ai Filarmonicii trebuie să remarcăm, în primul rând calitatea celor care dau viaţă Filarmonicii de Stat Târgu-Mureş. Ea nu este doar o instituţie, Filarmonica este un suflet, iar sufletul sunt cei care sunt în spatele nostru, cei care în această seară vin să ne cânte Mulţumesc celor care trudesc în fiecare zi, ca oameni, ca slujbaşi ai artei, ca slujbaşi ai culturii. Mulţumiri se cuvin şi publicului, poate cel mai exigent din Târgu Mureş. Vă mulţumesc că umpleţi sala noastră a Palatului Culturii, că daţi viaţă sălii noastre de concerte. Cred că Filarmonica de Stat Târgu Mureş  nu şi-a spus ultimul cuvânt, cred în viitorul Filarmonicii, în ceea ce urmează să dovedească  în materie de cultură. ”, a precizat Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Diplome pentru foştii şi actualii directori

A urmat momentul premierii foştilor şi actualilor coordonatori ai activităţii Filarmonicii, Gheorghe Mureşan, Ileana Cristina Covaciu, Csíky Boldizsár, Grigore Bota, Valeriu Maior, şi nu în ultimul rând directorului Filarmonicii Vasile Cazan  primind aplauze la scenă deschisă din partea publicului. “Cred că este un moment în care noi, echipa Consiliului Judeţean  trebuie să mulţumim unor oameni a căror viaţă se identifică cu Filarmonica de Stat Târgu-Mure.  Le înmânăm căteva  diplome modeste  prin care încercăm să le arătăm gratitudinea faţă de cei care, în opinia Consiliului Judeţean o merită cu prisosinţă.”, a spus Ciprian Dobre.

“Sunt foarte emoţionat”

Vădit emoţionat, directorul Filarmonicii Vasile Cazan s-a declarat onorat să primească alături de foştii colegi reconoaşterea din partea conducerii Consiliului Judeţean Mureş.  “Marcăm prin acest concert extraordinar aniversarea celor 65 de ani de existenţă ai Filarmonicii de Stat Târgu-Mureş , precum şi  aniversarea cu numărul 45 a Festivalului “Zilele Muzicale Târgumureşene”.  Sunt foarte emoţionat să-i am alături pe foştii mei distinşi colegi  care au dus greu vieţii muzicale a oraşului, în ceea ce s-a întâmplat aici în Filarmonică”, a spus Vasile Cazan.

Tragica poveste de iubire a gheişei Cio-Cio-San

DSC_1350Publicul  a avut apoi parte de un concert extraordinar de operă adus de Corul Mixt şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Târgu-Mureş,  opera Madama Butterfly de Giacomo Puccini. Opera are ca temă principală  povestea de dragoste dintre gheişa Cio-Cio-San şi locotenentul de marină american Benjamin Franklin Pinkerton.  Povestea tragică de dragoste a celor doi a emoţionat generaţii întregi de iubitori ai operei, de la premiera din 1904 de la Milano, devenită  un simbol al iubirii sacrificate de indiferenţă şi de un egoism de factură naţională, socială, culturală. Povestea celor doi a fost  transpusă muzical graţie dirijorului japonez Shinya Ozaki, şi a soliştilor Carmen Gurban – Cio-cio-san, Ana Rusu – Suzuki, Pataki Adorján – Pinkerton, Balla Sándor – Sharpless, şi Laczkó Róbert – Goro.

[zizigallery id=1598]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.