Home / Cultură / “Regele chior”, dilema întâmplărilor trăite fără răspuns

“Regele chior”, dilema întâmplărilor trăite fără răspuns

Distribuie

1613900_808546055891574_8118257200795864929_nPremiera spectacolului “Regele Chior” de Marc Crehuet, în regia lui Kincses Elemér” a fost prefaţată luni, 23 februarie 2015 , de o avampremieră, nu înainte ca cei doi alături de directorul artistic Alina Nelaga să puncteze câteva din dedesubturile spectacolui.

Subiect inspirat din realitate

DSC_0128“Îmi place să scriu despre lucruri care mă obligă să-mi pun întrebări. Subiectul de la care am pornit a fost un băiat italian, care a rămas fără un ochi în timpul unei revolte, dar cazul nu a fost mediatizat. În timp ce repetam, un incident de acest gen a avut loc din nou la Barcelona: o fată pe nume Esther Quintana a fost rănită într-un protest de stradă şi a rămas chioară. Ne-a fost teamă că publicul va critica tonul comic pe care l-am folosit în abordarea unui incident atât de recent – şi tragic, dar, dimpotrivă, le-a plăcut enorm. Ce încerc eu să spun, de fapt, e că genul comic are foarte multă putere (şi că uneori e subestimat), stârnind în oameni nevoia de a reflecta asupra unor subiecte importante”, a spus Marc Crehuet.

“Acest text este foarte actual”

DSC_0123La rândul său, regizorul Kincses Elemér a spus că textul, la care a făcut puţine modificări, aduce o temă actuală valabilă în orice parte a lumii. “Din nefericire acest text este foarte actual, şi la noi, şi în orice parte a Europei. Din nefericire spun deoarece este foarte actual, plin de umor negru, cu păreri extrem de dure despre politică. E aceeaşi durere, acelaşi nod în gât care îţi rămâne şi în Catalunia, şi în Galaţi, Bucureşti sau în Târgu-Mureş. Sunt probleme faţă de care deocamdată omenirea nu cred că a găsit răspunsuri. Autorul, cu foarte mult umor dar mai ales curaj pune nişte întrebări imense. Eu nu am răspunsuri la aceste întrebări. Teatrul nu are răspunsuri, doar încearcă să pună în mod onest întrebări, fie ele şi politice. Este un text foarte curajos scris de Marc, la care se adaugă o trupă de actori absolut formidabilă”, a precizat Kincses Elemér.

Dilemele morale

DSC_0130Motivaţia alegerii textului a fost făcută de Alina Nelega, directorul artistic al Companiei “Liviu Rebreanu”. “Experianţa autorului de scenarist de televiziune se vede foarte bine în felul în care mânuieşte dialogurile, tensiunile dar mai ales în tipul foarte special de umor care îl aduce. Acesta a fost un motiv pentru care a ales piesa, al doilea fiind actualitatea ei, de faptul că se traduce din punct de vedere cultural. E ca şi când ar fi aici. Înlocuiţi manifestările din Spania cu Roşia Montană şi veţi avea o replică fidelă sau alte lucruri în care oamenilor le trebuie din ce în ce mai puţin ca să iasă în stradă. De aici dilemele morale din spectacol transpuse într-un mod poetic”, a spus Alina Nelega.

În căutarea unui răspuns…

B regele chiorAu urmat să intre în scenă cele cinci personaje: David (Luchian Pantea), Ignacio (Alexandru-Andrei Chiran), Sandra (Raisa Ane), Lidia (Georgiana Ghergu), în permanenţă asistaţi de politicianul jucat de Tiberius Vasiniuc. O familie în care David, mândru de meseria pe care o are, om din trupele de intevenţie alături de soţia Lidia se întâlnesc cu Sandra, fosta colegă de clasă a Lidiei şi cu prietenul acestuia Ignacio, tânăr idealist. Lucrurile se complică când David află despre Ignacio că este victima sa la o manifestaţie de stradă în urma căruia şi-a pierdut un ochi. Începe astfel un conflict ideologic despre ce e corect, bine şi moral, pigmentat în permanenţă cu ieşirile la rampă ale politicianului care anunţă măsurile de austeritate ale Guvernului. Conflictul nu rămâne fără urmări, Lidia îl părăseşte pe David, iar Ignacio şi prietena sa pun la care “reabilitarea” omului de ordine. Aceasta se produce în partea a doua a spectacolului, David căzând în cealaltă extremă, în care nu protestatarii din stradă sunt duşmanii ci politicienii, victimă câzându-i chiar ministrul agriculturii din spectacol. Bulversaţi total, personajele caută în zadar răspunsurile la ce li se întâmplă. La final David încearcă un ultim ajutor din partea privitorilor, cerându-le acestora un răspuns, amplificat de vocea personajelor spectacolului.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.