Home / Cultură / FOTO: Bucuria muzicii pe acorduri blues cu AG Weinberger la “Naţional”

FOTO: Bucuria muzicii pe acorduri blues cu AG Weinberger la “Naţional”

Distribuie

DSC_0420Sala Mare a Teatrului Naţional a primit în luna februarie a anului trecut  vizita bluesului, graţie concertului susţinut de A.G. Weinberger alături de prietenii săi intitulat “Gringo de România”. Concertul a debutat cu o incursiune în atmosfera anilor ’20 -’30, artistul readucând la viaţă  poveştile temelor muzicale ale acelor timpuri în faţa publicului.

Neil Young, idolul tinereţii

Aflat în permanenţă în dialog cu publicul, “The Transylvanian Guitar Man” cum mai este AG Weinberger cunoscut, şi-a prefaţat piesele cu câte o poveste care au dat un farmec şi mai aparte pieselor din playlistul serii. Aşa se face că s-a ajuns la filmul “The Last Waltz” (1978)  de unde i-a selectat pe Dr. John, cu piesa “Such a Night”, şi Neil Young, dragostea de suflet a tinereţii artistului. “Neil Young pentru mine reprezintă o febleţe de copilărie, nu mi-aş putea închipui viaţa fără să fi auzit de Neil, atât cu Crosby, Still, Nash & Young cât şi cu trupa sa Crazy Horse. Am făcut o armată foarte grea şi dacă acolo nu aveam discul “After the Gold Rush”, probabil aş fi înebunit într-un alt mod decât am făcut-o. Cântecele de pe acest disc mi-au păstrat seninătatea. Închipuiţivă un puşti dintr-o familie burgheză din Oradea care se duce în armată undeva în Păuleni, Vâlcea la munci pentru că avea un dosar prost şi un nume nepotrivit. Aşadar primiţi cu drag o piesă scrisă de Neil Young”, a spus AG Weinberger.

“Orice comunitate trebuie să-şi onoreze artiştii”

A urmat  în scenă primul dintre prietenii artistului, Dénes Jocó, alături de care a cântat publicului  “Yesterday” de la Beatles. “Fiţi mândri de talentele pe care le aveţi în oraş pentru că ei vor duce renumele oraşului  mai departe. Fiecare oraş are o demnitate, are un orgoliu civic colectiv. Cântăreţii, sportivii, actorii, artiştii, duc steagul acelui orgoliu pozitiv şi îl răspândesc în toată lumea. Orice comunitate, orice oraş, orice sat trebuie să-şi onoreze artiştii într-un fel sau altul. Aşadar nu-i ocoliţi pe stradă, salutaţii, dar cel mai important mergeţi la concertele lor şi susţineţii pentru că nimeni nu îi susţine decât publicul”, le-a spus AG publicului prezent.

Redemption Song aplaudat la scenă deschisă

DSC_0391Nu putea lipsi din concert mesajul dedicat doamnelor, graţie piesei semnate Stevie Nicks, moment care a prefaţat al doilea invitat al serii, Teddy Tinca, protagonistul unui moment de blues alături de AG Weinberger. Dialogul cu publicul a continuat, ajungându-se la profeţi, în speţă Bob Marley, prezent vineri seara pe scena Naţionalului graţiei piesei Redemption Song. “Un om din viitor, ceea ce sunt, cântă piesele trecutului pentru cei prezenţi. Un astfel de profet a fost asasinat pentru că era profet. A influenţat zeci de milioane  de oameni. Uni spuneau că Sionul se află undeva în Etiopia. Din punctul meu de vedere au greşit cu vreo 3000 de km. Acest profet care era reprezentatul unei mişcări care se numea Rastafari se numeşte Bob Marley pe care vă rog să-l primiţi cu drag cu piesa Redemption Song  ”, a precizat AG Weinberger.

 David Steff, invitatul de suflet al serii

A venit rândul celui de-al treilea  invitat al serii, Gáspár Álmos  cu un duo de excepţie cu AG  pe acorduri blues, urmat de momentul “Rockin’ Chair” de Jack Teagarden  într-o variantă  acustică. A urmat să urce pe scenă  ultimul  invitat , David Steff  care a interpetat alături de AG piesa “Goodtime Charlie’s Got the Blues”  semnată Danny O’Keefe. “Am acasă un mic atelier unde împărtăşesc tinerilor tot ce am acumulat de-alungul timpului. Vârful acestui grup de curioşi care vin este un tânăr de 16 ani, David Steff, pe care am să-l promovez cât de tare pot. Acest turneu care la Târgu Mureş se află în a treia zi, îl are alături de mine pe scenă. Are rădăcini la Reghin, şi nu ştiu cum se face dar aveţi tineri foarte talentaţi în această zonă”, a spus artistul.

Terapie blues cu “doctorul” AG

După un  remember George Harrison cu piesa “Here Comes The Sun” artistul a ieşit la rampă cu o piesă proprie, Love Doctor, inclusă pe albumul său “Nashville Calling”. “Acest disct a făcut o performanţă uriaşă, a fost selectat pentru premiile Grammy la 7 categorii în 2007. A ajuns pe locul 148 în revista Bilboard unde a stat două săptămâni. Piesa „Break the Man”  de pe acest album mi-a fost închiriată şase luni de Virgin Atlantic să fie difuzată pe liniile aeriene din America. La fel mi-a fost selectat un cântec câteva secunde într-un serial american. Numele la serial nu-l mai ţin minte deoarece banii oricum au fost puţini. De asemenea albumul a fost vândul în 48.000 de unităţi în întreaga lume”, a precizat AG Weinberger

“Hey Joe” , la finalul concertului

DSC_0443Concertul a continuat cu o poveste despre lap steel guitar, instrument drag artistului, la care a interpretat “Tennesy Waltz” de Redd Stewart. La final au urcat toţi invitaţii pe scenă pentru un nou moment muzical de blues. A sunat atât de bine , ca de altfel tot concertul încât publicul i-a rechemat pe scenă, răsplătit în cele din urmă cu un “Hey Joe” pe cinste.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1479]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.