Valea Largă își rezolvă pe cont propriu problema apei curente Administratie
  • admin
  • 0 comentarii
  • 1351 Vizualizări

Valea Largă își rezolvă pe cont propriu problema apei curente

111Comuna Valea Largă, aflată la granița județului Mureș cu județul Cluj, are proiecte importante finalizate sau în curs de finalizare. Vorbim aici de 7,5 kilometri de drumuri asfaltate, școli reabilitate, dispensar medical, cămin cultural, rețea internă de apă curent. În curând, se va finaliza cel mai important proiect, respectiv rețeaua de apă curentă a comunei, care va fi alimentată de la sistemul din județul Cluj. Mai multe amănunte în interviul următor, cu primarul Beniamin Pădurean.

Reporter: Cum stă comuna Valea Largă cu infrastructura rutieră?

Beniamin Pădurean: În ultima perioadă am reușit să asfaltăm drumuri comunale pe o lungime de 7,5 kilometri, din satele Valea Largă, Valea Urieșului, Poduri, investițiile fiind făcute din fonduri locale. Pe raza comunei am mai beneficiat de o reabilitare de drumuri importantă, vorbesc aici de drumul județean 151C care trece prin comună, care a fost asfaltat de Consiliul Județean Mureș între Zau de Câmpie și limita de județul Cluj pe o lungime de 4,5 kilometri. Acest proiect a fost deosebit de apreciat de cetățeni, mai ales că foarte mulți dintre ei au locuri de muncă în județul vecin. Am reușit să pietruim celelalte drumuri comunale și sătești din comune, avem 45 kilometri de astfel de drumuri și 2 kilometri de trotuar pavat.

Rep.: În ce situație se află școlile din comună?

B.P.: În comună avem Școala Generală Valea Largă I-VIII, Grădinița Valea Largă, Școala Valea Frăției I-IV și Grădinița Valea Frăției. De la momentul în care am ajuns primar am investit în toate unitățile de învățământ din comună sume destul de mari din bugetul local. La Școala Generală Valea Largă I-VIII am reușit să facem reabilitarea termică, geamuri termopan, acoperiș, grupuri sanitare moderne, la fel și la Grădinița Valea Largă. La celelalte unități chiar anul trecut am reușit să punem uși noi, geamuri termopan, și pe anul viitor vrem să investim și în grupuri sanitare. Pe lângă școli, la nivel cultural, am reușit reabilitarea Căminului Cultural din comună la standarde moderne, locuitorii comunei îl folosesc pentru diferite evenimente festive din viața lor, plus evenimentele școlare sau de sărbători.

Rep.: Ce perspective de angajare au locuitorii comunei dumneavoastră?

B.P.: La noi în zonă agricultura este una dintre principalele activități economice, oamenii încă trăiesc din munca pământului. În plus, profităm foarte mult de apropierea de Cluj, mulți tineri din comună lucrează la diferite fabrici din acest județ, cu salarii decente și perspective mai mari. Mai avem și câteva firme locale în domeniul serviciilor comerciale care oferă locuri de muncă, care prind foarte bine pentru viața economică a comunei.

Rep.: Dar în sănătate, sport, culte și alte domenii importante cum stați?

B.P.: Avem un dispensar funcțional pe care l-am modernizat corespunzător în ultimii ani, cu centrală, izolație, geamuri, etc, cu doi medici de familie care se ocupă de toți cetățenii comunei. Este foarte important ca oamenii să aibă acces la servicii medicale cânt mai apropiate de domiciliul lor, medicii noști fac vizite la domiciliu, dau rețete compensate, consultă pacienții și le fac trimiteri la medici specialiști din oraș. Mai ales pentru persoanele mai în vârstă, acest serviciu este extrem de util, pentru că nu mai au posibilitatea să se deplaseze atât de ușor spre oraș. Oferim sprijin financiar tuturor cultelor din comună, atât pentru bisericile ortodoxe, cât și pentru celelalte culte: penticostal, baptist etc. Încercăm să fim cât mai imparțiali, să oferim în funcție de numărul enoriașilor, așa încât viața spirituală a cetățenilor să se poată desfășura cum trebuie. Am relocat terenul de fotbal din comună, cu vestiar nou pentru că fostul teren a fost retrocedat, avem o echipă locală care participă în divizia județeană, îi sprijinim cât putem de mult. Pe viitor avem în proiect să construim și un teren sintetic pentru diferite sporturi, sper că în anul 2016 să îl terminăm de construit.

Rep.: Ce proiecte de viitor mai doriți să faceți?

B.P.: Cea mai acută problemă a comunei noastre este introducerea apei curente în localitățile comunei. De la primul meu mandat m-am zbătut să rezolv această doleanță a oamenilor, care trebuie să fie o normalitate pentru orice localitate rurală din țara noastră. Am reușit să construim deja 20 kilometri de rețea de apă curentă, dar problema a fost lipsa sursei de apă. Pentru asta am amenajat patru puțuri de mare adâncime, unul dintre ele la 150 m, pentru că speram să rezolvăm problema apei la nivel local. Din păcate, după ce s-a forat am descoperit că apa care provine din pânza freatică nu poate fi adusă la parametri pentru a fi folosită pentru consumul uman. Așa încât, am hotărât schimbarea strategiei și ne-am adresat companiei clujene Someș-Tisa pentru a ne aproba un debit suficient pentru nevoile locuitorilor, aproximativ 5l/s. Am făcut toate demersurile pentru a ne putea conecta la magistrala clujeană, aflată la 11 kilometri de bazinul de colectare, inclusiv avem o hotărâre a Consiliului Județean Cluj în acest sen, în acest moment proiect se află la stadiu de licitație a lucrărilor de aducțiune. În acest moment avem construită rețeaua de apă internă la 60% din total, vrem ca până în vara anului viitor să dăm drumul la robinete. Mai avem încă 15 kilometri de rețele interne care sunt intrate la licitație pe care le vom construi din surse de la bugetul local.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE