Pilda Sfântului Ioan Botezătorul cu părintele Gabriel Farcaş Deda
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 561 Vizualizări

Pilda Sfântului Ioan Botezătorul cu părintele Gabriel Farcaş

Parintele Gabriel Farcas Parohia  DedaCreştinii  au cinstit   miercuri, 7 ianuarie 2015 sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul dintre proroci, înainte-mergător şi botezător  al Domnului  Iisus Hristos. Despre semnificaţia acestei importante sărbători pentru creştini ne-a vorbit părintele paroh Gabriel Farcaş din Deda.

Reporter : Care este importanţa acestei sărbători a Sfântului Ioan Botezătorul ?

Părintele Gabriel Farcaş : După Sfântul Vasile, cea mai importantă sărbătoare a noului an este Botezul Domnului, urmată la o zi de cea a Soborului Sfântului Ioan Botezătorul. Această sărbăroare este strâns legată de cea a Botezului Domnului, Sfântul Ioan este înainte mergătorul, cel care la arătat lumii pe Fiul lui Dumnezeu ca fiind Mesia, cel care a venit pe pământ pentru mântuirea noastră, a tuturor. Sfântul Ioan Botezătorul este, după cum însuşi Mântuitorul Iisus Hristos spune, cel mai mare om născut din femeie, puntea care leagă Vechiul de Noul Testament. Mântuitorul Iisus Hristos a venit pe pământ trimis de la Tatăl pentru a împăca şi a uni cerul cu pământul, de a împăca pe omul căzut în păcat cu Dumnezeul Tatăl. Sfântul Ioan Botezătorul are o semnificaţie aparte pentru noi creştinii, aşa cum şi prorocii Vechiului Testament, mai ales Prorocul Isaia, spune despre el că este “glasul celui ce strigă în pustie: Pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui”, care a venit ca să gătească calea Domnului şi să-L prezinte lumii nu ca fiind doar fiul Mariei, ci Cel care avea să boteze cu apă şi duh, cu lumina cea dumnezeiască şi să aducă împăcarea omului cu Dumnezeu.

Rep.: Ce tradiţii sunt specifice  Sfântului Ioan Botezătorul ?

Pr. G. F.: Sărbătorile de iarnă începute la 24 decembrie, în Ajunul Naşterii Domnului se încheie după aproape două săptămâni cu această mare sărbătoarea a Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiţiile sunt strâns legate una de cealaltă, lumea se bucură, lumea prăznuieşte aşa cum trebuie toate sărbătorile. Strâns legată de Bobotează, sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul este o frumoasă continuare. El fiind înainte mergător, şi arătătorul lui Mesia pe pământ, Sfântul Ioan Botezătorul face să fie cumpăna dintre omul cel vechi şi omul cel nou. De aceea Sfântul Ioan Botezătorul este pentru toţi creştinii, în special pentru oamenii de la ţară  un sfânt deosebit de important. Sunt aceleaşi tradiţii de sute, poate chiar mii de ani, ne închinăm în ziua de 7 ianuarie şi îl sărbătorim. Chiar îl colindăm, sunt cântece şi colinde închinate acestui important sfânt.

Rep:. Care este pilda Sfântului Ioan Botezătorul de care ar trebui să ţină cont creştinii ?

Pr. G. F.: Sfântul Ioan Botezătorul este cel care la prezentat pe Fiul lui Dumnezeu ca fiind Mesia cel adevărat. Nu doar că ar trebui să-i luăm pilda ci să o urmăm. Ştim că el trăia în pustiul de lângă Iordan, foarte cumpătat, postind, aducând cu al botezul pocăinţei. Asta este pilda care trebuie să o luăm de la el, botezul pocăinţei, dar mai mai ales botezul bucuriei. Acest mare praznic al Bobotezei din 6 ianuarie, face ca praznicul din a doua zi, să fie la fel de strălucitor. În vremuri de demult, se ţineau trei, patru zile de sărbătoare, pe 6 ianuarie  Boboteaza, Epifania sau Arătarea Domnului, apoi pe 7 ianuarie Sfântul Ioan Botezătorul, iar pe 8 ianuare se ţinea aceeaşi sărbătoare închinată marilor sărbători ale Bobotezei şi Sfântului Ioan Botezătorul.

Rep.: Un gând pentru cei care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul

Pr. G. F.: Tuturor credincioşilor care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul multă sănătate şi bucuria arătării lui Dumnezeu să ajungă în inimile şi sufletele tuturor. Pe mai departe, să aibă în acest an multă sănătate, bucurie, fericire, întru toate bună sporire în mulţi şi fericiţi ani.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE