Home / Sanatate / FOTO: Vizită regală la SMURD Târgu-Mureş

FOTO: Vizită regală la SMURD Târgu-Mureş

Distribuie

DSC_1905Alteţea Sa Regală Principesa Muna al Hussein a Iordaniei şi Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României au efectuat vineri, 22 mai 2015 , o vizită la punctul de intervenţie de urgenţă  SMURD Târgu-Mureş, care a întregit periplul regal româno-iordanian inclus în cadrul Congresului Româno-Iodanian de Medicină şi Farmacie organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş.

DSC_1902Ghidul celor două Alteţe Regale a fost părintele fondator al SMURD, dr. Raed Arafat, care a prezentat înalţilor oaspeţi Centrul de simulare din cadrul SMURD, pista de aterizare a elicopterelor,  precum şi Unitatea de Primiri Urgenţe. “Ziua de vineri a completat în mod fericit celelalte două zile de vizite regale la Târgu-Mureş a reprezentanţilor Caselor Regale din Iordania şi România. Unitatea de Primiri Urgenţe SMURD este o parte componentă esenţială a sistemului medical din Târgu-Mureş. A fost această vizită la Centrul de simulare SMURD care este complementar activităţilor de la UMF Târgu-Mureş, practic SMURD-ul face instruire pentru pre-spital, iar UMF pentru ce se întâmplă în spital, şi era potrivit ca cele două Alteţe Regale să aibă o privire de ansamblu asupra situaţiei din Târgu-Mureş. Au avut-o prin această vizită şi am văzut cât de impresionaţi au fost cei doi înalţi oaspeţi”, a precizat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu-Mureş.

Instruirea medicilor iordanieni

Vizita reprezentanţilor Caselor Regale ale Iordaniei şi României se înscrie în demersurile celor două ţări în ce priveşte colaborarea în domeniul medical, existând speranţe ca aceste schimburi să fie dezvoltate pe viitor. “Această vizită vine în contextul unei viitoare colaborări, în sensul în care vom avea medici iordanieni care vor fi oaspeţi ai noştri, până la o perioadă de un an de zile, în instruirea în medicina de urgenţă. Practic, este o continuare a unei colaborări începute în 2010. În ultimii ani am avut opt medici iordanieni cu stagii de pregătire de o lună până la şase săptămâni. Ştiu că de mult timp exista intenţia de a lărgi această colaborare, şi probabil că în urma acestei vizite acest lucru ea se va şi materializa. Urmează să discutăm în detaliu asupra modului în care se va face această instruire, dacă se doreşte preluarea unor modalităţi de lucru de la noi pentru partea iordaniană. Eu am avut ocazia să vizitez Ammanul, să văd modul în care este organizat serviciul de urgenţă de acolo, şi consider că a fost mai mult un schimb de experienţă, pentru că şi noi am avea de învăţat de la dânşii foarte multe”, a precizat dr. Cristian Boeriu, medic coordonator UPU-SMURD  Târgu-Mureş.

Colaborare SMURD – UMF

Potrivit coordonatorului SMURD Târgu-Mureş, Centrul de instruire SMURD este singurul din ţară, unic în felul lui prin modul în care este organizat şi prin ceea ce oferă. “Noi lucrăm în colaborare foarte apropiată cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş care, de asemenea, deţine un Centru de simulare. În momentul în care noi am conceput acest centru, iniţial am avut o discuţie cu conducerea UMF, în aşa fel încât cele două centre, care au fost create concomitent, să fie complementare şi în niciun caz să se suprapună anumite abilităţi care le putem preda noi aici cu cele ce se predau la UMF. Consider că cele două Centre de simulare se completează şi formează un tot unitar, care le fac unice în zona noastră”, a precizat dr. Cristian Boeriu.

Medalii personalizate înalţilor oaspeţi

1Alteţea Sa Regală Principesa Muna al Hussein a Iordaniei şi Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României au primit din partea gazdelor o medalie personalizată, precum şi obiecte tradiţionale, ca semn de preţuire pentru vizita efectuată. “Avem o carte de onoare în care înalţii oaspeţi au lăsat un mesaj, pe care sunt foarte curios să-l citesc, pentru că încă nu am apucat să le citesc. A fost acordată o medalie din partea SMURD cu ocazia vizitei efectuate de cele două Alteţe Regale, personalizate pentru ambele prinţese, şi câteva mici atenţii, obiecte tradiţionale printre care o păpuşă în costum popular şi câte un tablou în acuarelă cu clădiri reprezentative ale municipiului Târgu-Mureş”, a precizat dr. Cristian Boeriu.

[zizigallery id=1618]
 

De asemenea, verificati

Foto: Întâlnire de lucru a reprezentanților sistemului de sănătate mureșean, în prezența președintelui CNAS- dr. Valeria Herdea. Ce probleme au fost identificate în județul Mureș

Distribuie Eficiența unui sistemul este rezultatul unei bune colaborări interinstituționale,  iar reprezentanții Instituției Prefectului-județul Mureș …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.