Home / Reportaj / Institutul Inimii din Tîrgu Mureș, 20 de ani de excelență în chirurgia cardiovasculară

Institutul Inimii din Tîrgu Mureș, 20 de ani de excelență în chirurgia cardiovasculară

Distribuie

horatiu suciuInstitutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Tîrgu Mureș, centru de excelență în acordarea asistenței medicale bolnavilor cardiovasculari, în educarea și formarea profesioniștilor din domeniul medical și în cercetarea științifică, a împlinit 20 de ani de la înființare. Cu acest prilej, Palatul Culturii din Tîrgu Mureș a găzduit, vineri, o ceremonie aniversară, în cadrul căreia au primit diplome de excelență toți cei care au fost alături de Institutul Inimii în toți acești ani.

Festivitatea a debutat cu un film emoționant care a prezentat principalele momente frumoase sau mai dificile ale Institutului Inimii, iar directorul IUBCvT Tîrgu Mureș și managerul proiectului „Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie și chirurgie cardiovasculară pediatrică — Cordisped”, prof. univ. dr. Klara Brînzaniuc, a transmis că odată cu finalizarea acestui important proiect s-a demonstrat încă o dată că Institutul Inimii este un brand de succes al județului Mureș.
„Împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș am avut curaj să începem anul 2015 cu lansarea unui proiect de peste 5 milioane de euro, proiect prin care ne-am propus să încercăm și astăzi putem declara că am și reușit să facem ca experiența noastră să fie cunoscută la nivel național și să fim în folosul întregii comunități medicale prin formarea de înaltă ținută pe care experții noștri, colegii mei medici, asistenți medicali din Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tîrgu Mureș, din Universitatea de Medicină și Farmacie, din Institutul Inimii din Cluj-Napoca și implicit Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, împreună cu 14 experți internaționali de mare prestigiu. Am reușit să finalizăm un proiect și să demonstrăm încă o dată că Institutul este un brand de succes al județului Mureș și un partener al UMF Tîrgu Mureș”, a transmis prof. univ. dr. Klara Brînzaniuc.

radu deacO poveste începută în urmă cu 50 de ani
Profesorul Radu Deac, considerat cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii și cel care a pus bazele, în anul 1995, Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tîrgu Mureş, a transmis că prima operație pe cord deschis la Tîrgu Mureș a avut loc în anul 1973, moment în care Tîrgu Mureșul devenea al doilea centru din România unde se efectuau astfel de intervenții. Potrivit acestuia, de atunci lucrurile au progresat și aici au crescut mai multe generații de specialiști recunoscuți în țară și peste hotare.
„Asistentele medicale au reprezentat 50% din succesul nostru și din îngrijirea bolnavilor. Pe unele dintre ele le-am luat de pe băncile școlii și le-am dus până la pensie. A fost o dovadă de loialitate față de specialitate”, a transmis profesorul Radu Deac. El a mai spus că de-a lungul anilor acest concept s-a dezvoltat într-un mediu oferit de Tîrgu Mureș, de oficialități locale, de societate și de universități. Anul 2005 a fost anul în care în structura Institutului s-a înființat Clinica de Chirurgie Cardiacă Pediatrică, la conducerea căreia este numit dr. Horațiu Suciu. Profesorul Radu Deac a primit din partea IUBCvT Tîrgu Mureș o diplomă de excelență pentru întreaga activitate medicală integrată cu cea didactică și științifică, pentru activitatea managerială și pentru cea de pionierat în domeniul chirurgiei cardiovasculare.

brinzaniuc si horatiu suciuUn demers absolut necesar
Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT Tîrgu Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, a arătat că proiectul „Cordisped” este un demers absolut necesar și care vine să umple cel mai important gol, și anume cel al formării resursei umane, deoarece orice sistem funcționează cu oameni foarte bine pregătiți și motivați. Proiectul vine ca un ajutor pentru dezvoltarea cunoștințelor celor care sunt deja implicați în chirurgia cardiovasculară, precum și pentru a găsi noi specialiști și a-i perfecționa pentru această sarcină foarte dificilă. „Pentru întregul sistem sanitar, acest proiect înseamnă foarte mult. Știm cu toții că patologia cardiovasculară reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel național și internațional. În acest context, bolile cardiace ale copilului ocupă un rol foarte important. În continuare, centrele de specialitate care asigură diagnosticul și tratamentul bolilor cardiace la copii sunt foarte puține și tratamentul, adică intervențiile chirurgicale, nu se defășoară la nivelul cerințelor, nici ca număr, nici ca și calitate și nu se adresează tuturor grupelor de vârstă”, a precizat prof. dr. Horațiu Suciu.

Cât despre cei zece ani de chirurgie pediatrică la Tîrgu Mureș, doctorul Horațiu Suciu s-a arătat optimist, deoarece la nivel național centrul mureșean e lider atât din punct de vedere al patologiilor abordate, cât al numărului de intervenții chirurgicale, fiind astfel la nivelul oricărui centru din străinătate. El a spus că pe de altă parte e nemulțumit, fiindcă centrul se află permanent sub bombardamentul numeroaselor cazuri din întreaga țară, iar un singur centru într-o țară ca România e insuficient. „Capacitatea logistică a noastră e limitată și numeroși copii sunt obligați în continuare să fie referiți altor centre de specialitate din străinătate. Din acest punct de vedere sunt nemulțumit până când la nivel național vor exista două sau trei centre capabile să se ocupe de toate patologiile cardiovasculare la copii”, a explicat acesta.

Peste 3.000 de copii operați în 10 ani
La ceas de bilanț, doctorul Horațiu Suciu a spus că în acești zece ani au fost operați 3.224 de copii, ceea ce înseamnă o medie de peste 300 de copii în fiecare an. „Este o cifră foarte mare. La nivel experților europeni, este stabilită o cifră de 250 – 300 de copii pe an ca și cifra ideală care asigură echipei implicate suficiente cazuri pentru a-și forma o experiență bună și e practic cifra recomandată pentru un centru bun”, a mai explicat prof. dr. Horațiu Suciu.

azamfireiUn parteneriat deschis între IUBCvT Tîrgu Mureș și UMF Tîrgu Mureș
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a vorbit despre parteneriatul deschis dintre IUBCvT Tîrgu Mureș și UMF Tîrgu Mureș, un parteneriat benefic pentru ambele părți. „Marele câștig al acestui „Cordisped” nu este neapărat faptul că am adus la zi anumite lucruri, că ne-am cunoscut unii cu alții, că am legat mari prietenii. Marele câștig este sau va fi dacă se va regăsi într-un surplus de calitate, de asistență medicală extrem de elitistă, pe care o vor face și alții, nu doar cei de la Tîrgu Mureș”, a transmis rectorul UMF Tîrgu Mureș, care a primit o diplomă de excelență pentru sprijinul deosebit oferit în cadrul proiectului „Cordisped”.

dobre„Chirurgia pe inimă reprezintă ceea ce facem noi mai bine”
Președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, a transmis pentru profesorul Radu Deac este un privilegiu să vorbească despre o istorie de o jumătate de veac de chirurgie pe inimă la Tîrgu Mureș. El a mai spus că tinerii au de la cine învăța, existând cel puțin două componente în care un om se poate desăvârși: profesia și educația. „Cei tineri au reperele din ambele categorii. Desăvârșirea profesională presupune de fiecare dată performanța. Cred că la Tîrgu Mureș, alături de SMURD, chirurgia pe inimă reprezintă ceea ce facem noi mai bine, practic vârful de lance a ceea ce știm noi să învățăm și să facem. Un pilon de bază este Universitatea de Medicină și Farmacie. În al doilea rând, sunt oamenii care formează diversitatea și Institutul Inimii”, a arătat Ciprian Dobre.
Președintele Consiliului Județean a primit din partea IUBCvT Tîrgu Mureș o diplomă de excelență pentru sprijinul deosebit oferit centrului medical și universitar Tîrgu Mureș.

IMG_9499

IMG_9498

IMG_9305


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Detalii despre proiectul noului Spital Municipal cu 7 etaje din Reghin

Distribuie Agenția pentru Protecția Mediului Mureş anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.