Părinții copiilor cu handicap, scutiți de impozite Social
  • redactia
  • 4 comentarii
  • 7591 Vizualizări

Părinții copiilor cu handicap, scutiți de impozite

DSC_4495

Părinții copiilor cu handicap grav sau accentuat și ai celor cu gradul I de invaliditate vor fi scutiți de plata impozitului pe clădirea de domiciliu și pe terenul aferent acesteia, precum și de plata impozitului pe autoturism. Inițiativa a fost susținută în cadrul dezbaterilor parlamentare și va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2016, odată cu noul Cod Fiscal.

Facilități evidențiate prin  lege

Potrivit informațiilor furnizate de Biroul Comunicare și Servicii Interne din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Mureș, conform legii, de taxe și impozite pe clădirile deținute în proprietate sunt scutite atât persoanele, cât și reprezentanții legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat sau a celor cu gradul I de invaliditate, scutire ce se aplică și în cazul proprietății de teren. Codul Fiscal prevede facilități și în ceea ce privesc mijloacele de transport aflate în proprietate, scutirea plății de impozit, doar a unui singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului. În cazul în care Autoritățile deliberative adoptă taxe speciale conform prevederilor din Codul Fiscal, acestea pot acorda reduceri sau scutiri de la plata acestora reprezentanților legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate.

Mai reduce din povara grea

Cei care sunt îndreptăţiţi să beneficieze de aceste scutiri vor trebui să prezinte dosarul copilului cu handicap Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale, pentru scutirea de impozit pe casă, teren şi maşină. ”Handicapul unui copilul este cea mai grea povară sufletească pentru un părinte. Este un copil cu  nevoi speciale atunci când vine vorba de comunicare, de autonomie sau de participarea la activităţile de grup, necesită mult mai multă atenţie și anumite intervenții terapeutice benefice lui, deci cheltuielile financiare sunt mult mai mari, un aspect incorect care trebuia îndreptat. Mare atenție, însă! Există o mare diferență între copilul cu handicap și copilul cu dizabilități” declară Semina Baricz, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş.

Comisie formată din specialiști

Evaluările persoanelor cu handicap se face de către o comisie coordonată de președintele Paul Aurelian Cosma, secretar al Consiliului Județean Mureș, formată din 5 membri, respectiv Schmidt Lorand, director executiv DGASPC, dr. Emilia Marcoci, medic primar pediatru specialist neonatologie, Gabriela Pîncă, coordonator al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Semina Baricz, director executiv al AJPIS Mureş, preotul Gheorghe Șincan, fost protopop și Ildiko Illes, inspector școlar adjunct. Șeful serviciului de evaluare completă este Jakab Gabriela, psiholog în cadrul DGASPC.

Reevaluare anuală

În județul Mureș, 1252 de copii sunt încadrați cu diferite grade de handicap la AJPIS Mureș. Aceștia sunt reevaluați anual dar, datorită îngrijirii medicale și atenției primite din partea părinților și a centrelor speciale care îi ajută, integrează și recuperează, există situații în care aceștia înregistrează mari progrese în dezvoltarea lor și li se modifică încadrarea în categoria de protecție socială.

”Înainte de naștere, nici un părinte nu se așteaptă să aibă un copil cu handicap, șocul și durerea lor nu se poate reda în cuvinte. Noi nu privim acest copil ca pe o sumă de bani, ci ca pe un om. Probabil nu multă lume știe exact care este cu adevărat menirea agenției de plăți și inspecție socială, la noi e ca în religie: trebuie să crezi în ceea ce faci, ca să poți merge înainte” mai adaugă Semina Baricz.

Persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat, beneficiază de reducerea stagiului de cotizare și a vârstelor standard de pensionare în funcție de gradul de handicap, de la 15 ani în cazul persoanelor cu gradul I de handicap grav și 10 ani pentru grad de handicap II șI III.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Doamna este expirata ,cat ne mai certi pe aici ,iti vine si tie randul ,umblai cu fel de fel de minciuni cand erai cu fostul director Radut,barfeai ca a facut si a dres ,iti vine randul sa te desumfle pentru tot ceai facut .Suntem oameni cu studii superioare si cu experienta ,cu de ati pus asemene director ,o ducem in spate ,este rusine pentru aceasta institutie care are o prestanta dar nu este a directorului.Cei ce trebuie sa auziti faceti ce trebuie pana este bine.

  • De ce nu o dati la televizor cand urla la noi care o ducem in spate ca habar nu are de nimic aici si nu e saptamana sa nu plece la plimbare ,spune ca o cheama sefii la Bucuresti.Oare tara asta se mai face bine cu oameni din acestia ca au studii superioare la distanta,ce poate sa stie asta ?.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE