FOTO: Târgul Fetelor, paradă a frumuseţii, dragostei şi portului popular Cultură
  • alin.zaharie
  • 2 comentarii
  • 1441 Vizualizări

FOTO: Târgul Fetelor, paradă a frumuseţii, dragostei şi portului popular

DSC_1475Târgul Fetelor de la Gurghiu, eveniment de tradiţie al Văii Gurghiului  şi-a consumat duminică, 28 iunie 2015  o nouă ediţie pe Platoul Mociar, în organizarea Primăriei şi Consiliul Local Gurghiu, Consiliul Judeţean Mureş, în colaborare cu Asociaţia Comunităţii Văii Gurghiului şi Asociaţia „Pe Mureş şi pe Târnavă”.

Pretext pentru viitoare logodne şi căsătorii

Istoria târgului se pierde în negura vremii, fiind locul unde se legau căsniciile durabile. Denumirea de “târg de fete” derivă de la faptul că, aici se întâlnesc tinerii şi tinerele din localităţile învecinate Văii fiind prilej de prietenie, de apropiere, de iubire şi de multe ori de logodnă şi căsătorie. Plimbându-se de mână prin târg, perechile fac o paradă a portului popular, a frumuseţii şi a dragostei. Se cunosc mai bine, intră în jocul târgului, această legătură pentru unii fiind pe viaţă. Cadoul numit şi “puiul târgului”, pe care-l primeau fetele cu această ocazie, era turta dulce în formă de inimioară, având în mijlocul ei aplicată o oglindă, în care, obraz lângă obraz, cei doi tineri se priveau şi se admirau. Fata îi dăruia feciorului o batistă. De multe ori, din târg, fata mergea acasă la fecior, gura lumii clasificând acest gest ca şi cum “a luat-o din târg” sau a “furat-o”. De cele mai multe ori aceste legături erau premeditate, nefiind vorba de acte cu violenţă. În paralel cu aceste evenimente  se organiza  şi jocul , început cu “De-alungul”, urmat de “Învârtita”

Identitatea, căutată în istorie şi tradiţii

DSC_1330Dacă în anii anteriori târgul mai păstra doar numele, ediţia din acest an a adus târgului o nouă faţă, o reîntoarcere în lumea satului de odinioară graţie eforturilor organizatorilor,  care au reuşit să readucă tradiţia în structura târgului, satul alegoric, standurile meşteşugarilor fiind elocvente în acest sens. La toate acestea se adaugă obiceiurile readuse la viaţă, obiceiul nunţii,  al  jocului specific târgului de odinioară oferind pata de savoare, tradiţie şi frumos a „Târgului Fetelor” de pe platoul Mociar. „Vă promiteam anul trecut că vom încerca să reînviem acest frumos obicei al locului, identitatea noastră, Târgul Fetelor de la Gurghiu. Vreau să vă mărturisesc că am început acest proiect cu mari emoţii, dar am fost mânat de a readuce în mijlocul nostru tradiţia, obiceiurile vechi. Trebuie să ne căutăm identitatea în istorie, în cultură, în tradiţii şi să nu uităm de valorile morale şi spirituale ale poporului român. Am fost convins că putem face acest lucru, aici la noi în Ardeal, în comunitatea Gurghiului. Acum mă uit la ce am realizat împreună cu echipa mea şi mă declar mulţumit. A fost multă muncă şi implicare, şi nu puteam face acest lucru fără înţelegerea şi sprijinul oamenilor de suflet din comunitatea noastră, a celor care au înţeles ce ne dorim a precizat în deschiderea târgului   Laurenţiu Boar, primarul comunei Gurghiu”.

Un nou început

Potrvit acestuia, acest nou început al târgului va continua , astfel va Târgul fetelor de la Gurghiu să certifice resopectul faţă de tradiţii al celor de pe Valea Gurghiului. „Ediţia din acest an este doar un început, a ceea ce era cândva Târgul Fetelor. Sunt convins că anii care urmează vor face dovada, pas cu pas, a lucrului bine făcut.Consider că am faţă de dumneavoastră şi faţă de această comunitate o datorie şi un mare repsect  faţă de tradiţii şi obiceiuri, de aceea consider că Târgul Fetelor din acest an este un nou început.Vreau să mulţumesc personal tuturor celor care s-au implicat, care aţi dovedit faptul că acolo unde pui suflet nu se poate naşte decât împlinire, satisfacţie şi recunoştinţă. Asta simt eu pentru dumneavoastră, pentru toţi cei care m-aţi ajutat şi susţinut. Haideţi să retrăim împreună  această minunată zi de sărbătoare , bucuria nunţii,  şi să mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi însorită, precum sufletul dumneavoastră, al tuturor”, a precizat Laurenţiu Boar.

Valorile trebuie promovate

DSC_1387Printre oaspeţii prezenţi la deschiderea oficială a Târgului Fetelor s-au numărat reprezentanţii Consiliului Judeţean Mureş, ai Prefecturii, precum şi a deputatului Vasile Gliga, care au subliniat străpdania oamenilor Văii Gurghiului de a păstra şi duce mai departe tradiţia.  „Aici pe vale sunt acasă. Mă bucur că suntem împreună astăzi şi ştim să sărbătorim. Văd că de la an la an e ceva mai deosebit, se vede implicarea primarului şi a echipei sale pentru Târgul Fetelor. Poate că e un semn, acum când pe plan internaţional americanii aduc tancuri în România, ruşii se pregătesc de război, iar la vivel naţional se arată tot ce e mai rău. De aceea noi trebuie să fim mai uniţi,  să arătăm lumii că avem valori. Fiecare român are calităţi, nu doar defecte, pe care trebuie să le promovăm. Să fim uniţi pentru a reuşi să rezistăm în această conjunctură. Doresc la mulţi ani acestui eveniment de suflet al acestei văi unde mă simt acasă.”, a spus  deputatul PSD Vasile Gliga.

„Valea Gurghiului trebuie să fie unită”

DSC_1364La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a lăudat implicarea organizatorilor de a readuce tradiţia acolo une îi este locul, unul de suflet fiind şi Târgul Fetelor de la Gurghiu. „Pentru mine este o surpriză plăcută organizarea acestei ediţii a Târgului Fetelor. Cred că pentru noi toţi,  se observă  că de această dată efortul a fost unul suplimentar. A fost un efort  mare, în care s-au băgat şi foarte mulţi bani dar, ceea ce văd eu la Gurghiu este faptul că s-a pus foarte mult suflet. Iar atunci când ne întâlnim cu sufletul, într-adevăr ne dă o stare de bine,  alături de întâlnirea cu cântecul popular, de costumul popular, pe care astăzi văd că l-aţi îmbrăcat cu generozitate. Valea Gurghiului trebuie să fie unită. Cu cât vom fi mai uniţi, cu atât vom fi mai puternici. Ediţia din acest an a Târgului Fetelor  este expresia unităţii noastre aici pe Valea Gurghiului, o expresie a unităţii pe care nu o va trăda nimeni. Oamenii deja încep să înveţe de la dumneavoastră, de la oamenii de pe Valea Gurghiului, deoarece şi-au dat seama că aţi făcut mulţi paşi în faţă, şi aţi lăsat o distanţă între voi şi restul. De aceea cred că meritaţi mulţumirile noastre , ale echipei Consiliului Judeţean. Vom fi în continuare alături de Valea Gurghiului, alături de Gurghiu, Solovăstru, Hodac şi Ibăneşti. Să de-a Dumnezeu să ne vedem sănătoşi la festivalul Văii Gurghiului, programat a avea loc în ultima săptămână a lunii august, unde să mergem pe asfalt până la bariera Fâncelului”, a afirmat  Ciprian Dobre, peşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Prefectul, încântat de portul popular

Aflat în premieră la Târgul Fetelor de la Gurghiu prefectul Lucian Goga s-a declarat încântat de portul popular purtat cu cinste de locuitorii Văii Gurghiului care-şi păstrează cu cinste tradiţiile.„Mă bucur să fiu pentru prima dată alături de dumneavoastră la acest frumos şi străvechi eveniment. Mă bucur că dumneavoastră, cei de pe Valea Gurghiului duceţi mai departe un eveniment al cărui origine nu o ştim cu exactitate care  durează de secole. De asemenea mă bucur şi îmi încântă ochiul frumoasele dumneavoastră costume populare care ne fac  să ne amintim că nu avem voie să ne uităm înaintaşii, şi că nu avem voie să ne oprim aici, ci trebuie să le ducem mai departe prin dumeavostră multă vreme de acum înainte. Cred că poporul român trebuie să dea dovadă de unitate, şi sunt convins că dumneavostră dovediţi acest lucru, cel puţin aici pe Valea Gurghiului. Felicit organizatorii pentru că în acest an acest târg, acest loc arată deosebit, care au depus eforturi deosebite pentru a organiza acest frumos eveniment”, a menţionat Lucian Goga, prefectul judeţului Mureş.

Laude aduse cuplurilor de aur

Printre cei prezenţi la Târgul Fetelor s-a numărat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş Szabo Arpad care i-a felicitat pe cei care în urmă cu o jumătate de secol gustau din turta dulce a târgului, premiaţi de organizatori pentru cei 50 de ani de căsnicie. „Felicit primarul comunei Gurghiu şi echipa sa pentru perseverenţa cu care lucrează pentru păstrarea tradiţiilor. În al doilea rând, pe lângă ce a avut Târgul Fetelor acum o sută de ani, ediţia din acest an  a mai pulsat cu ceva, prim omagierea celor care acum 50 de ani au gustat din turta dulce a târgului şi au păstrat gustul acesteia până azi. Îi rog pe dânşii, pe lângă urarea de a fi împreună mulţi de acum înainte, să ne împărtăşească din experienţa lor de viaţă, cum au reuşit să păstreze gustul celei turte dulci de acum 50 de ani, deoarece avem şi noi de această experienţă în zilele noastre”, a spus Szabo Arpad.

„Turta  să le fie la fel de dulce”

DSC_1373A urmat premierea cuplurilor de aur cu ocazia celor 50 de ani de căsnicie,  invitaţi pe scenă în aplauzele asistenţei de primarul Laurenţiu Boar. Au primit recunoaşterea celor 50 de ani de căsătorie Ioan şi Ana Viorica Murar din Caşva, Toma şi Ana Maria Csinadi din Glăjărie, Dumitru şi Anastasia Târnovean din Orşova, Leon şi Maria Bloj din Orşova,  Iosif şi Elisabeta Szasz din Glăjărie, Czink Gaspar si Roza din Glăjărie, Czink Iosif si Margareta din Glăjărie. Malovi Alexandru si Rafila din Orşova, şi Joszef şi Elisabeta Menharth din Glăjărie. „Din întrebările puse oamenilor din comună reiese faptul că mulţi din cei care au fost premiaţi în acest an pentru cei 50 de ani de căsnicie, s-au întâlnit la Târgul Fetelor. Sperăm ca şi astăzi turta  să le fie la fel de dulce exact cum a fost în urmă cu 50 de ani”, a precizat Laurenţiu Boar

Obiceiul nunţii, „De-alungul” şi „Învârtita”

DSC_1445A urmat unul din momentele mult aşteptate ale târgului, obiceiul nunţii, după care cei prezenţi au trecut la joc, „De-alungul” şi „Învîrtita” deschizând maratonul de cântec şi joc care a urmat. Meritul principal în realizarea programului artistic ia revenit lui Ciprian Istrate, care alături de soţia Mihaela şi-au lansat CD-ul „”Mâine-i târgul la Gurghiu” „Vreau să mulţumesc din toată inima Consiliului Judeţean, preşedintelui Ciprian Dobre în special, tuturor consilierilor judeţeni deoarece au înţeles acest proiect care, împreună cu primăria comunei Gurghiu am încercat, şi sper din toată inima, l-am reuşit aici acasă la dumneavoastră. De asemenea mulţumesc la doioameni  deosebiţi, primarului Laurenţiu Boar şi unei  prietene de suflet care a trdudit lângă mine zi şi noapte  pentru ca ceea ce vedeţi dumneavoastră să aibă un început, şi anume Gabiela Koos. De asemenea aplauze se cuvin celui mai mare ceteraş de pe Valea Gurghiului, maestrul Marcel Rîmba care ne-a ajutat cu talentul său  la înregistrarea CD-ului „Mâine-i târgul la Gurghiu” lansat la ediţia din acest an a Târgului Fetelor de Gurghiu”, a afirmat Ciprian Istrate.

Cântec joc şi voie bună

DSC_1524Spectacolul folcloric a continuat cu momentele artistice aduse de  Ansamblul Ruguţu din Gurghiu, ansamblurile de dansuri populare maghiare şi româneşti din Glăjărie, şi recitalurile soliştilor Daiana Ciurba, Iuliana Ciurba, Adela Săbăduş Lăcrămioara, Mădălina Cofari, Laura Man Uilăcan, Nelu Şopterean, Mihaela şi Ciprian Istrate.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1681]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE