Proiectele Aquaserv, în grafic Business
  • alex.toth
  • 1 comentarii
  • 709 Vizualizări

Proiectele Aquaserv, în grafic

111Şeful Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul SC Compania Aquaserv SA Târgu-Mureş, ing. Törzsök Sándor, a prezentat luni, 21 decembrie, un raport despre stadiul de implementare a proiectelor actuale, precum şi o informare cu privire la pregătirea altor proiecte pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Potrivit acestuia, Compania Aquaserv derulează, atât valoric cât şi din punct de vedere al complexităţii, cele mai mari proiecte de infrastructură din judeţul Mureş. „Vorbim de circa 250 milioane de euro în total, pe trei proiecte”, a afirmat ing. Törzsök Sándor. „Sunt proiecte esenţiale şi importante pentru viaţa de toate zilele a localităţilor şi judeţului”, a completat reprezentantul Companiei Aquaserv.

Mega-proiect de 94,9 milioane de euro

Principalul proiect derulat de Compania Aquaserv este „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş”, derulat prin POS Mediu, cu o valoare iniţială de 110,8 milioane de euro, redusă ulterior la 94,9 milioane de euro. „Perioada iniţială de implementare a fost 2011-2015, actualmente avem un act adiţional de prelungire până în 31 iunie 2016. 89% sunt bani nerambursabili, împărţiţi pe Fondul de Coeziune cu bugetul de stat şi bugetele locale, respectiv ca şi cofinanţare Aquaserv a încheiat un contract de împrumut cu BERD într-un procent de 10,32. Avem şase uzine de apă noi sau reabilitate, cinci staţii de epurare noi, respectiv reabilitate şi vorbim de 260 de kilometri de reţele în aria de operare a Aquaserv. Aceştia sunt indicatorii fizici pe care trebuie să îi realizăm în cadrul proiectului”, a afirmat ing. Törzsök Sándor.

Lista investiţiilor, generoasă

La capitolul „Investiţii finalizate şi recepţionate” şeful Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul Companiei Aquaserv a amintit lucrările „Extinderea reţelei de canalizare, staţii de pompare ape uzate şi conducte de refulare Reghin” şi „Conducta de aducţiune Valea Nirajului”, iar în ceea ce priveşte capitolul „Investiţii în curs de recepţionare” ing. Törzsök Sándor a enumerat următoarele lucrări: „Reabilitarea staţiei de epurare – linia nămol Târgu-Mureş”, „Construirea unei noi staţii de epurare Luduş”, „Reabilitarea staţiei de epurare Iernut”, „Reabilitarea staţiilor de tratare a apei Luduş şi Iernut”, „Reabilitarea staţiei de tratare a apei Târnăveni” şi „Reabilitare/extindere sisteme de alimentare cu apă potabilă şi sisteme de canalizare, staţii de pompare apă potabilă, staţii de pompare ape uzate şi conducte de refulare”, termenul prevăzut pentru recepţionarea acestora fiind decembrie 2015 – ianuarie 2016.

O altă categorie de investiţii sunt preconizate a fi realizate şi finalizate în semestrul I 2016, cu finanţare dintr-un împrumut BERD: „Reabilitare şi extindere fază terţiară pentru staţia de epurare Reghin” în valoare de 22,9 milioane de lei (martie 2016), „Captare şi staţie de tratare a apei Miercurea Niraj” în valoare de 9,3 milioane de lei (aprilie 2016), „Reabilitarea staţiilor de tratare a apei Sighişoara şi Cristuru Secuiesc” în valoare de 26 milioane de lei (mai 2016), „Reabilitarea staţiei de epurare Târnăveni” în valoare de 20,2 milioane de lei (mai 2016), „Extinderea reţelei de canalizare, staţii de pompare apă uzată şi conducte de refulare Târnăveni” în valoare de 7,8 milioane de lei (martie 2016) şi „Construcţie conductă de aducţiune, staţii de pompare apă potabilă, rezervor apă potabilă – Aducţiune Band – Pănet” în valoare de 11 milioane de lei (martie 2016). „Fondurile de Coeziune sunt eligibile în POS 1 până în 31 decembrie 2015. Noi am preconizat ca în primul semestru al anului viitor investiţiile care se realizează în această perioadă să le finalizăm prin împrumutul angajat de noi, astfel încât să avem continuitatea acestor investiţii”, a explicat ing. Törzsök Sándor.

De asemenea, reprezentantul Companiei Aquaserv a făcut referire şi la investiţiile estimate a fi realizate în semestrul I 2016: „Reabilitarea/ extinderea sistemului de alimentare cu apă potabilă şi a sistemului de canalizare, sistem SCADA – Târgu-Mureş” în valoare de 48,2 milioane de lei (decembrie 2016), „Reabilitare conductă de aducţiune, extindere reţele de apă potabilă şi canalizare Sighişoara şi Cristuru Secuiesc” în valoare de 19,4 milioane de lei (decembrie 2016) şi „Reabilitarea conductei de aducţiune, staţii de pompare şi rezervoare de apă – Aducţiune Voiniceni – Sărmaşu” în valoare de 37 de milioane de lei (decembrie 2016). „Pentru aceste investiţii am depus documentele prin Ministerul Fondurilor Europene către Comsiia Europeană pentru a primi surse de finanţare din bugetul 2014-2020”, a afirmat şeful Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul Companiei Aquaserv.

72%, gradul de absorbţie al banilor europeni

În ceea ce priveşte gradul de absorbţie a celor 94,9 milioane de euro, acesta este de 72,15%, procent care se încadrează în media naţională. „Valoarea reactualizată a proiectului, conform cotnractelor încheiate, este de aproape 95 milioane de euro, din care total realizări estimate până în decembrie 2016 de 68,5 milioane de euro, respectiv un grad de absorbţie de 72,15%, care se încadrează în media ţării privind absorbţia Fondurilor de Coeziune. Diferenţa dintre două cifre o vom realiza, o parte, din împrumutul BERD, respectiv cerem de la Comisia Europeană, din proiectul următor: 11,45 milioane de euro de la BERD şi circa 10 milioane de euro de la Comisia Europeană”, a punctat ing. Törzsök Sándor.

Economii reinvestite

Din economiile realizate pe POS 1, Compania Aquaserv a depus şi câştigat o aplicaţie în valoare de circa 7 milioane de euro. „Am ţintit două scopuri, de a dota operatorul Aquaserrv cu nişte echipamente şi ustensile pentru exploatare şi întreţinere şi a doua grupă de investiţii a fost schimbarea aproape integrală a parcului de contoare cu contoare performante, de citire la distanţă. În această lună am reuşit să terminăm această investiţie de 7 milioane de euro, toate echipementele sunt în curte şi cele 38.000 de contoare sunt montate în sistem şi funcţionale”, a precizat şeful Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul Companiei Aquaserv.

Următorul proiect, de 135 milioane de euro

Pentru exerciţiul financiar 2014-2020, conducerea Companiei Aquaserv a pregătit o aplicaţie care are ca scop dezvoltarea şi mdoernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Mureş. „Pentru bugetul 2014-2020 am depus documentaţia – aplicaţie pentru asistenţa tehnică pentru un proiect major de circa 135 milioane de euro. La baza acestei aplicaţii stă MasterPlanul care oferă strategia de dezvoltare a judeţului până în 2038. Acest MasterPlan a fost aprobat şi cuprinde lista de investiţii prioritare cu care am accesat aceste fonduri şi a fost agreat de unităţile administrativ-teritoriale interesate, vorbim de peste 50 de localităţi. Obiectivul acestui proiect major îl constituie realizarea de investiţii pentru conformare în localităţi din mediul rural”, a conchis ing. Törzsök Sándor.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Da da foarte frumos, si eu as cumpara masini noi si as avea salarii cum au cei de la Aquaserv, daca as fi singurul operator de apa din oras. Dar despre scumpirea apei cine decide? Normal ca tot Aquaserv. Pe cine interseaza ca avem cea mai scumpa apa din tara? De ce trebuie eu sa plates investitiile din Reghin sau Band? Si asa ajungem la aproape 9 lei/mc apa+canal. Platim mai mult pe factura de apa decat pe energia electrica.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE