Botezul bronzului pentru statuia Cardinalului Alexandru Todea Cultură
  • alin.zaharie
  • 1 comentarii
  • 683 Vizualizări

Botezul bronzului pentru statuia Cardinalului Alexandru Todea

1 Statuia Cardinalului Todea Una din cele mai importante personalităţi ale spiritualităţii româneşti, strans legate de spaţiul mureşean este cea a Cardinalului Alexandru Todea, izvor de simplitate şi înţelepciune care şi-a găsit în Reghin, gazdă în ultimii ani ai vieţii,  până la trecerea sa în eternitate în 2002.  Memoria Cardinalului e vie în conştinţa credincioşilor, a celor care l-au cunoscut şi care au găsit în spiritul său semnul călăuzitor spre sinceritate, simplitate şi credinţă. Printre aceştia se numără şi artistul plastic reghinean Simion Moldovan, care prin artă dă formă Cardinalului prin statuia care urmează a fi amplasată în faţa  biserici greco catolice din Reghin. Ideea unei statui a Cardinalului se leagă de întâlnirea artistului plastic reghinean cu Cardinalul Alexandru Todea, când Simion Moldovan i-a cerut permisiunea să-i facă un portret.

2 Simion Moldovan“Imediat după dialogul cu Cardinalul Todea am început un portert pe care-l am şi astăzi, şi pe care cei care l-au cunoscut mai bine decât mine au zis că seamănă şi e ok. Am încercat o plachetă, un relief dar la rugămintea familiei, a nepoţilor  Cardinalului printr-o iniţiativă a Primăriei Reghin s-a decis  realizarea acestei statui a Cardinalului Todea”, a afirmat artistul.

Botezul bronzului

Prima etapă a constat în realizarea de către artistul reghinean  a modelajului statuii, înaltă de 2,6 metri, lucrare finalizată în cursul anului trecut. A urmat etapa a doua, odată cu turnarea statuii în bronz, lucrare efectuată de sculptorul Sànta Csaba, în atelierul propriu din Praid. Cu peste 100 de lucrări turnate în bronz, Sànta Csaba a acceptat cu plăcere oferta de a lucra la statuia Cardinalului Todea, care a primit în aceste zile  botezul bronzuluii graţiei sculptorului din Praid. “Lucrarea a fost comandată în cursul anului trecut, în luna octombrie, iar din ianuarie acest an, am început efectiv să lucrez la ea. Durata lucrării a fost de trei-patru luni. Lucrarea are la bază tehnica cerei pierdute,  o tehnică foarte veche”, a declarat Sànta Csaba.

Prezenţe la Beijing şi Berlin

3 Santa CsabaPe lângă turnatul operelor de artă ale altor artişti, Sànta Csaba este şi un sculptor desăvâştit, fiind prezent în diferite expoziţii, printre locaţiile importante  numărându-se Beijing şi Berlin. “În 2012 am expus  la Muzeul Naţional de Artă din Beijing, în cadrul unei expoziţii artă contemporană maghiară. Din România au fost în jur de cinci artişti, eu fiind singurul pe sculptură. Au fost prezente în această expoziţie peste 300 de lucrări, de la 35 de artişţi. Cei de la muzeul din China au selectat şi reţinut opt lucrări, printre care o lucrare de-a mea, din cele 12 câte am avut în expoziţie. De asemenea, anul trecut am fost prezent în cadrul unei expoziţii la Berlin, “Ohne Grenzen” alături de artistul plastic Daradics Arpad.   Ineditul expoziţiei a fost locaţia, în imediata apropiere a  Poartei Brandemburg din capitala Germaniei, unde am fost prezent cu 12 lucrări”, a menţionat artistul.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE