Home / Cultură / FOTO: Tradiţia continuată frumos la Târgul Peştelui

FOTO: Tradiţia continuată frumos la Târgul Peştelui

Distribuie

DSC_1306Parcul Bârsana din comuna Zau de Câmpie a găzduit duminică, 9 august 2015, tradiţionalul Târg al Peştelui, eveniment de tradiţie al localităţii. Târgul a fost completat de Festivalul de Jocuri şi Populare “Peştişorul de argint”, eveniment ajuns în acest an la ediţia a VII-a.

DSC_1319”Ne-am dat toată silinţa ca această zi să fie una specială deoarece Târgul Peştelui are o tradiţie de zeci de ani, pe care nu dorim să o pierdem. În urmă cu şapte ani am început şi acest festival de jocuri populare care sprer să aibă o lungă tradiţie. Îmi doresc ca această zi să fie una specială şi lumea să se simtă bine alătuiri de ansamblurile şi soliştii care vor urca pe scenă, precum şi de oaspeţii de seamă Lucian Drăgan, Diana Cîrlig, Ionuţ Bledea, Mihaela şi Ciprian Istrate, Roxana şi Septimiu Pop, Narcisa şi Teodor Ţogorean, Halmi Roxana, Maria Covaci şi Lucian Boandă”, a precizat, în deschiderea târgului, Alexandru Iurian, primarul comunei Zau de Câmpie.

Salutul oficialităţilor

DSC_1333Deschiderea oficială a târgului s-a bucurat de prezenţa oficialităţilor judeţului, prefectul Lucian Goga, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, directorul APIA Mureş, Ovidiu Săvâşcă, precum şi a primarilor comunelor Şăulia, Dorel Vancea, şi Sânger, Alexandru Măgheran. “Referitor la vechimea acestui târg, primarul Iurian Alexandru mi-a spus că de mic copil aştepta cu nerăbdare acest târg de la Zau. Acest lucru dovedeşte că acest târg are o tradiţie şi sunt bucuros că autorităţile locale fac posibilă păstrarea acestui frumos obicei care, pe lângă un bun prilej de socializare între oamenii din aceste locuri, promovează frumoasele obiceiuri şi tradiţii populare din Câmpia transilvană”, a precizat prefectul Lucian Goga.  Deputatul liberal Cristian Chirteş a subliniat eforturile celor din Zau de a aduce tradiţia mai departe, atât în ce priveşte târgul cât şi al tradiţiilor populare. “Ca în fiecare an vin cu mare drag la această sărbătoare de la Zau de Câmpie. Sper ca în viitor acest tradiţional Târg al Peştelui să aibă conotaţie şi în ceea ce se va întâmpla în această zonă, unde se ştie că lumea vine să mănânce un peşte bun. Nu doar atât, mă bucură faptul că aceşti minunaţi copii care au urcat pe scenă îşi prezintă costumul, dansurile şi tradiţiile, fapt pentru care doresc să-i felicit pe instructorii lor că fac cinste tradiţiilor noastre”, a spus deputatul Cristian Chirteş.

Zau nu mai arată ca acum şapte ani”

Printre oaspeţii prezenţi la deschiderea oficială s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, care a lăudat munca depusă de conducerea Primăriei comunei Zau de Câmpie în beneficiul comunităţii locale. “Mă bucur să avem din nou o echipă a primăriei aici la Zau de Câmpie care îşi face treaba. Am avut câteva discuţii cu domnul prefect, cu primarul Iuarian Alexandru, cu restul invitaţilor de aici de la Zau, şi am întrebat cam ce se mai vrea făcut la Zau. Anul acesta se va termina drumul Bărboşi, se va termina canalizarea şi apa, baza sportivă, căminul e pus la punct, grădiniţa merge, şcoala este renovată, şi oare ce mai are de gând să facă primarul. Mi-a spus că vrea să termine aceste obiective, să se apuce de trotuare, de asfaltat străzile laterale. Zau nu mai arată ca acum şapte ani de zile şi cred că am arătat ce putem să facem pentru o localitate de pe câmpie, unde mulţi afirmau că nu se poate face nimic. Nu se poate face nimic dacă nu te interesează, iar voi aţi avut inspiraţia şi curajul să mizaţi pe tinereţea domnului primar, cel care a schimbat faţa comunei Zau de Câmpie”, a spus Ciprian Dobre.

Recitaluri de excepţie cu solişti îndrăgiţi

DSC_1298Momentul artistic al zilei a fost adus de protagoniştii Festivalului de Jocuri Populare “Peştişorul de argint”, respectiv ansamblurile “Bujorii Zaului”, “Ardealul” din Luduş, “Şireagul” din Miheşul de Câmpie, “Jucăuşii” din Şăulia, “Doina Sărmaşului”, “Izvoraşul Tăurenilor” şi “Dor Clujean”.  Cântecul popular a răsunat apoi pe scena târgului graţie recitalurilor susţinute de soliştii Lucian Drăgan, Diana Cîrlig, Ionuţ Bledea, Mihaela şi Ciprian Istrate, Roxana şi Septimiu Pop, Narcisa şi Teodor Ţogorean, Halmi Roxana, Maria Covaci şi Lucian Boandă. Seara a fost încheiată cu recitatul susţinut de Adda şi invitaţii ei.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1729]


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Imagini rare la la Expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020”

Distribuie Cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, Muzeul Național …

1 comentariu

  1. Toata tara e intr-o mare distractie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.