Home / Administratie / FOTO: Ioan Creţ, ultimul veteran din Şăulia omagiat la 99 de ani

FOTO: Ioan Creţ, ultimul veteran din Şăulia omagiat la 99 de ani

Distribuie

DSC_0910Veteranul de război Ioan Creţ, singurul supravieţuitor din cei 16 feciori plecaţi pe front în 1938 în cel de-al Doliea Război Mondial din localitatea Şăulia a primit joi, 26 martie 2015  un frumos cadou la împlinirea celor 99 de ani de viaţă, vizita militarilor Garnizoanei Tîrgu Mureş şi ai Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” care i-au înmânat  o diplomă de onoare şi o plachetă. Vizită se înscrie în programul „CINSTIRE EROILOR MUREŞENI”, demarat de Garnizoana Tîrgu Mureş şi Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, în colaborare cu Consiliului Judeţean Mureş, Primăria Municipiului Tîrgu Mureş şi structurile locale aparţinând sistemului naţional de apărare şi ordine publică. Programul reprezintă  o punere în practică la nivel local a programului naţional  „ANUL VETERANILOR DE RĂZBOI”, reglementat prin Hotărârea de Guvern adoptată în data de 11 martie a.c., la iniţiativa Ministerului Apărării Naţionale, în anul în care se aniversează 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

“Doar eu am mai rămas în viaţă”

DSC_0904Sărbătoritul şi-a întâmpinat oaspeţii cu căldură, depănând amintiri despre momentele din urmă cu  70 de ani cand lua parte la luptele pentru eliberarea teritoriului naţional în cel de-al Doilea Război Mondial, cu gradul de caporal, în cadrul Batalionului 2 Arad din Regimentul 7 Cavalerie. Nu şi-a uitat camarazii, comandanţii, precum şi fraţii, doi dintre aceştia luptând pe frontul de răsărit. “După august 1944 a urmat schimbarea inamicului.  Atunci trebuia să-i dezarmăm pe nemţi. Am fost aliaţi şi după aceea li s-au luat armamentul din mână lor. Trebuia ca noi să nu-i lăsăm pe nici unul. Apoi au venit ruşii şi i-au dus. Au fost mari necazuri. În total am fost trei fraţi în război. Tata a avut opt copii, nu era nici gazdă nici sărăntoc şi ne ţinea cu greu pe toţi. Cel mai mare dintre fraţi a fost pontonier pe Nistru care, bolnav s-a întors acasă. Acasă nu erau medicamente, nici nu era cunoscută penicilina. La un an de zile după ce venit de pe front  a plecat dintre noi. Alt frate, Gheorghe Creţ a murit pe frontul de est  lângă Marea Azov în Crimeea. Numele lui e trecut pe monumentul din sat . El a venit de la Tibilisi, din Georgia cu unitatea lui şi trebuiau să se îmbarce spre  la Constanţa.Vasul nu îi putea lua pe toţi. El a ieşit, ca şi cum ai ieşi din casă afară şi partizanii l-au împuşcat. În aceea zi ostaşii români l-au îngropat cu un fel de mormântare  la care nu am cunoştinţe dacă a fost un popă sau nu. În total 16 feciori am plecat deodată pe front în 1938 dintre care doar eu am mai rămas în viaţă . Din cei care s-au întors, niciunul nu a venit normal. Unii  erau stricaţi la cap,  alţii au murit destul de tineri după mari suferinţe. În 2008 mai erau încă şase veterani care mai erau în viaţă, participanţi în luptele celui de-al Doilea Război Mondial”, povesteşte veteranul de război Ioan Creţ.

Un ochi râde, altul plânge

DSC_0922Printre cei prezenţi în casa veteranului Ioan Creţ s-a numărat şi primarul comunei Şăulia, Dorel Grigore Vancea, bucuros dar tototdată trist că Ioan Creţ a rămas singurul  veteran supravieţuitor din Şăulia care să povestească generaţiilor prezentului  momentele istorice din urmă cu 70 de ani. “Ioan Creţ este singurul supravieţuitor din cel de-al Doliea Război Mondial aflat în viaţă din comuna Şăulia. O parte din mine se bucură, alta e tristă. Se bucură datorită faptului că avem totuşi un supravieţuitor  la cine să venim. O parte nu se bucură deoarece ceilalţi veterani nu mai sunt printre noi. I-am promis lui Nea Ion că la 100 de ani îi vom face o ceremonie mai amplă, de Înălţarea Domnului o să aducem un pluton de militari de la Garnizoana Târgu Mureş care să-i aducă respectul cuvenit. Şi eu sunt nepot de veteran de război, cunosc multe lucruri de la bunicul  din cel de-al Dolea Război Mondial,  care a murit la 72 de ani în 1989. Pot spune că preţuiesc aceşti oameni care s-au jertfit pentru ţara noastră ca noi să avem ce avem acuma”, a spus Dorel Grigore Vancea primarul comunei Şăulia.

“Ioan Creţ este o istorie vie”

DSC_0861La rândul său colonelul Valentin Iacob, Şeful de Stat Major al Brigăzii 6 Operaţiuni Speciale “Mihai Viteazu” s-a declarat nu doar încântat de jovialitatea veteranului din Şăulia dar şi de dragostea şi respectul pentru cei care îmbracă haina militară. “Nea Ion ne-a oferit o surpriză extraordinară prin faptul că la cei 99 de ani este foarte spirirtual, cu nişte poveşti extraordinare despre care, cu greu ni le putem imagina astăzi că au avut loc. Ioan Creţ este o istorie vie care, plin de umor ne-a povestit întâmplări din timpul celui de-al Doilea Războpi Mondial, întâmplări  care l-au marcat sau care i-au oferit o experienţă de viaţă  care să o poată împărtăşi cu noi. Este deosebit de jovial, se bucură din plin de ziua lui, că o serbează înconjurat de militari, deoarece iubeşte foarte mult armata, meseria armelor. Îşi doreşte la venerabila sa vârstă ca armata să aibă rolul pe care dumnealui la văzut că îl avea cândva”, a spus Colonel Valentin Iacob, Şeful de Stat Major al Brigăzii 6 Operaţiuni Speciale “Mihai Viteazul”.

Foto: Alin Zaharie

[zizigallery id=1508]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Românii vor beneficia de zboruri fără controale de frontieră. Află de când se va implementa procedura

Distribuie Duminică, 31 martie 2024, România va adera, după o perioadă îndelungă de încercări, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.