Proiectele de dezvoltare prin viață la Zau de Câmpie Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 764 Vizualizări

Proiectele de dezvoltare prin viață la Zau de Câmpie

zauComuna Zau de Câmpie se află în grafic în ceea ce privește proiectele de dezvoltare, reliefate în interviul care urmează de primarul Alexandru Iurian.

Reporter: Care au fost proiectele derulate la nivelul comunei Zau de Câmpie în ultimii trei ani și jumătate?

Alexandru Iurian: În actualul mandat am continuat proiectele inițiate în perioada 2008-2012, toate finalizate în perioada celui de-al doilea mandat. Cel mai important proiect a fost pe Măsura 322, proiect care a avut în vedere înființarea primei rețele publice de apă potabilă, primei rețele publice de apă uzată, modernizarea unui cămin, construirea unei grădinițe cu program prelungit, precum și asfaltarea unui drum în comună. E vorba de un proiect integrat, semnat în vara anului 2009, valoare lui fiind de 2,3 milioane de euro, finalizat în anul 2013. În prezent suntem sub monitorizare, am fost verificați de două ori până acum, dacă investiția e funcțională și dacă și-a atins țelul pentru care a fost făcută. Un alt proiect început în anul 2009, asfaltarea a șase kilometri la drumul care leagă Zau de Bărboși. După șase ani de zile am reușit să-l finalizăm în această toamnă cu mari greutăți, datorate în special lipsei fondurilor, priectul fiind finanțat prin fonduri guvernamentale. Un alt proiect aflat pe Ordonanța 7, modernizare bază sportivă la Zau a fost și el finalizat în anul 2014, la care se adaugă și investițiile din bugetul local, respectiv pietruire străzi și drumuri comunale, trotuare pe o lungime de trei kilometri în comună, amenajarea pieței din comună, care urmează în curând să primească autorizația pentru tîrgul de animale.

Rep.: Care este situația în cazul canalizării la nivelul comunei?

A.I.: Canalizarea este funcțională, este finalizată în anul 2013. În acest an am avut un proiect prin Asociația GAL Zona de Câmpie, declarat eligibil, fiecare primărie având 96.000 de euro, bani care ne-au permis să facem racordurile la canalizare, de care au beneficiat 325 de imobile. Solicitările au fost mult mai mari și atunci diferența am suportat-o din bugetul local, astfel ca toată lumea să beneficieze de același tratament.

Rep.: Câtă bunăstare au adus aceste proiecte pentru comună?

A.I.: Noi, fiind în zona de câmpie, problema cea mai mare care există la noi este apa potabilă. Multe din obiectivele economice care se putea realiza la noi nu s-au făcut din cauza lipsei apei curente. Din acest moment, fiind rezolvat acest aspect al apei, sper că vom avea și investitori care să vină și să profite de facilitățile pe care Consiliul Local Zau de Câmpie le oferă celor care vin și investesc în zonă.

Rep.: Ce proiecte aveți în vedere pentru perioada următoare?

A.I.: Am așteptat cu mare nerăbdare deschiderea finanțărilor care sunt pentru perioada 2014-2020. Am pregătit documentația pentru un un proiect de modernizare a drumurilor comunale din localitățile Zau de Câmpie și Gaura Sângerului, pe o lungime de 8 kilometri. Din păcate, din cauza unor priobleme care au apărut nu am reușit. Sperăm să mai fie o perioadă în care să reușim să-l depunem, dacă nu va fi sesiunea din ianuarie-martie unde vom intra sigur și nu vom mai scăpa. Alt proiect pe care dorim să-l depunem are în vedere modernizarea căminului din localitatea Bărboși, unde există o comunitate de peste 600 de locuitori care, nu au un loc unde să-și desfășoare o activitate culturală. De zeci de ani practic e această situație pe care dorim să o remediem. De asemenea, am făcut un studiu privind modernizarea școlilor, și utilarea lor cu materiale didactice, precum și construirea unui teren sintetic pentru baza sportivă care va funcționa la școală. Așteptăm să se lanseze această măsură prin Programul Operațional Regional, pentru că în perioada 2008-2012 sumele au fost epuizate și nu am mai putut depune proiectul. Avem pregătit totul, doar să depunem proiectul când se va deschide această măsură. Sper să reușim să depunem toate aceste proiecte, să intre la finanțare. La acestea se mai adaugă extinderea rețelei de canalizare și apă în locurile unde nu avem. Suntem incluşi în cadrul Masterplanul județului unde Consiliul Județean și Aquaserv au în proiect magistrala de apă potabilă de la Luduș până la Grebeniș. Din resursele proprii foarte greu reușim să ne asigurăm necesarul. Este o investiție care, după părerea mea, trebuia făcută de cel puțin 30 de ani. De 40 de ani de când sunt în Zau, se tot discută de magistrală dar nu s-a făcut nimic. În sfârșit există această oportunitate, de a fi apă curentă în permanență, fără să apară variații, că avem sau nu apă, din surse proprii.

Rep.: Sunteți mulțumit de ce s-a realizat până acum?

A.I.: Noi am încercat să exploatăm orice oportunitate care a apărut, până în prezent din tot ce ne-am propus și aici mă refer la proiectele majore care le-am putut finanța, le-am realizat. La unele a mers mai greu din cauza anumitor factori, dar în cele din urmă le-am rezolvat cu bine.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE