Centru Național de Educație pentru Pacienți, în pregătire Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 125 Vizualizări

Centru Național de Educație pentru Pacienți, în pregătire

12471912_775091555956564_2370572739451475398_oPrima întâlnire din acest an a Clubului Pacienților cu Boala Parkinson din Tîrgu Mureș are loc luna viitoare, iar pregătirile sunt în toi. Invitații vor dezbate împreună subiecte de interes și vor lua parte la o conferință despre importanța mișcării în viața de zi cu zi. Totodată, cardiologul Dan Fărcaș, președintele Clubului și autorul cărții „Virtuți Adomite”, va prezenta programul educațional „Virtuti Adormite” și terapia de acceptare a imaginii din oglindă, pentru că esența schimbării este să te accepți așa cum ești, subliniază medicul.

„Virtuţi Adormite” este înainte de toate un program educațional, care se adresează pacienților cu boala Parkinson, dar și celor care suferă de alte boli cronice, menit a facilita în primul rând schimbarea tiparului mental. Proiectul este conceput pentru a învăța pacientul să își accepte boala, să se accepte pe el și să își conștientizeze unicitatea lui ca individ. Începând din acest an, la Tîrgu Mureș va funcționa și Centrul Național de Educație pentru Pacienții cu Boli Cronice, locul în care pacienții se vor reuni și vor găsi puterea de a accepta mai ușor boala, fiindcă acolo vor găsi oameni cu aceleași probleme. Într-un interviu acordat publicației noastre, medicul Dan Fărcaș mărturisește în ce stadiu se află centrul, ne spune ce beneficii va aduce pentru pacienți și ne dezvăluie ce feedback-uri a primit de la cititorii care au lecturat „Virtuți Adormite”.

Reporter: Vă pregătiți pentru întâlnirea Clubului Pacienților cu Boala Parkinson din Tîrgu Mureș. Când va avea loc aceasta și care vor fi subiectele abordate?
Dr. Dan Fărcaș: În data de 5 februarie, de la ora 13,30, în Sala de Conferințe a Hotelului Grand din Tîrgu Mureș, va avea loc întâlnirea Clubului Pacienților cu Boala Parkinson din Tîrgu Mureș cu pacienți, cu susținători, cu toți cei care sunt interesați de boala Parkinson. Eu mă aștept să fie prezenți în jur de 200 de participanți, mă aștept să crească interesul pentru aceste fenomene, pentru că această întâlnire este o sursă de informare. Doamna Camelia Hoitan, un kinetoterapeut de excepție, va susține o conferință despre importanța mișcării în viața noastră și ne va învăța câteva exerciții simple pe care le poate face oricine. Eu voi vorbi despre programul educațional „Virtuti Adormite” și despre implementarea terapiei de acceptare a imaginii din oglindă, pentru că esența schimbării este să te accepți așa cum ești. Nu poți schimba nimic dacă tu nu accepți lucrurile așa cum sunt.

Rep.: Cine va mai lua parte la întâlnire?
D.F.: Vom invita autoritățile locale, reprezentanți ai Universității de Medicină și Farmacie, ai Spitalului Clinic Județean, medici de familie. Mă lovesc de un zid de beton și aș vrea să fac un apel către medicii de familie. Îi rog să mă sprijine pentru a lua contact cu pacienții cu boala Parkinson sau cu aparținătorii acestora. Vreau să iau legătura cu ei direct și să-i invit prin viu grai și electronic să participe la aceste manifestări. De asemenea, vreau să merg la Casa de Asigurări de Sănătate și, dacă se poate, să-mi pună la dispoziție lista pacienților cu boala Parkinson care sunt în evidența Casei și să le trimit câte o scrisoare, în care să le prezint existența acestui structuri, despre care prea puțină lume știe, despre faptul că această structură numită Clubul Pacienților și ulterior Centrul Național de Educație dorește să-i reprezinte, dorește să fie alături de ei și atunci cu siguranța va crește numărul de susținători ai acestei structuri. Este invitat oricine dorește să participe, ușa va fi deschisă.

Rep.: Câți pacienți cu boala Parkinson sunt în județul Mureș?
D.F.: În urma ultimelor evidențe, sunt în jur de 2.000 de pacienți cu boala Parkinson în județul Mureș, iar în oraș sunt aproximativ 800, o cifră mare. La întâlnirile noastre, participă de obicei în jur de 150.

Rep.: Vreau să ne revenim puțin la acest program educațional și vă rog să ne spuneți în ce stadiu se află Centrul Național de Educație pentru Pacienții cu Boli Cronice?
D.F.: Cartea este replica programului educațional. În carte sunt bazele teoretice, deci ideea acestui program s-a născut înaintea cărții. De asemenea, ideea Centrului Național de Educație pentru Pacienții cu Boli Cronice n-a născut cu mult înaintea cărții. Aveam nevoie de o bază teoretică ca să susțin importanța acestei structuri organizatorice, care și-a confirmat necesitatea, pentru că pacienții bâjbâie încă în întuneric. Centrul Național de Educație este inițial pentru pacienții cu boala Parkinson. Ulterior, vreau să creez la Tîrgu Mureș un centru național pentru pacienții cu boli cronice, în care să învețe despre ei. Problema este că toți se împiedică de dizabilitățile pe care le au, negândindu-se și neuitându-se în jurul lor, fiindcă mai sunt o multitudine de oameni cu dizabilități, unele se mai văd mai puternic, altele nu. Până la urmă, în momentul în care omul își conștientizează unicitatea va înțelege esența acceptării și calitatea vieții se va îmbunătăți considerabil.

Rep.: De când ar putea funcționa Centrul?
D.F.: În primul rând, trebuie să am un sediu propice. Autoritățile locale mi-au promis că ne vor oferi cât de curând un spațiu adecvat. În momentul în care am un sediu, pot să transform Clubul Pacienților în Centru de Educație și pot să accesez fonduri europene. Susținerea Universității de Medicină și Farmacie o am. Am nevoie de un psiholog, de un kinetoterapeut, de un specialist în recuperare și cultură fizică medicală. Cu aceștia aș începe. Anul acesta se va deschide cu siguranță. Este nevoie de un proiect scris, frumos întocmit, iar acum caut un specialist în proiecte educaționale, care să mă ajute să-l redactez, cu care să mă duc să-l pun pe masa autorităților locale, să vadă că tot acest demers se bazează pe ceva. Este o justificare a necesității creării acestei structuri. Săli de conferințe mi-a oferit deja Primăria dar avem nevoie și de un sediu, unde să fie activitate permanentă, unde să fie niște calculatoare, cărți, reviste de specialitate, iar omul care are dorința de a afla ceva despre boala lui să meargă și să găsească pe cineva care să-l îndrume. Se vor strânge pacienții cu aceleași dizabilități și vor discuta între ei, se vor crea grupuri de suport, care pot fi eficiente. Ei vor vedea că nu-s singuri. Atât timp cât ești izolat ai convingerea că tu ești singurul și nu este nimeni ca tine. Însă atunci când ești cu zece în cerc și vezi că și X, și Y tremură, atunci îți dai seama că de fapt nu ești unicul cu problema respectivă și începi să comunici și să interacționezi.

Rep.: Cartea „Virtuți Adormite” s-a bucurat de mare succes. Ce feedback-uri ați primit?
D.F.: Toate testimonialele au fost și vor fi curprinse într-o ediție a treia a „Virtuților Adormite”, care va ieși la sfârșitul lunii februarie. În ediția aniversară, am cuprins mărturiile celor care au citit cartea până la data de 18 decembrie. De atunci primesc foarte multe testimoniale, cel puțin 150, mai ales că au fost și zilele libere. Lumea este încântată de această carte. Pentru mine, este o mare bucurie. Lumea se regăsește în „Virtuți Adormite”, iar eu sunt foarte încântat de ceea ce înseamnă „Virtuți Adormite” pentru oameni. Am fost contactat de o rețea națională de librării, care mi-a spus că dorește să preia și să promoveze cartea. Mă lovesc de un fenonem numit transport. Dacă te afli într-o comună sau într-un sat, cheltuielile de curierat sunt destul de mari și atunci mi s-a cerut să o trimit prin poștă. Să fie în librării e cel mai bun.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE