Home / Administratie / Comemorarea secuilor, undă verde în primă instanță

Comemorarea secuilor, undă verde în primă instanță

Distribuie

1 siculitas_site

Asociația Siculitas Egyesulet a câștigat în primă instanță procesul intentat Primăriei Tîrgu Mureș și primarului Dorin Florea privind avizarea adunării publice din 10 martie, de Ziua Libertății Secuilor. Tribunalul Mureș a decis, potrivit soluției, obligarea pârâțilot de a aviza adunarea publică organizată de reclamantă, conform declarației înregistrate sub nr. 12755/02.03.2015. Primăria Tîrgu Mureș va declara recurs, a afirmat, pentru Zi de Zi, secretarul municipiului Tîrgu Mureș, Andrei Mureșan, după comunicarea motivării hotărârii.

 

Asociația Siculitas Egyesulet a obținut o hotărâre favorabilă la Tribunalul Mureș în procesul declanșat împotriva Primăriei Tîrgu Mureș și primarului Dorin Florea privind organizarea unei adunări publice de 10 martie, Ziua Libertății Secuilor. În 8 ianuarie, completul de judecată a decis în dosarul înregistrat la data de 1 octombrie 2015 următoarele: “Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Municipiul Tîrgu Mureş, invocată de pârât. Admite acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta Asociaţia Siculitas Egyesulet (cu datele de identificare), prin preşedinte Izsák Balázs Árpád, în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Târgu Mureş şi Primarul Municipiului Târgu Mureş (cu datele de identificare) şi în consecinţă: Obligă pârâţii să avizeze adunarea publică organizată de reclamantă, conform declarației înregistrate sub nr. 12755/02.03.2015”.
“Asta e ce pot să fac? Să mă apuc să îmi dau cu părerea? Nu. Au câștigat, asta e sentința. Știu că mai este recurs și știu că trebuie să analizăm cine și cum s-a apărat. Tîrgu Mureșul vreau să fie locul de desfășurare al tuturor evenimentelor care să aducă un bonus sau un plus de valoare târgumureșenilor, copiilor lor prin toate manifestările pe care le facem. De aici plec. În rest, cine vrea să folosească Tîrgu Mureșul ca arenă sau teatru de luptă sau răfuieli politice sau de altă natură nu le agreez. Mă voi opune cât îmi permite legea. (…)Pot face manifestări pentru a pune în valoare tot ceea ce e cu caracter istoric, dar nu lucruri care să irite populația din Tîrgu Mureș. Nu mă bucură când unul îl irită pe celălalt”, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Dorin Florea întrebat în legătură cu pierderea procesului în primă instanță.
Primăria Tîrgu Mureș are drept de recurs în 15 zile de la comunicare, cale de atac de care instituția va uza, potrivit secretarului municipiului, Andrei Mureșan. “Instituția va declara recurs în termenul de recurs în momentul în care vom primi motivarea. Declararea recursului suspendă executarea hotărârii”, a mai precizat Andrei Mureșan pentru Zi de Zi.
În aceste condiții, vom vedea dacă reclamantul va uza de această hotărâre care nu este definitivă și nici executorie pentru a organiza o adunare publică în alt loc decât la Monumentul Secuilor Martiri în 10 martie. De asemenea, dacă motivarea hotărârii va ajunge la pârât înainte de 10 martie, iar Primăria Tîrgu Mureș va declara recurs, iar hotărârea va fi suspendată, ce decizie va lua Asociația Siculitas Egyesulet, prezidată de Izsák Balázs. Zi de Zi a încercat să îl contacteze pe președintele asociației, însă, până la închiderea ediției, acesta nu ne-a răspuns la telefon.
Ligia VORO

 

Scurt istoric

 

2 jandarmi_site

În 2013 a avut loc marșul de Ziua Libertății Secuilor când au fost scandate lozinci antiromânești și anticonstituționale, potrivit reprezentanților în Comisia de Avizare a Adunărilor Publice. A fost unul dintre motivele pentru care în 2014, comisia a refuzat să mai avizeze marșul secuilor. Un alt motiv pentru care marșul nu a fost avizat a fost faptul că acesta ar fi avut loc într-o zi lucrătoare.
În 2015, în Tîrgu Mureș a avut loc o desfășurare de forțe de ordine impresionantă. La toate intersecţiile şi la toate statuile de pe traseul posibil al târgumureşenilor ce urmau să comemoreze Ziua Libertăţii Secuilor la Monumentul Secuilor Martiri erau jandarmi. În multe locuri aceştia erau dublaţi de polişti locali şi poliţişti de la Rutieră. După-amiaza, la Monumentul Secuilor Martiri, erau cel puţin 50 de jandarmi, inclusiv intervenţia rapidă, şi nu lipseau şefii Poliţiei. La comemorare au participat în jur de 350 de persoane, în perioadele de vârf, anunțați pe rețeaua de socializare Facebook pentru că Asociația Siculitas contramandase orice adunare publică.

 

De asemenea, verificati

Investiție de 6,5 milioane de lei pentru modernizare de străzi în Solovăstru

Distribuie Primăria Comunei Solovăstru a demarat, în data de 9 aprilie 2024, o licitație estimată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.