Arii din opere, cu soprana Borsos Edith, la Filarmonică Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 650 Vizualizări

Arii din opere, cu soprana Borsos Edith, la Filarmonică

sopranaTradiția începutului de an la Filarmonica de Stat Târgu-Mureș aduce în fața melomanilor concertul vocal-simfonic extraordinar de Re-Revelion dirijat de maestrul Shinya Ozaki, dirijorul permanent al orchestrei simfonice mureșene, un prieten drag al publicului așteptat de fiecare dată să revină la pupitrul dirijoral. Alături de acesta, oaspetele celor două concerte va fi soprana târgumureșeană Borsos Edith, care revine pe scena Filarmonicii.

„Va fi o onoare şi realmente o mare plăcere să o ascultăm în ambele concerte de Re-Revelion joi, 14 ianuarie, de la ora 19,00, şi vineri, 15 ianuarie, la aceeaşi oră pe renumita cântăreaţă târgumureşeană Borsos Edith, o soprană de excepţie cu care ne mândrim, ea fiind prezentă pe afişele de concert din ţara noastră şi din toată Europa”, a precizat Vasile Cazan, directorul Filarmoncii de Stat Târgu-Mureș.

Mereu aproape de melomanii târgumureșeni
Prezență constantă în ultimii ani pe afișul Filarmonicii, soprana Borsos Edith este absolventă a Liceului de Artă din Târgu-Mureș și a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A urmat cursuri de măiestrie cu nume celebre ale teatrului liric, precum soprana Mariana Nicolesco şi basul Ionel Pantea. Fostă solistă a Operei Naţionale Bucureşti, soprana Edith Borsos colaborează cu instituţii de prestigiu ca Opera Maghiară din Cluj Napoca, Opera din Budapesta și Teatrul Csokonay din Debrecen. A susţinut concerte şi recitaluri în România şi Ungaria, fiind apreciată în roluri de primă mărime. Edith Borsos este laureată a numeroase premii printre care Marele Premiu „Darclée” la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” (Brăila, 2010), Premiul I la Concursul Internaţional de Canto „József Simándy” (Ungaria, 2011), având ca preşedinte a juriului pe Éva Marton. Repertoriul său este amplu şi conţine roluri ca Santuzza din „Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni, Tatiana din „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, Margherita / Elena din „Mefistofele” de Arrigo Boito, Elsa din „Lohengrin” de Richard Wagner, Elisabeth din „Tannhäuser” de Richard Wagner, dar şi importante lucrări vocal-simfonice. „Nu este vorba de o revenire a mea pe scena Filarmonicii deoarece nu a fost an în care să nu fiu prezentă pe această minunată scenă. În fiecare an, am fost prezentă pe afișul Filarmonicii din Târgu-Mureș, mai mult concerte vocal simfonice. Ultima mea prezență pe scena Filarmonicii a fost în luna noiembrie în cadrul Săptămânii Tiberius cu două momente, un recital de lieduri alături de un fost coleg de liceu care actualmente este stabilit în Germania, pianistul Sántha Huba, și unul alături de Qvartetul Tiberius. Sunt absolventă a Liceului de Artă din Târgu-Mureș, promoția 1996. Pe perioada în care am fost la Liceul de Artă dirijorul corului liceului era actualul director al Filarmonicii Vasile Cazan. În ceea ce privește prezentul, de mai bine de un an sunt liber profesionistă, m-am retras nițel dar mai fac concerte dragi mie. Înainte, am activat în cadrul Operei Naționale din București”, ne-a declarat soprana Borsos Edith.

Două seri frumoase în compania muzicii
Programul ales pentru cele două concerte de Re-Revelion este unul special, de la compozițiile familiei Straus la arii din opere în interpretarea sopranei Borsos Edith. Melomanii vor avea parte de nemuritoarele valsuri, polci şi marşuri celebre din creaţia familiei Strauss, dar şi de alte perle ale genului liric semnate de G. Verdi, P. I. Ceaikovski, G. Puccini, J. Sibelius, H. Berlioz, O. Nicolai, Ch. Gounod, E. Grieg sau E. Chabrier. „La alegearea dirijorului Shinya Ozaki și a mea personală, pentru cele două concerte de Re-Revelion, în prima partea vor fi interpretate piese aparținând familiei Strauss, iar în a doua parte, muzica e mai variată, în care eu interpretez câteva arii din opere, ceva mai haioase, mai vesele, adaptate pentru acest moment special de început de an. Sper ca publicul să vină la cele două concerte, îl așteptăm cu drag, cu inima deschisă să ne bucurăm de două seri frumoase în compania muzicii”, a mai spus Borsos Edith.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE