Home / Cultură / Poeta Roxana Cotruș, nominalizată pentru cea mai bună apariţie editorială de debut

Poeta Roxana Cotruș, nominalizată pentru cea mai bună apariţie editorială de debut

Distribuie

2 lansareTânăra poetă târgumureșeană Roxana Cotruș a fost nominalizată pentru Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – „Opera Prima”, pentru cea mai bună apariţie editorială de debut. Ediția a XXV-a a Galei de decernare a premiilor are loc astăzi, 15 ianuarie, la Botoșani, evenimentul fiind inclus în cadrul manifestărilor culturale dedicate marelui poet român Mihai Eminescu.

Cu acest prilej, va fi acordat Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – „Opera Prima”, pentru cea mai bună apariţie editorială de debut în poezie a anului precedent, și Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – „Opera Omnia”, pentru întreaga activitate. Printre cei nominalizați pentru premiul „Opera Prima” se află și Roxana Cotruș din Târgu-Mureș, alături de Robert E. Elekes, Ionelia Cristea, Victor Țvetov și Emilian Pal.

„Sunt surprinsă și bucuroasă în același timp”
Roxana Cotruș care și-a lansat la finele anului trecut volumul de debut „Daddy issues/disecție”. Ea s-a arătat surprinsă și încântată de nominalizare.
„Volumul meu de debut, „Daddy issues/ disecție”, se rotește în jurul fetei devenite aproape femeie într-un spectru deschis de prezența imaterială a tatălui, „că eu respir prin tine”. Povestea, după cum bine anunță titlul, e ceva mai dură, persistentă și incomodă. Imaginează-ți cum e să conversezi cu o fantomă care să nu te sperie, ba mai mult, pe care s-o iubești până la adorație, după care să-i ceri socoteală. În ce privește această nominalizare, nu pot decât să spun că sunt surprinsă și bucuroasă în același timp”, a precizat Roxana Cotruș.
Licenţiată în filologie română-engleză și masterandă în istoria literaturii și sistemul criticii literare la Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș, Roxana Cotruş este în prezent doctorandă în cadrul aceleiași universități. A publicat poeme în revistele „Vatra”, „Familia”, „Discobolul”, iar în anul 2015 i s-a decernat premiul revistei „Familia” pentru debut în poezie, „De-aș avea…”.
Printre cei care au obținut Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru volumul de debut se numără și târgumureșeanca Crista Bilciu cu volumul „Poema desnuda”, în anul 2011, iar la „Opera Omnia” întâlnim nume grele ale poeziei românești, precum: Gellu Naum, Ana Blandiana, Ştefan Augustin Doinaș, Mircea Ivănescu, Emil Brumaru sau Ion Mureşan.

 

De asemenea, verificati

Prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procuror general al României (2016-2019) susține conferința „Epopeea brățărilor regale dacice”

Distribuie Studenții UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, programele de studii de licență Istorie și Drept …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.