Home / Cultură / Pe acorduri de Strauss, cu dirijorul Adrian Petrescu

Pe acorduri de Strauss, cu dirijorul Adrian Petrescu

Distribuie

adrian petrescuOaspetele din această săptămână al Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș este dirijorul și muzicianul Adrian Petrescu, protagonistul tradiționalului concert de joi al filarmonici, și al concertului educativ de vineri dedicat tinerilor meloni târgumureleni.

Concertul de joi, 21 ianuarie, ora 19:00, de la Palatul Culturii dirijat de Adrian Petrescu aduce publicului lucrări ale familiei Strauss, dar şi inedite pagini muzicale din creaţia lui Mozart, Rossini, G. D. Aquila, Humperdinck şi Dvorak. Ineditul concertului va fi prezența italianului Carlo Torlontano care va aduce în premieră pe scena Filarmonicii alphornul, instrument de suflat din zonele montane de dimensiuni uriaşe, dar cu un timbru cald şi expresiv. ”Concertul de joi seara este unul inedit, dat fiind prezența lui Carlo Torlontano din Italia care aduce în premieră pe scena Filarmonicii alphornul, un instrument mai rar întâlnit care se folosește destul de puțin în muzica clasică. Este de fapt un bucium, așa cum întâlnim în special în Munții Apuseni, care va fi adaptat muzicii clasice, compozitorului G.D’Aquila dar și altor mari compozitori. Cu siguranță va aduce o notă de divertisment, în această lună a muzicii clasice de divertisment de la Filarmonica din Târgu-Mureș. Este pentru prima dată și pentru mine când voi avea la un concert un astfel de instrument. Este adevărat că și programul concertului de joi seara permite un astfel de instrument, cu un program foarte atractiv. Publicul va avea parte de Uvertura „Coţofana hoaţă” de Rossini, Simfonia „Pastorella” de Mozart, Hänsel și Gretel de Humperdinck, Carnavalul de Dvorak, alături de lucrări ale familiei Strauss care se cântă pentru prima dată la Târgu-Mureș, Valsul „Bomboane vieneze”, Orpheus Quadrilleși, polca „Cachucha” , cu un iz de muzică spaniolă și provincia Andaluzia”, ne-a declarat dirijorul Adrian Petrescu.

Pregătirea viitorului public al Filarmonicii

A doua zi, vineri, 22 ianuarie, de la orele 12:00 și 17:00, Adrian Petrescu va fi oaspetele concertului lecție intitulat „Muzica lui Strauss le place şi copiilor”. ”Este un lucru foarte bun că se țin aceste concerte educative pentru tineri. Ei se formează încă de pe acum pentru viitorul public al Filarmonicii și nu numai. Contează foarte mult pentru elevi că au în față o orchestră profesionistă, care acum vine cu un program foarte plăcut și accesibil, respectiv muzica familiei Strauss”, a menționat Adrian Petrescu.

Cine este Adrian Petrescu

Muzician cu o impresionantă carieră artistică naţională şi internaţională Adrian Petrescu este prim oboist al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti, dirijor invitat ȋn stagiunile orchestrelor simfonice din Romȃnia şi dirijorul permanent al formaţiei camerale de suflători de alamă “Romanian Brass”. Născut la Brașov, a ȋnceput la vȃrsta de 6 ani studiul pianului , apoi la vȃrsta de 10 ani cel al oboiului. După terminarea studiilor şi a specializărilor muzicale cu profesori de renume, a fost laureat al unor concursuri de mare prestigiu, cum ar fi de exemplu cel de la Praga sau din Marktneukirchen- Germania. Din anul 1990 este prim oboist al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti. A concertat ȋn ţară şi ȋn străinătate alături de mari dirijori şi solisti şi a fost invitat ca solist la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. Ȋn anul 2005 Adrian Petrescu a fondat formaţia camerală de suflători de alamă Romanian Brass, iar ȋn anul 2008 a debutat pe podiumul dirijoral ȋn faţa unei orchestre simfonice. Adrian Petrescu a dirijat majoritatea orchestrelor din Romȃnia, dar şi din străinătate, cum ar fi de exemplu la Londra şi ȋn Zaragoza – Spania. Adrian Petrescu a realizat o serie de ȋnregistrări pe CD si DVD atȃt ca solist cȃt şi ca dirijor al formaţiei Romanian Brass. Adrian Petrescu este distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I, decernat de Preşedintele României.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.