Home / Cultură / Recital Solartis Quartet la Radio Târgu-Mureș

Recital Solartis Quartet la Radio Târgu-Mureș

Distribuie

Cvartetul SolartisSolartis Quartet: vocea unei generații conectate, digitalizate și tot mai curioase

Proiectul ”Seri de jazz și muzică clasică la RTM” revine în 2016 cu recitalul susținut de cvartetul de muzica clasică „Solartis” miercuri, 20 ianuarie, ora 19:00 la Sala de Concerte Radio Târgu-Mureș. Un cvartet incandescent și tânăr, Solartis Quartet începe noul an cu o comunitate loială de fani de peste 1000 de prieteni și promisiunea unor noi povești memorabile pe portativele digitale. Uniți de o prietenie trainică și inspirați de aceeași pasiune pentru muzica frumoasă, cei 4 tineri au dat startul unui proiect curajos ce a prins tot mai mult contur din 2012 până în prezent.

În era digitală, ropotele de aplauze au fost înlocuite de rândurile de like-uri

Pentru generațiile X, Z și Millennial, să găsești un track care îți place pare floare la ureche. Aplicațiile de mobil, social media, dar și sutele de prieteni de pe rețelele sociale par adevărați complici în a te încuraja să descoperi latura frumoasă a muzicii, cât mai simplu și în foarte scurt timp. Dar cum se aud lucrurile atunci când, având sute de terra de informații la dispoziție, consumatorii de internet se pot rătăci în periplurile lor digitale? 4 tineri entuziasmați și cu personalități greu de ignorat și-au pus această întrebare la începutul lui 2012 și au ajuns la o concluzie: generațiile tinere se îndepărtează tot mai mult de vibrația muzicii clasice, ascunsă bine în spatele pixelilor. Din acel moment, au scos din cutiile instrumentelor toate atuurile pe care le aveau la dispoziție: talentul, inspirația și ambiția de a le face tuturor cunostință cu Muzica Clasică, această doamnă capricioasă care se reinventează în fiecare eră prin oameni și pentru ei.

Colaborări rock, dub și electro

12509207_1006215649450902_800651655102445578_nSabin Penea (vioara 1), Ana Maria Marian (vioara 2), Laura Zecheru (violă) și Andrei Nițescu (violoncel) și-au propus să devină un nume sonor în rândul iubitorilor de muzică și să aducă tinerii, like după like, pe scaunele din sălile mari de concerte, dar și la concerte underground. În scurta lui istorie, cvartetul a petrecut continentul și țara în lung și-n lat, a fost laureat la Premiului al 2-lea și al Premiului Special „Antonin Dvorak” la Concursul Internațional de Muzică de Cameră din Plodviv, a pășit pragul unor săli precum Ateneul Român la Festivalul Internațional „George Enescu” și nu numai, a cântat în cadrul Radiodifuziunii Române din București și a urmat, an de an, masterclassuri cu maeștrii consacrați ai lumii. Mai mult, a făcut livestreaminguri unplugged pe YouTube și a fost auzit live la posturi de radio precum Radio România Muzical, Gold FM sau Radio Tananana, datorită colaborărilor muzicale ieșite din comun: adaptări live de electro cu Electric Brother, coveruri rock cu prietenii buni de la Timpuri Noi și Space Needle, recitaluri sincretice alături de Maia Morgenstein etc.

Tonuri și toane: dovada că un concert de muzică clasică sună la fel de bine în teneși și jeanși

Și pentru că tot acest efort a avut nevoie de un nume, Solartis Quartet a pus pe agenda publică proiectul „Tonuri și Toane”, un demers ce vrea să spună adevărul publicului tânăr: muzica clasică nu e rigidă precum o perucă greoaie din vremuri imemoriale, ci mai degrabă un organism viu, care crește odată cu noi, odată cu era internetului și se dezvoltă pentru și prin oameni. 2016 sună bine, iar colaborările inedite nu întârzie să apară; proiectul Tonuri și Toane va fi mai mult prezent pe scenele underground, unde comunitatea de fani de pe Facebook este invitată să participe activ și să aibă un cuvânt de spus în viața cvartetului.

Ținta din 2016 : ISA Music Summer Academy

Cei 4 vor să „ia țara la pas”, să cânte mai mult și prin orașele mai mici și să dezvolte concerte interactive marca Solartis Quartet. Primele audiții sunt deja trecute în agendă: una dintre ele va avea loc la Radio Târgu Mureș, miercuri 20 ianuarie, urmând ca pe 27 ianuarie să concerteze alături de prietenul lor clarinetist, Alexandru Abramovici, la Palatul Șuțu, în cinstea zilei aniversare a lui Mozart. Urmează, de asemenea, colaborări cu Biblioteca Națională și prezența pe scena festivalului Sonoro. Anul acesta, își doresc să investească mai mult în concerte proprii, să înregistreze în studio, să reediteze și masterizeze piese de-ale lor și să ajungă pe lista ISA Music Summer Academy, una dintre cele mai prestigioase academii de măiestrie muzicală, cu cei mai apreciați profesori din lume.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.