Schimb de imobile revocat Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 160 Vizualizări

Schimb de imobile revocat

CL_schimb imobile_site

Proceduri birocratice îndelungate este argumentul juridic utilizat de către angajații Primăriei Tîrgu Mureș pentru a propune un proiect de hotărâre prin care să revoce hotărârea privind schimbul de teren și de clădiri între Municipiul Tîrgu Mureș și Parohia Romano-Catolică nr. 1. Hotărârea a fost aprobată în 5 noiembrie anul trecut și nu a scăpat de critici.

 

Printre proiectele postate pe site-ul tirgumures.ro pentru a fi dezbătute în ședința Consiliului Local Tîrgu Mureș se numără și cel privind revocarea hotărârii nr. 292 din 05 noiembrie 2015 cu privire la schimbul de teren şi clădiri între Municipiul Tîrgu-Mureş şi Parohia Romano-Catolică nr. 1 Tîrgu-Mureş. În expunerea de motive a proiectului de hotărâre, inițiat de către viceprimarul Claudiu Maior și avizat favorabil de către Horațiu Lobonț, directorul Direcției Școli din cadrul Primăriei Tîrgu Mureș, se arată că: “Raportat la prevederile Legii nr. 213/1998, republicată, cu privire la proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, precum şi art. 112 din Legea nr. 1/2011, a educaţiei naţionale, ținând cont de procedurile birocratice de lungă durată, privind realizarea schimbului de imobile, vom supune Consiliului Local Municipal revocarea hotărârii nr. 292/2015 şi luarea unei decizii administrative (cumpărare sau expropriere), care nu se vor întinde ca proceduri pe o durată mare de timp”.
Proiectul de hotărâre este oarecum curios pentru că și în cazul cumpărării sau exproprierii va fi nevoie de avizul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, potrivit articolului 112, alin. 6 din Legea 1 din 2010: “Schimbarea destinației bazei materiale a instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar de stat se poate face de către autoritățile administrației publice locale, numai cu avizul conform al ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului. În caz contrar, actele de schimbare a destinației bazei materiale sunt nule de drept, iar fapta constituie infracțiune și se pedepsește conform legii penale”, iar procedurile de expropriere nu sunt nici acestea deloc ușoare, ca să nu mai vorbim despre cumpărare în situația în care vânzătorul nu va fi de acord.

 

Controverse post-adoptare

 

Adoptarea hotărârii din luna noiembrie a stârnit valuri, liderul ALDE Mureș, Ionela Ciotlăuș, anunțând în luna decembrie a anului trecut că va sesiza DNA legat de acest schimb de imobile. Aceasta susținea că hotărârea încălca articolul 112 din legea educației, iar la acel moment nu era eliberat un asemenea aviz. Nu erau singurele aspect sesizate de către președintele ALDE.
În replică, secretarul municipiului Tîrgu Mureș, Andrei Mureșan, ne-a răspuns la o solicitare în baza Legii nr. 544 din 2001 că “prin adresa nr. 10937/16 decembrie 2015, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, prin Inspectoratul Județean Școlar Mureș, și-a dat acordul în vederea realizării schimbului de imobile între Parohia Romano-Catolică nr. 1 Tîrgu Mureș și Municipiul Tîrgu Mureș cu privire la imobilul construcție și teren situat în strada Revoluției nr. 9, respectiv imobilul construcție și teren situat în str. Horea nr. 23, aflat în proprietatea Parohiei Romano-Catolice nr. 1 Tîrgu Mureș“.
Schimbul de imobile avea ca justificare, potrivit aceluiași răspuns, proiectul mai vechi al redesenării zonei în vederea modernizării și lărgirii străzii Baladei, ceea ce presupunea inclusiv demolarea unui corp de clădire al Gimnaziului Europa, imobil aflat în proprietatea Parohiei Romano-Catolice nr. 1.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE