Raed Arafat răspunde acuzaţiilor lui Doru Viorel Ursu Sanatate
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 645 Vizualizări

Raed Arafat răspunde acuzaţiilor lui Doru Viorel Ursu

arafatAcuzat în urmă cu trei zile de fostul ministru de Interne Doru Viorel Ursu că „şi-a făcut soclu în viaţă” şi că nu ar fi capabil să îşi coordoneze colegii din subordine, iniţiatorul SMURD din România, secretarul de stat Raed Arafat, a dat curs solicitării cotidianului Zi de Zi şi şi-a expus dreptul la replică, pe care îl prezentăm în rândurile de mai jos.

Reporter: Domnule Raed Arafat, fostul ministru de Interne Doru Viorel Ursu a spus despre dumneavoastră, cu ocazia unei duble lansări de carte organizată la Târgu-Mureş, că nu sunteţi capabil să găsiţi avioanele căzute în munţi, să salvaţi oamenii care mor de frig prin lacul Siutghiol sau să puneţi saltele pneumatice la oamenii care se aruncă de pe clădiri…

Dr. Raed Arafat: Să le luăm pe rând. În Apuseni, echipele de urgenţă au găsit avionul în 5 ore şi ceva, cam în 5 ore şi jumătate. În condiţiile de ceaţă, noapte, pădure, zăpadă, în condiţiile în care a doua zi echipele care trebuiau să ajungă acolo pentru investigaţii au făcut cu maşina un timp, după care au făcut pe jos 3 ore şi jumătate, când ei ştiau unde merg. Faptul că s-a găsit avionul în 5 ore şi jumătate se încadrează în orice timp normal de a găsi un avion căzut noaptea în astfel de condiţii. Deci afirmaţia de acest gen este afirmaţia unui om care nu cunoaşte ce se întâmplă pe teren şi cum lucrează serviciile de urgenţă. Ce s-a întâmplat la lacul Siutghiol, faptul că motorul bărcii nu a pornit nu putem spune că ministrul sau secretarul de stat răspunde de faptul că barca nu a pornit. Normal, răspundem de sistem, de cum acţionează sistemul, dar sunt responsabilităţi mai jos, sunt responsabilităţi ale unor persoane care conduc şi coordonează fiecare echipă, fiecare structură care este sub Departament. Departamentul nu conduce fiecare intervenţie în persoana celui care este şeful Departamentului, iar la Siutghiol putem să spunem că drona care a avut imagini ulterior a arătat foarte clar că pompierii cu barca lor, chiar dacă au mers vâslind, au ajuns aproape în acelaşi timp cu pescarul care a venit cu barcă cu motor, iar prima victimă scoasă care a rămas deasupra apei şi apoi a fost dusă pe mal sub resuscitare în barca pescarului a fost sub resuscitare de către un pompier, care ajunsese la faţa locului, unde era elicopterul căzut. Aceste afirmaţii arată că ele sunt făcute după declaraţii citite prin ziare, nu după faptele care se cunosc la faţa locului. Nu este situaţia în care să ne apărăm sau să mă apăr eu, personal, dar consider că astfel de acuzaţii sunt venite de la o persoană care nu ştie ce se întâmplă pe teren şi nu ştie cum funcţioenază sistemul şi îmi pare rău că dânsul a făcut astfel de declaraţii, mai ales că dânsul a fost ministru de Interne la începutul anilor 90. Cred că ştie foarte bine cum era Ministerul de Interne atunci şi ce dotare aveau pompierii atunci şi ştie foarte bine cum este Ministerul de Interne astăzi şi ce dotare au pompierii astăzi. Ultimii paşi făcuţi pentru dotarea pompierilor s-au făcut în ultimii ani. În 2015, pompierii au primit o dotare de 31 de milioane de euro prin fonduri structurale prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Fondurilor Europene. Nu putem să venim şi să acuzăm că nu se face nimic sau că o persoană nu ştie ce se întâmplă sub ea. Dacă cineva se aruncă de pe un bloc sau dacă cineva se accidentează sau orice se întâmplă în ţară responsabil este o singură persoană, eu cred că este o abordare greşită şi chiar extrem de exagerată pentru că sunt diferite niveluri de competenţe, diferite niveluri de responsabilităţi şi diferite niveluri de roluri în sistem şi ştie foarte bine fiecare ce are de făcut, de la faţa locului până la cel mai înalt nivel.

Rep.: Domnul Doru Viorel Ursu a mai afirmat că, citez, „aveţi soclu în viaţă”…

R.A.: Eu nu înţeleg afirmaţia asta. Nu ştiu ce vrea să zică prin această afirmaţie, că mi-am făcut soclu în viaţă. Dacă vroiam să îmi fac soclu în viaţă, poate că făceam altceva sau nu stăteam să muncesc munca pe care o fac acum şi pe plan personal am satisfacţia faptului că fac ceva, cel puţin pe linie personală satisfacţia mea principală e că ceva evoluează şi că particip la dezvoltarea unui lucru. Subliniez, particip şi nu fac eu singur. Afirmaţia nu o înţeleg şi o las să treacă, nu merită să o comentez.

Rep.: V-aţi arogat vreodată că sunteţi unicul iniţiator al SMURD-ului, aşa cum a afirmat domnul Doru Viorel Ursu?

R.A.: Eu cred că domnul Ursu nu diferenţiază două chestiuni. Acum o scurtă perioadă am declarat despre Fundaţia pentru SMURD, răspunzând la un alt atac, că eu sunt fondatorul unic al fundaţiei în documente. Fundaţia pentru SMURD nu este egal cu SMURD, şi cei din Mureş ştiu asta foarte bine. SMURD este un serviciu pentru urgenţă care este public, care s-a dezvoltat şi a fost dezvoltat împreună cu Ministerul de Interne, împreună cu toţi cei care s-au implicat, colegii. Fundaţia pentru SMURD a fost înfiinţată în 2006 pentru a sprijini SMURD-ul. Sunt unicul fondator al acestei entităţi, deci atacul dânsului asupra mea cum că eu aş fi spus că sunt unicul iniţiatorul al SMURD-ului şi că eu nu recunosc ce a făcut Ministerul de Interne şi alţi colegi, cred că e destul de deplasat şi nereal, pentru că întotdeauna şi cu fiecare ocazie unde a fost vorba despre SMURD am vorbit clar şi am recunoscut efortul tuturor celor care s-au implicat, nu numai a celor din România, dar şi a celor din afara României, din Scoţia, Franţa. Iar la ceremonia de 25 de ani a SMURD-ului tocmai asta am încercat să subliniez, alături de colegii mei, munca de echipă. Începând cu oameni cum ar fi profesorul Chiorean, colonelul Micu, generalul Crăciun de la Pompierii din Bucureşti şi alte personalităţi din Bucureşti care ne-au sprijinit. Acuzaţia e cel puţin deplasată cauzată de neînţelegerea fenomenului. Fie că cineva i-a zis nişte lucruri pe care dânsul nu le-a verificat, fie că dânsul n-a înţeles despre ce se vorbeşte. Una e fundaţia la care am zis că sunt unicul fondator, alta este SMURD-ul pornit în 1990 şi intrat în Ministerul de Interne în octombrie 1991, chiar în momentul în care dânsul plecase de la Ministerul de Interne. Atunci noi am devenit de fapt parte din Ministerul de Interne. De atunci am crescut cu Ministerul de Interne ca echipă, lucru care n-a fost niciodată negat. Nu înţeleg de ce s-a făcut tot acest atac, ce s-a urmărit prin el şi care a fost motivul lui. Faptul că a fost făcut, m-a obligat să explic nişte lucruri. Mai sunt şi altele care puteau fi explicate din ce am văzut acolo, dar cred că nu merită. Ce am spus e suficient ca să arăt că atacul respectiv a fost unul bazat pe informaţii incorecte.

Rep.: E adevărat că la Târgu-Mureş se trasează arsurile cu peste 60% din suprafaţa corpului, aşa cum susţinea fostul ministru Doru Viorel Ursu?

R.A.: Cred că visează, noi cum apare un pacient cu peste 35%-40% îl punem în elicopter sau în avion şi îl trimitem la Bucureşti. Nu ştiu unde a văzut dânsul arşi cu peste 60% trataţi la Târgu-Mureş. La momentul actual, arsurile grave se duc la Bucureşti, aşa cum se duc şi din Cluj, Timişoara şi din Iaşi, nu numai din Târgu-Mureş.

ursu colectiv

Acuzat că şi-a făcut „soclu în viaţă”

Fostul ministrul de Interne al României din perioada iunie 1990 – octombrie 1991, Doru Viorel Ursu, a făcut mai multe afirmaţii la adresa secretarului de stat Raed Arafat, cu ocazia lansării cărţilor „Arta sinuciderii” şi „poker cu măşti”, eveniment găzduit marţi, 19 ianuarie, de Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu-Mureş. „De fapt, nu a început el, am început împreună, că nu putea fără Ministerul de Interne. Vorbim de SMURD. Şi domnul unic iniţiator spune dânsul uită că de fapt alţii au făcut şi ei şi în primul rând Ministerul de Interne, că fără dispeceratul şi maşinile de pompieri nu putea să facă. Domnul Raed. Un om foarte apreciat, şi-a făcut chiar soclu în viaţă. Nu mai găseşte avioanele prin munţi, căzute, nu mai salvează oamenii care mor de frig prin lacul Siutghiol pentru că bărcuţa domnului nu avea benzină sau nu-i mergea motorul şi au dat la vâsle. Mai cade un om disperat după 36 de ore că domnul respectiv nu are o saltea pneumatică să-i pună acolo unde se aruncă. Ba acum ne-a spus că o să moară oamenii de la clubul Colectiv de la arsuri, datorită flăcării. Trebuie să ştie că de exemplu la Târgu-Mureş sunt medici performanţi care la arsuri de peste 60% din suprafaţa corpului au ţinut oameni în viaţă”, a spus Doru Viorel Ursu, la adresa fondatorului SMURD din România.

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE