Home / Administratie / Cum arată bugetul Transport Local SA?

Cum arată bugetul Transport Local SA?

Distribuie

Tatar Bela_edited

Compania care prestează serviciile de transport în comun în Tîrgu Mureş, SC Transport Local SA, şi-a propus să obţină la finalul anului 2016 un profit net de 136.844 de lei. Pentru desfăşurarea activităţii, Transport Local va cheltui aproape 15,750 de milioane de lei. Compania, deţinută de Consiliul Local Tîrgu Mureş, intenţionează după ani de zile în care târgumureşenii s-au plâns de calitatea transportului şi a serviciilor prestate să demareze un program de investiţii. Investiţiile ar urma să fie susţinute din bugetul local, însă în final tot din taxele şi impozitele celor care au formulat criticile legate de serviciile de transport, şi anume contribuabilii târgumureşeni care vor subvenţiona, de asemenea, facilităţile şi gratuităţile acordate asocierii în participaţiune Siletina Impex SRL şi Transport Local.

 

Transport Local SA estimează că va obţine, în 2016, venituri în sumă totală de 15.901.074 de lei, din care 13.494.015 de lei reprezintă veniturile transferate în contul asocierii în participaţiune cu Siletina Impex SRL. Restul sumei provine din vânzarea de bilete şi abonamente în Sovata – în Tîrgu Mureş nu ne-am dumirit ce sume provin din această activitate -, din efectuarea de curse speciale, din redevenţe, locaţii de gestiune, chirii, din vânzarea de piese şi altele care înseamnă venituri de circa 200.000 de lei lunar.
De altfel, veniturile totale ale asocierii sunt estimate în sumă totală de 22,490 milioane de lei, din care 18 milioane de lei sunt reprezentate de subvenţiile din bugetul local, mai precis sumele transferate pentru achitarea facilităţilor acordate pentru pensionari, foști deținuți politici, veterani de război, luptători ai Revoluției din 1989, elevi și studenți.
Pentru derularea activităţii, compania va cheltui 15.738.165 lei, din care 13.128.649 de lei în contul asocierii în participaţiune.
La finalul exerciţiului financiar 2016, conducerea Transport Local a prognozat că va obţine un profit net de 136.844 de lei.

 

Investiţii în program

 

Compania propune demararea în 2016 a unui program de investiţii care se va întinde până în 2020. Acesta este motivat, eufemistic am spune, astfel: “Având în vedere faptul, că din punct de vedere contabil toate mijloacele de transport aflate în proprietatea SC ”Transport Local” SA sunt amortizate integral, este necesară reînnoirea, în mod treptat, a parcului auto, respectiv în conformitate cu procesul-verbal al Consiliului de administrație ar fi utilă instalarea echipamentelor de ticketing și monitorizare pe mijloacele de transport urban”. De fapt, parcul auto al Transport Local SA este depăşit moral şi nu corespunde normelor de poluare instituite în anii trecuţi. Este una din concluziile desprinse din studiul de oportunitate realizat de către compania Incertrans SA Bucureşti (n.a. despre studiu puteţi citi mai multe aici), finalizat în luna august şi prezentat spre aprobare Consiliului Local la finele lui 2015. De asemenea, întocmitorul studiului a semnalat şi problema absenţei sistemului de e-ticketing. “În condiţiile în care pe plan internațional și din ce în ce mai mult și pe plan național se trece la sisteme de e-ticketing, este de remarcat că niciunul din vehiculele din flota de transport public urban din Tîrgu Mureş nu este dotat cu sistem de taxare, municipiul fiind probabil singurul oraș din România care mai utilizează taxatori pe mijloacele sale de transport”, au arătat autorii în studiul de oportunitate.
Revenind însă la programul de investiţii, în 2016, suma propusă a fi alocată din bugetul local pentru achiziţia de autobuze şi a altor investiţii neprecizate punctual se cifrează la 9 milioane de lei. Din venituri proprii, Transport Local doreşte a cheltui pentru cumpărarea de autobuze second-hand suma de 200 de mii de lei.
Până în 2020 vor fi alocate serviciului de transport local câte 6 milioane de lei per an.
Bugetul de venituri şi cheltuieli al SC Transport Local SA va fi supus aprobării în şedinţa Consiliu Local Tîrgu Mureş de joi, 28 ianuarie.
Ligia VORO

 

De asemenea, verificati

Strada Pandurilor din Reghin modernizată pentru 1,1 milioane de euro

Distribuie Conducerea Primăriei Municipiului Reghin a atribuit, în data de 8 aprilie 2024, societății Drumserv …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.