Povestea lui Charlie, un papagal de dreapta Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 945 Vizualizări

Povestea lui Charlie, un papagal de dreapta

DSC_6370

În sărbătoarea Crăciunului a cântat ”O, brad, frumos!” cât l-a ținut pieptul. Știe să numere ”1, 2, 3, 4, 5. Și-atât!” Ca să fie limpede din capul locului că mai mult de atât nu vrea, cu alte cuvinte spus, o personalitate puternică, bine conturată.

Este vorba despre Charlie, un papagal în vârstă de 5 ani din specia Jako, Marele Gri African, o pasăre foarte apreciată de crescătorii din domeniu pentru capacitatea sa de a înțelege și de a imita diverse sunete. Potrivit specialiștilor, posedă inteligența emoțională a unui copil de 2 ani, respectiv inteligența rațională a unuia de 5 ani, el poate fi învăţat foarte uşor să vorbească și este recunoscut drept una dintre păsările cu cea mai ridicată capacitate de a reproduce limbajul uman.

Și deștept, și frumos

Charlie a devenit foarte repede un membru al familiei Maria și Dinu Florea, la fel de alintat ca un copil, prezent în albumele de poze și în toate conversațiile cu cei cunoscuți. Când l-am întâlnit pe Charlie, pentru mine a fost dragoste la prima vedere, din primul contact vizual aveam deja o jumătate de duzini de mărturii a frumuseții lui. Ciocul și picioarele sunt gri închis, coloritul penajului tot gri, mai deschis în zona capului și a gâtului, mai închis la nivelul abdomenului. Coada este aproape albă și brăzdată cu pene colorate într-o nuanță aprinsă de roșu. Irisul este gălbui, iar privirea lui se îndreaptă încet, atât de încet încât cu greu poți percepe mișcarea. Speranța de viață a papagalului Jako este de aproximativ 65 de ani, deci este un angajament pe viață atunci când cineva și-l dorește.

Ciao, amore!

În România, posesorii unui astfel de exemplar pot fi numărați pe degete, din cauza prețului destul de piperat, costul unui papagal “vorbitor” ajungând chiar și la 1.500 de euro. Papagalii Jako sunt dintre cei mai scumpi, dar şi cei mai inteligenţi din lume. Un exemplar, care atinge maturitatea abia după 10 ani de viaţă, reuşeşte, cu exerciţiu, să înveţe şi până la 1.000 de cuvinte, dă replici, imită zgomote sau timbre vocale. „L-am cumpărat de la o rudă din Italia, când l-am adus ştia să vorbească doar în limba italiană, dar a progresat extrem de mult, a învățat limba română și, foarte interesant, face cu ușurință distincție între masculin și feminin, atunci când este cazul”, ne spune Maria Florea. Nu toţi papagalii din această rasă reuşesc să ajungă la performanţe deosebite. Învățând cuvântul ”prăpăditule”, așa cum stăpâna obișnuia de nenumărate ori să-l alinte, Charlie i se adresează lui Dinu cu ”prăpăditule”, ba, mai mult, face un joc de cuvinte spunându-i ”prăpădinu”. Iar când o vede pe Maria, el spune foarte sigur pe el, ”prăpădito”.

Când știi ce vrei

De câte ori nu e cuminte, Charlie primește din partea stăpânei un cartonaș roșu. La propriu. El știe să imite telefonul și tot el și răspunde ”Alo!”, te întreabă de ce râzi, când râzi și ce faci, când nu faci nimic. Știe să redea sunetele pe care le scoate oaia, vaca, câinele, pisica, imită un fermoar, interfonul, salvarea, clipocitul apei când face baie, râsul unui om, recunoaște vocile pe care le aude frecvent, face diferența între ele și chiar le redă. Faptul că a reușit să desfacă un lacăt cu cifru cu care era închisă colivia a uimit pe toată lumea. La fel de încremeniți au rămas toți în ziua în care Maria a încercat să-l învețe să ceară de mâncare. După ce a repetat de câteva ori  silabisind”pa-pa, pa-pa”, în speranța că-i va reda acest cuvânt, papagalul i-a răspuns cu o propoziție întreagă, corect formulată, umflându-și pieptul plin de orgoliu: ”Charlie vrea papa”.

E de dreapta

În plus, preocupat de ascultat știri și emisiuni la televizor, Charlie este genul care se respectă și are politica în vârful unghiei, iar mărturie stă ziua în care soții Florea au participat la alegerile electorale. Înainte să iasă pe ușă l-au salutat pe micuț, dojenindu-l să fie cuminte până se întorc ei acasă, de la vot. Lui Charlie atât i-a trebuit să audă, că a și început să strige în urma lor: ”Doamne-ajută! Nu, Ponta, nu, Ponta!”.

Hrană diversificată

Alimentația unui Jako trebuie să fie cât mai diversificată, regimul alimentar trebuie să cuprindă cereale, fructe și legume proaspete, proteine, grăsimi. Cerealele nu trebuie să reprezinte partea principală a alimentației. Papagalul Jako este înscris în Apendixul II al CITES, fiind interzis comerțul cu păsări capturate în sălbăticie, din cauza numărului tot mai scăzut de exemplare existente în mediul natural.

Omul cât trăiește învață. Când mi-am luat la revedere de la Charlie, el și-a plecat capul zbârlindu-și penele pentru a-mi indica locul perfect unde vrea să fie scărpinat. Cunoscându-l, simt că această călătorie nu se va opri aici, unde făcusem doar un popas, foarte plăcut dealtfel.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE