Home / Administratie / Bugetul municipiului Tîrgu Mureș a trecut ușor retușat

Bugetul municipiului Tîrgu Mureș a trecut ușor retușat

Distribuie

Foto 1_site

Bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Tîrgu Mureș a fost votat joi, 28 ianuarie, de aproape toți consilierii prezenți, cu excepția liberalei Mariela Corneanu și a UDMR-istului Jozsa Tibor. Luna viitoare este deja anunțată prima rectificare de buget.

Ședința Consiliului Local Tîrgu Mureș a început cu două informări, una din partea Poliției Municipiului Tîrgu Mureș, susținută de șeful instituției, comisarul șef Ioan Damaschin, și una a Universității Cultural Științifice, Csegzi Sandor.
Consilierii locali au profitat de prezența șefului Poliției pentru a ridica unele probleme de circulație din municipiu. Benedek Istvan s-a arătat interesat de instituirea unui sens unic pe strada Mărăști, unde de multe ori circulația este blocată din cauza mașinilor parcate pe carosabil de către părinții care își aduc copiii la grădinița de acolo, în timp ce Lucian Loghin a dorit să știe care este opinia conducătorilor auto față de instituirea sensului giratoriu de la Cocoșul de Aur, respectiv când vor fi montate limitatoarelor de viteză în apropierea instituțiilor de învățământ. Ioan Damaschin a dat asigurări că sensul giratoriu de la Cocoșul de Aur a ajutat la fluidizarea circulației, în condițiile în care dinspre Podul Mureș vin spre centru și clinici 2820 de mașini în intervalul orar 7.30 și 8.15. Singura problemă este legată de faptul că unii conducători auto nu știu regulile de circulație în sensul giratoriu. Polițiștii se gândesc și la pietoni, mai ales că în zonă chiar recent a avut loc un accident grav, astfel că trecerile de pietoni vor fi semnalizate cu galben intermintent. Ioan Damaschin a mai precizat că deja s-a discutat în comisia de circulație și problema siguranței rutiere a elevilor.

Foto 2_site
După cele două informări, au urmat adunările generale ale Locativ SA, Transport Local SA și Administrator Imobile și Piețe SRL.
Dacă la primele două, aleșii locali au aprobat ca punct principal bugetul de venituri și cheltuieli, la cea de-a treia am aflat cine îl va înlocui pe demisionarul administrator Dumitru Pavel, plecat director adjunct la Poliția Locală. Valer Ujică, fost adjunct în Inspectoratul Județean de Poliție, va prelua ca interimar postul lăsat vacant de către fostul inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi.
Acestea fiind încheiate am trecut și la ordinea de zi care avea ca punct prioritar adoptarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului pentru acest an.

 

Se anunță o rectificare

 

La dezbaterea bugetului, mai mulți consilieri locali au făcut amendamente și am aflat că nici nu a început anul și în februarie se pregătește prima rectificare bugetară.
Mariela Corneanu a solicitat cuprinderea în buget și a reparațiilor la clădirea nouă a Școlii Gimnaziale Bernady Gyorgy.
Soos Zoltan a propus ca în luna februarie, la rectificarea bugetară, să fie cuprinse sume pentru înlocuirea mobilierului învechit din școli. “Nu s-a investit în zeci de ani și o să propun, am cerut de la mai multe școli să vină cu propuneri pentru că nu știm efectiv care sunt problemele din școli și să fie avute în vedere necesitățile unităților școlare având în vedere că educăm acolo viitorul acestui oraș”, a spus Soos.
Haller Bela a adus în atenție problema burselor școlar. “Ieri am fost abordat de Consiliul Elevilor de la școala unde predau, Bolyai, și ei au adus cererile altor patru licee din Tîrgu Mureș și solicită burse. Este o problemă de actualitate la noi în învățământ. Se știe că bursele sociale se asigură cu regularitate, dar e vorba de bursele de merit, de performanță și de studiu și pentru că nu am abordat din timp această temă, poate acumc trebuie să ne orientăm către o zonă care deja are o alocare bugetară, spre cultură care este limitrofă învățământului”, a solicitat Haller.
Acesta a propus reducerea alocației bugetare cu 10 % prin eficientizarea cheltuielilor de la capitolul 2.1.a Cultură, culte și recreere și alocarea diferenței, care ar fi de 550.000, pentru plata burselor școlare mai sus amintite.
Claudiu Maior a propus amânarea proiectului de transformare a Grădinii Zoologice în SRL, iar sumele care ar fi urmat să fie acordate noii societăți ca aport financiar să fie transferate Serviciului Public Utilități Municipale.
De asemenea, viceprimarul a mai cerut ca 1 milion de lei din rezerva bugetară să fie trecut la cheltuieli de personal pentru majorările salariale negociate și incluse în contractul colectiv de muncă, negocieri ce au avut loc în luna ianuarie după publicarea proiectului de buget.
Cu aceste amendamente, la care se adaugă și cele din adnotate la ședințele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, bugetul a fost supus votului. Doar doi consilieri din cei prezenți nu l-au votat – Mariela Corneanu și Jozsa Tibor.
Veniturile bugetului local prognozate a se realiza în anul bugetar 2016 sunt în sumă totală de 401.532.642 lei. Pentru cheltuielile de funcționare s-a prevăzut o reducere a cheltuielilor în medie cu 16 % față de execuția bugetului în anul 2015. Veniturile în suma amintită mai sus se vor constitui din venituri proprii în cuantum total de 226.142.121 lei. Restul sumei vine de la bugetul de stat sau sunt fonduri de la Uniunea Europeană.
Nivelul cheltuielilor sunt estimate în aceeași sumă, din care 15.241.008 de lei o reprezintă creditele bugetare destinate stingerii plăţilor restante.
Bugetul investițiilor este aproximativ la un sfert față de anul trecut și la o treime dacă luăm în considerare și creditele de angajament. Astfel, suma prevăzută este în cuantum de 53,485 de milioane de lei, la care se adaugă credite de angajament în cuantum de 54,154 de milioane de lei.
Proiectul de buget îl puteți consulta aici
Cu alte informații vom reveni în cotidianul Zi de Zi începând de luni, 1 februarie.
Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.