Home / Administratie / Fără fumuri în spaţiile publice închise şi la locurile de joacă din primăvară

Fără fumuri în spaţiile publice închise şi la locurile de joacă din primăvară

Distribuie

aeroport_site bun

Fumatul în spaţii publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă și în locurile de joacă pentru copii este constituţională. În aceste condiţii era aşteptată doar promulgarea sa de către preşedintele Klaus Iohannis şi publicarea în Monitorul Oficial. Potrivit formei adoptate în 15 decembrie, în Camera Deputaţilor, cameră decizională, legea va intra în vigoare în 45 de zile de la publicare.

În luna decembrie, după adoptarea în Camera Deputaţilor a modificărilor la Legea nr. 349 din 2002, un grup de 30 de parlamentari a atacat la Curtea Constituţională legea, anterior promulgării. Parlamentarii au sesizat autoritatea constituţională arătând că “raţiunea cererii noastre nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice (interdicţie impusă deja prin Legea nr. 349/2002 în vigoare), ci vizează definiţia «spaţiului public închis», interzicerea fumatului în spaţiile private devenite prin efectul legii spaţii publice închise, a excepţiilor la interdicţia de a fuma şi a interzicerii vânzării la bucată a trabucurilor (ţigări de foi)”.
Parlamentarii susţineau că definiţia spaţiu public închis, adică destinat utilizării colective, include chiar şi locuinţele personale ale fumătorilor. Parlamentarii au arătat că interzicerea fumatului în orice spaţiu privat destinat utilizării colective – adică inclusiv în propria locuinţă, sau în alte spaţii amenajate special pentru fumători reprezintă o ingerinţă gravă în modul de viaţă al cetăţenilor.
Mai mult, aceştia arătau că legea discriminează deoarece cetăţenii aflaţi în tranzit prin aeroporturi şi cei din penitenciare pot fuma, chiar dacă sunt în spaţii publice închise, ceea ce nu li se permite celorlalţi fumători.
Interzicerea vânzării trabucurilor la bucată contravine principiului libertăţii comerţului, au mai sesizat semnatarii.
O altă obiecţie ridicată de parlamentari s-a referit la faptul că fiecare cetăţean poate decide sau nu să fumeze începând cu vârsta de 18 ani, iar statul nu poate institui interdicţia ca aceştia să fumeze în spaţii private şi securizate, ferite de accesul minorilor.

 

Legea e constituţională

 

Sesizată, Curtea Constituţională a soluţionat miercuri, 27 ianuarie, obiecţia de neconstituţionale a Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 349 din 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. “În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii nr. 349 din 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun sunt constituţionale în raport de criticile formulate”.
Decizia este definitivă şi general obligatorie, iar vineri, președintele Klaus Iohannis a promulgat-o. Legea modificată va intra în vigoare după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

 

Ce prevede legea modificată?

 

Zi de Zi a făcut o selecţie a celor mai importante prevederi din legea modificată. Astfel, articolul 1 prevede „interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă și în locurile de joacă pentru copii.”
Articolul 3 vine în completarea articolului 1 şi prevede că: “(1) Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță. (1¹) Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat și private”.
O altă excepţie este permisiunea de a fuma în aeroporturi, însă “numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: a) să servească exclusiv fumatului; b) să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise; c) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă; d) să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor; e) să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».”
La articolul 2, lit. m, se defineşte spațiul public închis care este “orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”, la lit. n) se precizează ce înseamnă spațiu închis de la locul de muncă, şi anume “orice spațiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare”. La articolul 2 s-au mai introdus două litere prin care se precizează înţelesul mijlocului de transport în comun, respectiv a locului de joacă pentru copii – “orice spaţiu închis sau în aer liber, destinat utilizării de către copii”.
Legea modificată mai prevede că este interzisă vânzarea la bucată a ţigaretelor, țigărilor de foi și cigarillos, respectiv comercializarea produselor din tutun în unitățile sanitare şi cele de învățământ, de stat și private.
Pentru nerespectarea prevederilor legii, fumătorii riscă amenzi, iar persoanele juridice amenzi contravenţionale, dar şi suspendarea activităţii la a doua abatere sau închiderea unităţii, la cea de-a treia.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor va fi în sarcina angajaţilor Ministerului Sănătăţii şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, în principal, şi ai celor ai poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne pentru sancţiunile prevăzute la lit. a), b) şi c) ale art. 10.

Toate modificările le puteți consulta aici pr399_11
Ligia VORO

 

Fumatul în România

 

IRES a prezentat miercuri un studiu privind obiceiurile, comportamentele asociate şi percepțiile legate de fumat ale populației adulte din România. Potrivit rezultatelor studiului, românii au opinii favorabile legate de legea antifumat, lege cunoscută de 93 % dintre respondenţi. Astfel, 79% dintre intervievați au o părere bună sau foarte bună cu privire la această lege și doar una din zece persoane chestionate are o părere proastă sau foarte proastă față de legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice. Inițiativa legislativă este susținută de trei sferturi dintre respondenți și 10% dintre ei au declarat că sunt împotriva acestei inițiative legislative.
În ceea ce privește atitudinea românilor cu privire la acest obicei, studiul relevă faptul că fumatul nu este niciodată permis în casele unei jumătăți dintre respondenții la această anchetă, iar în cazul unui sfert dintre intervievați fumatul este permis doar în anumite camere, și nu în întreaga casă. 2% dintre participanții la studiu au declarat că în casele lor fumatul este permis peste tot.
Studiul care este mult mai elaborat a fost realizat prin intervievarea a 2074 de persoane de 18 ani și peste, în perioada 21-25 ianuarie 2016. Eroarea maximă tolerată este de ± 2,2%.

 

De asemenea, verificati

IMPORTANT! Eliberarea primei cărți de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani

Distribuie Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Mureș aduce la cunoştinţă celor interesați informaţii cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.