Home / Administratie / Buget de 56 de milioane lei pentru municipiul Sighișoara

Buget de 56 de milioane lei pentru municipiul Sighișoara

Distribuie

12593680_782620688536984_9138790477240361360_oConsilierii locali ai municipiului Sighișoara au aprobat joi, 28 ianuarie, cu ocazia primei ședințe ordinare de lucru din acest an, cu 12 voturi pentru și două voturi împotrivă, bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului pe 2016. Pentru acest an, veniturile totale ale bugetului local sunt estimate în sumă de 56.370.000 lei şi sunt compuse din venituri proprii la care se adaugă sume şi cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. La partea de cheltuieli au fost cuprinse capitolele şi categoriile de cheltuieli, care potrivit legii se finanţează din bugetul local, care sunt în cuantum de 76.788.000 lei, deficitul rezultat urmând a fi finanţat din excedentul bugetului local al anilor precedenţi.

„În primul rând, vreau să vă spun că este un buget curajos, un buget care se bazează pe perspectivă, un buget care se bazează pe o strategie, un buget care cred că va rezolva foarte multe din problemele Sighișoarei”, a declarat viceprimarul municipiului Sighișoara, Ionel Gavrilă. Acesta a precizat că executivul sighişorean propune la toate capitolele de cheltuieli o secţiune de dezvoltare foarte bogată pentru anul 2016. Viceprimarul Ionel Gavrilă ne-a prezentat cele mai importante capitole și cum vor fi acordate fondurile pe aceste capitole. „Aș exemplifica pe capitole cele mai importante capitole unde am bugetat aumite sume de bani. La capitolul Autorități publice locale, la secțiunea de dezvoltare, avem programe, fondul european de dezvoltare, 20.000 lei, cheltuieli de capital 446.000 lei, în care aș aminti: Proiect tehnic reabilitare acoperiș Primărie, Plan Urbanistic Zonal Hetiur, Plan Urbanistic Zonal cartier „Aurel Vlaicu”, Plan Urbanistic Zonal strada „Octavian Goga”, Plan Urbanistic Zonal cartier Venchi. În ceea ce privește ordinea publică și siguranța națională, la secțiunea de funcționare finanțarea este la nivelul sumei de 835.000 lei, iar la secțiunea de dezvoltare finanțarea este 153.000 lei: sistemul de alarmare – 53.000 lei, Studiul de Fezabilitate consolidare Dealul Cetății – 70.000 lei, Studiul de Fezabilitate consolidare Dealul Galen – 30.000 lei”, a precizat Ionel Gavrilă.

Cheltuieli pentru învățământ
„La capitolul Învățământ, cheltuielile de personal pe care noi le-am preconizat se ridică undeva la 15.954.000 lei, reparațiile curente la instituțiile de învățământ: Gimnaziul „Aurel Mosora”, Gimnaziul „Radu Popa”, Gimnaziul „Victor Jinga”, Gimnaziul „Miron Neagu”, Gimnaziul „Zaharia Boiu”, Liceul „Mircea Eliade”, Liceul „Haltrich” și Liceul Tehnologic, nr.1, circa 2.300.000 lei. Burse pentru elevi: 429.000 lei, iar la secțiunea de dezvoltare, așa cum am precizat, e vorba, în plus, de documentația de avizare a lucrărilor de investiție „Victor Jinga”, care totalizează 34.000 lei”, a spus acesta.

Mai mulți bani pentru Sănătate
„La capitolul Sănătate, noi am alocat 845.000 lei, iar Spitalul Municipal din Sighișoara, din fondul de rulment, a alocat circa 1.200.000 lei, lucru pentru care felicit conducerea în mod deosebit. La capitolul Cultură, Recreere și Religie, per total ne-am dus la cheltuieli de bunuri și servicii de 1.631.000 lei. La asociații și fundații, aș exemplifica Clubul Atletic Municipal – 50.000 lei, Clubul Sportiv Spartacus – 5.000 lei, Handbal Club Municipal – 275.000 lei. La evenimente culturale, avem circa 644.000 lei, din care concurs pentru proiecte culturale cu legea 350 – 500.000 lei și evenimente culturale organizate în municipiul Sighișoara – în jur de 144.000 lei. Aș exemplifica câteva activități culturale: Ziua Unirii Principatelor, Ziua Europei, Ziua Copilului, Festivalul Fanfarelor, Nunta de Aur, Ziua Națională a României, Toboșarul Cetății, Fanfara Sighișoarei și amenajare Parc Petofi. La acest capitol, la secțiunea de dezvoltare, ar fi: Studiu de Fezabilitate mutare monument Sacriatin, acutalizare Proiect Tehnic Zidul Cetății trosoanele 12, 16, 22, Studiu de Fezabilitate Conducta uscată Scara Acoperită, Studiu de Fezabilitate consolidare și restaurare Turn la Chip, Proiect Tehnic fațada sălii „Mihai Eminescu”, Studiu de Fezabilitate Amenajare peisagistică Dealul Cetății, Documentație de Avizare a Lucrărilor de Investiții (DALI) Galeria Bătrânelor Doamne, actualizare Proiect Tehnic Baza Sportivă, DALI amenajare Ștrand, Studiu de Fezabilitate Zidul Cetății tronsoanele 6, 7, 11, 13, reparații capitale sala de sport.

Ce se finanțează la capitolul Asistență Socială
Potrivit acestuia, la capitolul Asistență Socială, se finanțează cheltuieli de personal pentru Creșă și salarii asistenți personali – 822.000 și indemnizații pentru persoanele adulte cu handicap grav și gradul I – 1.303.000. „De asemenea, am alocat bani pentru Creșă – 140.000 lei, pentru Fundația Centrul Medical de Zi – 200.000 lei, Gaudeamus – 50.000 lei, Fundația pentru Familia Creștină – 31.000 lei, Fundația „Veritas” – 77.000 lei. Rambursări credite interne – căminul de bătrăni ar fi la nivel de 72.000 lei. La secțiunea de dezvoltare, este vorba despre DALI pentru căminul de bătrâni – 100.000 lei. Vreau să vă menționez că lucrările de investiții alocate în bugetul local sunt pentru următoarele străzi: George Coșbuc, Câmpului, Nicolae Iorga, studii de fezabilitate privind reabilitarea străzii de pe Plopilor și reabilitarea străzii Axente Sever și probabil o extindere pe Lunca Poștei”, a explicat viceprimarul Ionel Gavrilă.

„Sperăm să avem foarte multe proiecte europene”
„Dacă am trage niște concluzii, banii care au alocați pe capitolele mari ar fi în primul rând pentru dezvoltarea orașului, mă refer la Cetate, unde sperăm să avem foarte multe proiecte europene, pentru tronsonul Turnul Cojocarilor, tronsonul Turnul cu Ceas, pentru zidurile de care am amintit, pentru școli, unde am mers destul de curajos, alocând peste 2.300.000 lei numai pentru studiile de fezabilitate și DALI, pentru spital și pentru partea de infrastructură, urmând ca în perspectivă să ne gândim a lua în calcul pentru bugetul viitor toate străzile pentru care avem în plan reabilitarea conductelor de apă și a canalului. Cu această ocazie, aș vrea să vă comunic că avem circa 9 kilometri de canal și în jur de 4 kilometri de apă”, a menționat viceprimarul municipiului Sighișoara.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.