Pas înainte pentru proiectul şcolilor de meserii Invatamant
  • admin
  • 1 comentarii
  • 168 Vizualizări

Pas înainte pentru proiectul şcolilor de meserii

scoliMeseria înseamnă vocaţie, talent, creativitate, perpetuarea unei tradiţii. Practicată cu pricepere şi pasiune, ea poate fi mult mai apreciată decât afişarea ostentativă a unei diplome de studii superioare.

În acest context, miercuri 3 februarie, a avut loc la Primăria municipiului Târgu-Mureș o întâlnire între primarul municipiului Târgu-Mureș, Dorin Florea, inspectorul școlar general, Ștefan Someșan, directorul Casei Corpului Didactic, Cristiana Chira, o parte a consilierilor locali ai municipiului, membri ai Consiliilor de Administrație și nu în ultimul rând directori ai instituțiilor de învățământ din oraș. ”Pentru primărie, este o provocare în a găsi căile şi modalităţile prin care cei care vor preda şi le vor transmite copiilor tainele meseriei să se ridice la înălţimea ţelului propus. Desigur, lucrurile nu se întâmplă peste noapte, pentru orice există un început. Susţinerea de către autoritatea locală a învăţământului profesional poate avea şanse de reuşită prin accesarea de fonduri europene. Din lipsa meseriaşilor, multe societăţi sunt nevoite să încetinească sau chiar să întrerupă activitatea. De aceea avem nevoie de iniţiative şi trebuie să promovăm meseriile de tradiţie. Târgu-Mureşul poate deveni astfel un loc dorit şi apreciat şi în acest domeniu astfel, armonia şi generozitatea noastră să fie repere pentru ceea ce înseamnă respectul pentru valori şi modul în care este tratat bunul cel mai de preţ – viitorul copiilor noştri. Ne propunem punerea la punct a bazei materiale, reabilitarea spaţiilor pentru lucrări practice şi dotarea loc cu echipamentele necesare, asigurarea numărului de clase necesare şi de elevi care vor dori să înveţe o meserie. Avem în vedere nu numai copii din Târgu-Mureş, ci şi din zonele apropiate.”, a declarat Dorin Florea.

În acest context, în perioada următoare se vor aplica prin intermediul unităților de învățământ din municipiu, elevilor claselor a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a X-a dar și părinților câte un chestionar care vizează identificarea opțiunilor în ceea ce privește învățământul profesional.

”Chestionarul pe care vi-l propunem este un instrument preţios în realizarea scopului primăriei, de a sprijini învăţământul profesional, stabilind parteneriate ferme între şcoală, autoritatea locală şi agenţii economici. Ajutaţi-ne să aflăm mentalitatea corectă a părinţilor şi a copiilor, să ştim exact care este părerea lor. Trebuie să renunţăm la ideea că toţi vor să meargă la facultate şi să obţină o diplomă care să nu le folosească la nimic, când e nevoie de meseriaşi şi profesionişti. România va avea o problemă pe piaţa muncii. Totodată, școlile de arte şi meserii nu trebuie să constituie un refugiu pentru cei care au ratat admiterea la o facultate!”, a spus primarul Dorin Florea.

Pentru o viziune mai bună asupra cererii şi ofertei, primarul Dorin Florea a cerut directorilor de şcoli din Târgu-Mureş o analiză reală a numărului de elevi interesaţi să opteze pentru a învăța o meserie. “Vreau chestionare corecte, vreau răspunsuri cinstite. Faceţi şedinţe cu părinţii, explicaţi elevilor. Vreau ca şcolile de profil să cultive pasiunea, elevii să îşi aleagă bine meseria,  iar practica să fie la standarde înalte. Nu e  normal ca după un an de şcolarizare, elevii să îşi piardă interesul. Vă rog să identificați metode să atrageţi copiii, astfel veţi deveni formatori, în asta constă parteneriatul cu părinţii“, a precizat Dorin Florea.

Fiecare şcoală va primi două tipuri de chestionare, unul pentru părinţi, iar altul pentru elevi. Acestea vor trebui completate cel târziu în prima săptămână după vacanţă, pentru a fi mai apoi centralizate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Sedinta acesta e ca in fabula cu Vulpea si Gainile; Cum e posibil sa le vorbeasca despre scoala si meserii cel care a desfiintat scoli si a vandut atelierele de practica ale elevilor ? Mai stie cineva ca la Liceul Electromures ATELIERELE DE PRACTICA AU FOST VANDUTE DE PRIMARIE ? In Targu Mures pana si profesorii sunt cu ghiozdanul in spate pentru ca nu stiu de la ora la ora daca mai au cladire in care sa predea elevilor si prin ce depozite sau parcuri vor trebui sa predea !!!!

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE